Η κρίση πολλαπλασιάζει την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία και έτσι εμποδίζει χιλιάδες μετανάστες να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους, εφόσον συνεχίζεται η ομηρεία του απαραίτητου αριθμού ενσήμων, τη στιγμή που τα ένσημα έχουν μετατραπεί σε «είδος πολυτελείας» για ντόπιους και μετανάστες. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η απώλεια χιλιάδων αδειών παραμονής. Στο ζήτημα παρεμβαίνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών, 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πλή­ρες κεί­με­νο της ερώ­τη­σης:

Σε όλη την επι­κρά­τεια πα­ρου­σιά­ζε­ται το φαι­νό­με­νο με­τα­νά­στες, υπή­κο­οι τρί­των χωρών, που ζουν και ερ­γά­ζο­νται χρό­νια στην Ελ­λά­δα να χά­νουν την άδεια πα­ρα­μο­νής τους στη χώρα για πα­ρο­χή εξαρ­τη­μέ­νης ερ­γα­σί­ας, λόγω μη συ­μπλή­ρω­σης του απα­ραί­τη­του αριθ­μού εν­σή­μων που προ­βλέ­πει ο ισχύ­ον νόμος 3386/2005. Ενώ επί σειρά ετών ζουν και ερ­γά­ζο­νται νό­μι­μα στη χώρα και έχουν πλή­ρως εντα­χθεί στην ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία, ακόμη και έχο­ντας παι­διά που φοι­τούν σε ελ­λη­νι­κά σχο­λεία, βρί­σκο­νται σή­με­ρα λόγω της κρί­σης σε κα­θε­στώς πα­ρα­νο­μί­ας, χωρίς να προ­βλέ­πε­ται καμία δια­δι­κα­σία επα­να­φο­ράς τους στη νο­μι­μό­τη­τα.

Άν­θρω­ποι που ενώ έχουν συμ­βάλ­λει τα μέ­γι­στα στην οι­κο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη πα­ρελ­θό­ντων ετών και έχουν αι­μο­δο­τή­σει τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία, στα­δια­κά από το 2008 και μετά, έχουν πε­ριέλ­θει σε δεινή οι­κο­νο­μι­κή θέση χωρίς δική τους υπαι­τιό­τη­τα, λόγω της βαθ­μιαί­ας υπο­α­πα­σχό­λη­σης και ανερ­γί­ας, της ύφε­σης και των συ­νε­πειών της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης που προ­κά­λε­σαν οι πο­λι­τι­κές του μνη­μο­νί­ου.

Επει­δή:

•    το θέμα της ανα­νέ­ω­σης των Αδειών Πα­ρα­μο­νής είναι άμεσα συν­δε­δε­μέ­νο με την από­κτη­ση εν­σή­μων και την υπο­βο­λή ισχύ­ου­σας σύμ­βα­σης ερ­γα­σί­ας, σε μια εποχή που τα έν­ση­μα έχουν με­τα­τρα­πεί σε «είδος πο­λυ­τε­λεί­ας» για Έλ­λη­νες και με­τα­νά­στες στην αγορά ερ­γα­σί­ας,
•    στο ισχύ­ον θε­σμι­κό πλαί­σιο δεν προ­βλέ­πε­ται τρό­πος ανα­γνώ­ρι­σης της κα­τά­στα­σης ανερ­γί­ας για την ανα­νέ­ω­ση της άδειας δια­μο­νής στην Ελ­λά­δα όσων ερ­γα­ζο­μέ­νων έχουν χάσει τη δου­λειά τους,
•    Η ανυ­παρ­ξία μη­χα­νι­σμών ελέγ­χου της ερ­γα­σί­ας στην ύπαι­θρο έχει σαν απο­τέ­λε­σμα αλ­λο­δα­ποί  ερ­γά­τες γης να στε­ρού­νται των ανα­γκαί­ων βε­βαιώ­σε­ων ερ­γο­δό­τη ενώ έχουν κα­τα­βά­λει ει­σφο­ρές στον ΟΓΑ,
•    σε άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως για πα­ρά­δειγ­μα στην Ιτα­λία και την Ισπα­νία, έχουν ει­σα­χθεί νο­μο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις που διευ­κο­λύ­νουν τη λύση πα­ρό­μοιων αδιε­ξό­δων,
•    η συ­νέ­χι­ση αυτής της κα­τά­στα­σης οδη­γεί στην πε­ραι­τέ­ρω υπο­βάθ­μι­ση των συν­θη­κών δια­βί­ω­σης των υπη­κό­ων τρί­των χωρών στη χώρα, καθώς έμ­με­σα εκτί­θε­νται στη “μαύρη ερ­γα­σία” εφό­σον δεν μπο­ρούν να ανα­κτή­σουν το δι­καί­ω­μα τους στη νό­μι­μη πα­ρα­μο­νή ακόμα κι αν στο με­τα­ξύ βρουν δου­λειά.
Για τους πα­ρα­πά­νω λό­γους, 
ερω­τά­ται ο κ. Υπουρ­γός:

1.    Τι μέτρα θα λη­φθούν για να λυθεί άμεσα το ζή­τη­μα της επα­να­φο­ράς στη νο­μι­μό­τη­τα των με­τα­να­στών, που απο­δε­δειγ­μέ­να δια­μέ­νουν μα­κρο­χρό­νια στη χώρα, είναι ενταγ­μέ­νοι στην ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία και ανυ­παί­τια και λόγω αντι­κει­με­νι­κών δυ­σχε­ρειών, απώ­λε­σαν τα νο­μι­μο­ποι­η­τι­κά τους έγ­γρα­φα.

2.    Τι μέτρα θα λη­φθούν για να πά­ψουν οι άν­θρω­ποι αυτοί να είναι έκ­θε­τοι σε σύλ­λη­ψη και σε δια­δι­κα­σία απέ­λα­σης κατά πα­ρά­βα­ση βα­σι­κών δι­καιω­μά­των τους και κατά πα­ρά­βα­ση ακόμα και της λο­γι­κής του υπάρ­χο­ντος ακόμα με­τα­να­στευ­τι­κού πλαι­σί­ου.

Οι ερω­τώ­ντες βου­λευ­τές

Αφρο­δί­τη Στα­μπου­λή
Σοφία Σα­κο­ρά­φα
Ει­ρή­νη Αγα­θο­πού­λου
Θεανώ Φω­τί­ου
Βαγ­γέ­λης Δια­μα­ντό­που­λος
Μαρία Μπό­λα­ρη
Όλγα Γε­ρο­βα­σί­λη
Ιω­άν­να Γαϊ­τά­νη
Νίκος Βού­τσης
Μαρία Κα­νελ­λο­πού­λου
Ευ­γε­νία Ου­ζου­νί­δου
Βα­σι­λι­κή Κα­τρι­βά­νου
Τάσος Κου­ρά­κης
Κω­στής Δερ­μι­τζά­κης

Ετικέτες