Άλλο ένα περιστατικό «εξαφάνισης» προσφύγων σημειώθηκε στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ηλία Μαραβά από την ΕΡΤ Μεσσηνίας, πλοιάριο με 25 πρόσφυγες προσάραξε στην περιοχή Κούκουρας εκτελώντας διαδρομή πιθανότατα από την Τουρκία προς την Ιταλία. Κάτοικοι της περιοχής μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία των προσφύγων έσπευσαν να τους βοηθήσουν, με το λιμενικό και την αστυνομία, να απομακρύνουν τους αλληλέγγυους, να «εξαφανίζουν» στη συνέχεια τους πρόσφυγες και τελικώς να αρνούνται τις μαρτυρίες για το περιστατικό! Παρακάτω το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Μεσσηνίας:

Λεπτομέρειες για το συμβάν άφιξης 25 προσφύγων σε ακτή κοντά στο Βασιλίτσι παρέθεσε ο πρόεδρος του χωριού Νικοστέλιος Τομαροπανάγος μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ Καλαμάτας. Το περιστατικό έγινε την Τετάρτη με στελέχη του Λιμενικού και της Αστυνομίας να είναι παρόντα, ενώ επισήμως τα γραφεία τύπου των δύο σωμάτων (σσ Γραφείο Τύπου Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου) δηλώνουν πως δε συνέβη ποτέ.

Συγκεκριμένα ο κ. Τομαροπανάγος ανέφερε πως ο ίδιος μαζί με άλλους κάτοικους του χωριού πρόσφεραν νερό και τροφή στους πρόσφυγες και παρέμειναν στο σημείο μέχρι αργά το απόγευμα, μαζί με αστυνομικούς και λιμενικούς. Μάλιστα, τον πρόεδρο του Βασιλιτσίου προβλημάτισε η προσπάθεια Λιμενικού να απομακρύνει ευγενικά τους κάτοικους του χωριού.  Ο ίδιος σημείωσε πως πάνω από 15  άτομα είδαν τους πρόσφυγες, αφού το σημείο ήταν κοντά σε κεντρικό δρόμο της περιοχής.

Μεταξύ των αναφορών που προκαλούν εντύπωση είναι και αυτή της κατάσχεσης των κινητών των προσφύγων αμέσως αφού βγήκαν στην ακτή και της ρυμούλκησης του ιστιοφόρου από σκάφος του λιμενικού.

Υπενθυμίζεται αναφορικά με το συμβάν, πως το μεσημέρι της Τετάρτης εντοπίστηκε στην περιοχή  Κούκουρας ιστιοπλοϊκό το οποίο είχε προσαράξει σε βραχώδη ακτή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι 25 (κατά μαρτυρία) επιβαίνοντες του ιστιοπλοϊκού μεταφέρθηκαν στην παραλία με τη συνδρομή του Λιμενικού. Κάτοικοι απ’ το Βασιλίτσι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή και έδωσαν νερό και τρόφιμα στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, οι οποίοι πιθανότατα διένυαν τη γνωστή διαδρομή έχοντας ξεκινήσει από Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας κάτοικοι που βρέθηκαν στο σημείο ανέφεραν πως αρχικά ήταν στην παραλία 12 άντρες νεαρής ηλικίας και πολύ πιθανόν κάποιοι από αυτούς ανήλικοι. Αργότερα το απόγευμα μεταφέρθηκαν στο ίδιο σημείο οι υπόλοιποι δεκατρείς επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες των κατοίκων, στελέχη του λιμενικού ήταν παρόντα σε όλο το συμβάν. Αργά το βράδυ οι 25 άντρες μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακά αυτοκίνητα προς άγνωστη κατεύθυνση, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη διαδικασία κατά την οποία μεταφέρονται με λεωφορείο σε χώρο της περιοχής, όπου υποβάλλονται και σε έλεγχο για Covid -19 και τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί.

Εντωμεταξύ, το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος επιμένει στην άρνηση του για την ύπαρξη του συμβάντος, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει σε διάψευση των δημοσιευμάτων και των καταγγελιών για το ζήτημα.

Ανακοίνωση για το περιστατικό έδωσε στη δημοσιότητα η “Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας” αναφέροντας:

“Την Τετάρτη 22/9 εντοπίστηκαν πρόσφυγες σε παραλία κοντά στο Βασιλίτσι

Μεσσηνίας. Οι κάτοικοι τους συνέδραμαν με νερά κλπ. Παρόντες ήταν και

άνδρες του Λιμενικού. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων όμως

αντί να ακολουθήσει η διαδικασία καταγραφής των ανθρώπων αυτών σύμφωνα

με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, το Λιμενικό τους

“εξαφάνισε”, απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου της τοπικής ΕΡΑ

ότι “δεν υπάρχει καταγραφή άφιξης στο Βασιλίτσι” . Ουσιαστικά, έκτοτε

η τύχη των ανθρώπων αυτών αγνοείται.

Η πρακτική της εξαφάνισης των αφίξεων με σκοπό την παράνομη και

απάνθρωπη επαναπροώθηση προσφύγων, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την

ίδια τους τη ζωή, από το Λιμενικό και την Frontex, έχει καταγγελθεί

από καιρό και η χώρα μας βρίσκεται ήδη υπόλογη για εγκλήματα κατά της

ανθρωπότητας στη βάση τέτοιων περιστατικών που αφορούν παράνομες

επαναπροωθήσεις. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΑΦΙΧΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΙ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΩΝ

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣΤΕΡΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ”.