Η φετινή 8 Μάρτη, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω πανδημίας και καταστολής πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με την εμφάνιση του κινήματος #ΜeToo στην Ελλάδα, γυναίκες εργαζόμενες, άνεργες, μητέρες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και γενικότερα πλήθος ανθρώπων ένωσαν τις φωνές τους στον δρόμο, σπάζοντας την πανδημία της βίας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ αποφάσισαν τρίωρη στάση εργασίας προσκαλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση στη 1 μ.μ., με διάφορα σωματεία ή συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΛΑΝΤΖΑ, ΜΕΤΑ, ΣΕΗ, Εργαζόμενες Υπουργείου Πολιτισμού, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, Σύλλογος Εργαζομένων Άγιος Σάββας κ.ά) καθώς και φοιτητικούς συλλόγους να δίνουν το «παρών» και να στηρίζουν την φεμινιστική απεργία. Δημιουργικό στοιχείο αποτέλεσε η performance της φεμινιστικής καλλιτεχνικής ομάδας «οιστρογόνες» μπροστά στην Βουλή.

Ο παλμός και η μαζικότητα και των δύο συγκεντρώσεων, αποδεικνύουν την χρησιμότητα συλλογικών δράσεων στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Η Συνέλευση 8 Μάρτη, παρά τις αντιξοότητες κατάφερε να συσπειρώσει πολύ κόσμο στο πανό της, απόρροια της γενικότερης δράσης της όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι παρεμβάσεις μας στις γειτονιές, οι διαδικτυακές εκδηλώσεις αλλά και η δυναμική παρουσία μας την ημέρα της απεργίας, μας χάρισαν πολύτιμες γνωριμίες και συζητήσεις. Στο πανό της Συνέλευσης ακούστηκαν μαζικά πολλά συνθήματα, αποπνέοντας δυναμισμό, ζωντάνια και αισιοδοξία. Να σημειωθεί, ότι στην απεργιακή συγκέντρωση υπήρχε και πανό «Αντισεξιστική Ομάδα ΔΕΑ» που το πλαισίωναν πολλοί σύντροφοι-ισσες.

Η απογευματινή συγκέντρωση ήταν εξίσου επιτυχημένη. Στηρίχτηκε απο φεμινιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της αριστεράς  και απο ένα κομμάτι του αναρχικού χώρου. Προς το τέλος της πορείας, η Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών, κρέμασε αντισεξιστικά πλακάτ έξω από το κτήριο Rex.

Στην Θεσσαλονίκη, η επίμονη δράση της Συνέλευσης Γυναικών 8 Μάρτη και άλλων, είχε ως αποτέλεσμα η φετινή συγκέντρωση να είναι η πιο μαζική φεμινιστική συγκέντρωση των τελευταίων είκοσι σχεδόν χρόνων! Καθώς δεν υπήρξε κάλεσμα από σωματεία, η πορεία ήταν μόνο απογευματινή και στηρίχτηκε (όπως και στην Αθήνα) από φεμινιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της αριστεράς και από ένα κομμάτι του αναρχικού χώρου. Διαδήλωσαν περίπου 2000 άτομα, ενώ το πανό της Συνέλευσης Γυναικών 8 Μάρτη ήταν επικεφαλής, δίνοντας τον παλμό σε όλη την πορεία και συσπειρώνοντας κόσμο της αριστεράς και του κινήματος. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει οτι ο κόσμος αναγνωρίζει την σκληρή και εντυπωσιακή δουλειά που έχουν κάνει οι συντρόφισσες για την διοργάνωση της 8 Μάρτη στην Θεσσαλονίκη.

Μετά τις τόσο ελπιδοφόρες συγκεντρώσεις για την 8 Μάρτη, είναι πασιφανής η αναγκαιότητα να υψώσει καθεμία και καθένας την φωνή του. Το φεμινιστικό κίνημα είναι σημαντικό να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, δημιουργώντας αδιάρρηκτες σχέσεις με τον κόσμο που αγωνίζεται και ενώνοντας όλες τις γυναίκες ενάντια σε κάθε μορφή βίας και σεξισμού.

Δείτε εδώ φωτογραφίες

Ετικέτες