Σε όλη την Ελλάδα, οι κινητοποιήσεις για την ΕΡΤ και τις τοπικές ΕΡΑ έχουν πάρει συκλονιστικό χαρακτήρα και είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν. Το Rp προσπαθεί με ανταποκρίσεις και άρθρα από κατά τόπους δράσης να παρουσιάσει αυτήν την εικόνα. Εδώ παραθέτουμε άρθρο συντρόφισσας από την Κομοτηνή.

Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, ολόκληρη η κοινωνία έγινε μάρτυρας μίας ακόμη επίδειξης αυταρχισμού από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία με πραξικοπηματικό τρόπο προχώρησε στο κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης.

Η πράξη αυτή, αφορά τους εργαζόμενους, των οποίων τα δικαιώματα καταπατώνται με τον πιο επαίσχυντο τρόπο, αφορά την φίμωση της ενημέρωσης και της αντικειμενικής πληροφόρησης, καθώς και το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η συνολικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να θυσιάσει τα δημόσια κοινωνικά αγαθά στο βωμό της ιδιωτικοποίησης και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Έπειτα από τις επιστρατεύσεις των εργαζομένων, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την ιδιωτικοποίηση αγαθών (όπως το νερό, η παιδεία ,η υγεία), την ανεκτικότητα της κυβέρνησης απέναντι σε ναζιστικά μορφώματα και συμμορίες, το κλείσιμο της ΕΡΤ φαίνεται πως στάθηκε η σπίθα που πυροδότησε τη θύελλα της αλλαγής και της αντίστασης. Χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, απολυμένοι, σωματεία, ομοσπονδίες, συλλογικότητες σε ολόκληρη την Ελλάδα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους εργαζόμενους και την αγανάκτησή τους για την ανεργία ,την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τις αντιλαϊκές πολιτικές που εξαθλιώνουν την εργατική τάξη.

Όπως λοιπόν και σε άλλες πόλεις, έτσι και στην Κομοτηνή ο κόσμος φανέρωσε έμπρακτα και δυναμικά την αλληλεγγύη του. Την Τρίτη το βράδυ, οι εργαζόμενοι στα γραφεία της ΕΡΑ Κομοτηνής, εναντιώθηκαν στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ και παρέμειναν στο κτίριο, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους, φοιτητές, κατοίκους της Κομοτηνής.

Το πρωί της Τετάρτης οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν, καθώς οι εργαζόμενοι επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας , στον ευρωπαίο επίτροπο Johannes Hahn, ο οποίος είναι αρμόδιος σε θέματα περιφερειακής πολιτικής. Στη συνέχεια ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους, οι οποίοι έλαβαν τη συμπαράσταση πολιτικών και κομματικών φορέων.

Σήμερα Πέμπτη 13/06 το παρόν και την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους εξέφρασαν πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης, παράλληλα με την 24ωρη πανεργατική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στην πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή με τις καιρικές συνθήκες να μην ευνοούν τη συγκέντρωση η προσέλευση του κόσμου ήταν ηχηρή. Ακολούθησε πορεία των εργαζομένων μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου πραγματοποιούνταν Περιφερειακό συμβούλιο. Το κλίμα που επικράτησε στην αίθουσα του συμβουλίου ήταν τεταμένο με την Αριστερή Οικολογική Συνεργασία και τη Λαϊκή Συσπείρωση να κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δόθηκε βήμα στους εργαζόμενους της ΕΡΑ Κομοτηνής και Καβάλας, οι οποίοι υπογράμμισαν πως το κλείσιμο της ΕΡΤ συμβάλλει στην χειραγώγηση του ελληνικού λαού από τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, στην καταλήστευση της πνευματικής και υλικής περιουσίας της ΕΡΤ, καθώς και στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων.

Τέλος αποφασίστηκε η παρουσία του περιφερειακού συμβουλίου αύριο 14/06 στην ΕΡΑ Κομοτηνής.

Κάτω από τις παρούσες συνθήκες, έχει γίνει ευρέως αντιληπτό, πως η ανατροπή μπορεί να επέλθει, μόνο μέσα από συντονισμένους και ενωμένους αγώνες. Ολόκληρη η κοινωνία οφείλει να αντισταθεί στις επιτάξεις του κέρδους και την αυθαιρεσία της κυβέρνησης, διεκδικώντας την αλλαγή.

Ετικέτες