Σήμερα το πρωί, έξω από το Εφετείο Αθηνών όπου επρόκειτο να ξεκινήσει η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της δίκης της Χρυσής Αυγής, μέλη της ναζιστικής συμμορίας επιτέθηκαν σε δικηγόρους και άλλους πολίτες, αγωνιστές και αγωνίστριες του αντιφασιστικού κινήματος, μπροστά από το χώρο του δικαστηρίου. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και αγωνίστρια του κοινωνικού κινήματος, μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων.

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας καταδικάζει απερίφραστα την ναζιστική επίθεση, που σκοπό έχει να διασπείρει το φόβο και την τρομοκρατία τόσο στους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, όσο -και κατ' επέκταση- στους μάρτυρες αλλά και σε όσους αντιστέκονται στο φασισμό. Η προσπάθεια αυτή θα πέσει στο κενό.

Η ναζιστική συμμορία που δολοφόνησε τον Φύσσα, τον Λουκμάν και ευθύνεται για σειρά εγκληματικών επιθέσεων σε μετανάστες, πρόσφυγες και αντιφασίστες θα βρει τη θέση που της αξίζει στις φυλακές και στα σκουπίδια της ιστορίας. Όμως, για να τελειώνουμε με το φασισμό στην Ελλάδα πρέπει να τελειώσουμε και με τις κυρίαρχες συστημικές πολιτικές που ενισχύουν την ατζέντα της ακροδεξιάς και του φασισμού:

τις πολιτικές των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες που εφαρμόζει η Ε.Ε.,

την ντροπιαστική συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ στην οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρωτοστατεί,

την κάτω από το τραπέζι συμφωνία Μουζάλα-Μέρκελ για την ακύρωση των οικογενειακών επανενώσεων,

την γκετοποίηση των προσφύγων,

ακόμα και των ασυνόδευτων ανηλίκων στα νησιά,

την αποδοχή της επαναφοράς σε ισχύ των Κανονισμών του Δουβλίνου ΙΙ και ΙΙΙ,

τις απελάσεις (επίσημες και άτυπες),

τον εγκλεισμό των προσφύγων σε κέντρα κράτησης,

τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικού αποκλεισμού των θυμάτων των πολέμων και της φτώχειας, καθώς και

τις επιχειρήσεις αποτροπής του ΝΑΤΟ και της FRONTEX, που μεταβάλλουν την Μεσόγειο και το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο.