Ναζιστικής έμπνευσης συλλογικές τιμωρίες σε πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση σε πλήρη συμπόρευση με την ΕΕ μετά τη ρατσιστική συμφωνία του Μάρτη, οδηγεί τους πρόσφυγες σε κλιμακούμενη εξαθλίωση και τα δικαιώματά τους σε παρατεταμένη αναστολή.

Τα hot spot-φυλακές των νησιών του Αιγαίου, μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε Αμυγδαλέζες, ενώ η παρατεταμένη διαβίωση των προσφύγων μέσα κι' έξω από τις φυλακές σε άθλιες συνθήκες διευκολύνει τη διείσδυση των φασιστών στις τοπικές κοινωνίες. Για να μην ενθαρρύνονται νέες αφίξεις προσφύγων στα νησιά, χρειάζεται ακόμα και οι «τυχεροί» που έχουν περάσει στην ενδοχώρα να γνωρίζουν ότι το πέρασμα στην Ελλάδα σημαίνει εγκλωβισμό εντός ημίκλειστων στρατοπέδων σε δύσκολες συνθήκες επ’ αόριστον. Έτσι στα υπόλοιπα προσφυγικά στρατόπεδα, τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται, οι ελπίδες των προσφύγων για μια ανθρώπινη ζωή στην Ευρώπη εξανεμίζονται, η αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων εκδιώκεται προκειμένου οι στρατιές των ΜΚΟ να ροκανίζουν τα κονδύλια της ΕΕ παρέχοντας υπηρεσίες γκετοποίησης. Στοιχειώδη δικαιώματα των προσφύγων όπως η πρόσβαση στο άσυλο με αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας και η οικογενειακή επανένωση σε χώρες της ΕΕ όπου ζουν ήδη οι συγγενείς τους, παραπέμπονται για την πλειοψηφία στις καλένδες. Τα προσφυγόπουλα καλούνται να ξεχάσουν φέτος τη δημόσια εκπαίδευση και να αρκεστούν σε άτυπη εκπαίδευση εντός των άθλιων στρατοπέδων όπου ζουν, με δασκάλους 800 αναπληρωτές τέταρτης κατηγορίας που θα προσλαμβάνονται μέσω ΜΚΟ!

Νησιά

Χαρακτηριστικό δείγμα απανθρωπιάς στα νησιά του Αιγαίου είναι η κατάσταση των προσφύγων στη Χίο. Οι 1.300 έγκλειστοι πρόσφυγες στο στρατόπεδο της ΒΙΑΛ αντέδρασαν στα τέλη Ιουλίου στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης με απεργία πείνας: για το απαράδεκτο φαγητό (εναλλάξ πατάτες, μακαρόνια, ρύζι και φακές), τη συμπεριφορά των αστυνομικών (συχνότερα κατά των Βορειοαφρικανών), την παρατεταμένη περίοδο κράτησης. Παρ’ όλη την κινητοποίησή τους, τα πράγματα χειροτέρεψαν και μία μέρα δεν δόθηκε καν φαγητό: επρόκειτο για ναζιστικής έμπνευσης συλλογική τιμωρία για «πέτρα που εκτινάχθηκε σε αστυνομικό». Την επομένη και μεθεπόμενη, το φαγητό ήταν μόνο νερό και ψωμί σε όλους, άντρες, γυναίκες και εκατοντάδες παιδιά. Στις 10 Αυγούστου οι πρόσφυγες έγραψαν στα κοντέινερ: «No food, no water». Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι γίνεται στη ΒΙΑΛ, οι αλληλέγγυοι δεν έχουν πρόσβαση, η αστυνομία δεν δίνει λογαριασμό, άλλοι «αρμόδιοι» προτιμούν να μη βλέπουν, τα τοπικά ΜΜΕ δεν ασχολούνται. Την ίδια στιγμή, μετά τους λιμενικούς ήταν η σειρά των αστυνομικών της Χίου για να παραλάβουν από τον δήμο Χίου παιδικές τροφές, που προέρχονται από δωρεά. Ο δήμαρχος Χίου Βουρνούς κι ο αντιδήμαρχος Καραμανής παρέδωσαν τις τροφές στους αστυνομικούς, ως ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης του δήμου «στο επίπονο έργο των αστυνομικών».

Προσφυγικά στρατόπεδα

Στα προσφυγικά στρατόπεδα της ενδοχώρας, τα καλοκαιρινά αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται. Στο Ελληνικό το ΚΕΕΛΠΝΟ παρενέβη για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής. Έγιναν δύο διαδοχικές αυτοψίες στις οποίες διαπιστώθηκε συσσώρευση στάσιμων υδάτων στο ισόγειο εξαιτίας βλάβης του υδραυλικού δικτύου, καθώς και εκτεταμένη συσσώρευση στάσιμων υδάτων-λυμάτων που οφείλεται σε βλάβη του αποχετευτικού συστήματος. Στα Διαβατά οι πρόσφυγες βγήκαν στο δρόμο από τα κέντρα της περιοχής για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο 29χρονης από επιληπτική κρίση, καθώς μάλιστα δεν υπήρχε γιατρός στις εγκαταστάσεις για να την επαναφέρει άμεσα. Οι πρόσφυγες έκλεισαν το δρόμο στον περιφερειακό κοντά στις φυλακές των Διαβατών, χρησιμοποιώντας κάδους σκουπιδιών.

Στα μέσα Αυγούστου οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Ριτσώνα , σε ανοιχτή τους επιστολή, έγραφαν πως ζουν σε σκηνές με θερμοκρασίες κόλασης σε ένα δάσος, σε συνθήκες άθλιες που ευνοούν τις μολύνσεις και τις ασθένειες εκτεθειμένοι σε έντομα και ζώα (κουνούπια, σφήκες, σκορπιούς και φίδια). Πρόσφατα εμφανίστηκαν μολυσματικές ασθένειες όπως η ηπατίτιδα με ήδη 20 καταγεγραμμένα κρούσματα. Αιτίες η έλλειψη ζεστού νερού, οι ελάχιστες κοινές τουαλέτες, τα λύματα που ξεχειλίζουν, η αποκομιδή των σκουπιδιών που γίνεται μόλις δύο φορές την εβδομάδα και η πλημμελής ιατρική υποστήριξη. Κάπως έτσι μετά και από τον συνεχή εμπαιγμό των προσφύγων από τους διαχειριστές του στρατοπέδου, τις MKO, το ΙΟΜ και τον Ερυθρό Σταυρό, ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων έδιωξαν από το στρατόπεδο τους πάντες. Μια-δυο ημέρες μετά 10 έγκυες γυναίκες ξεκίνησαν απεργία πείνας και νερού, γεγονός το οποίο βάζει σε μεγάλο κίνδυνο και τα κυοφορούμενα έμβρυα αλλά και τις ίδιες. Την ίδια στιγμή στην Κρήτη των 700.000 κατοίκων, οι ξενοδόχοι φοβούνται πως πιθανή έλευση 2.000 προσφύγων θα ζημιώσει τον τουρισμό και την οικονομία...

Αλληλεγγύη

Ο κλοιός στενεύει ολοένα γύρω από τους πρόσφυγες, στη γραμμή της αποτρεπτικής- αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ. Η αλληλεγγύη είναι το δικό μας όπλο που μπορεί να νικήσει εκείνους που πρώτα δολοφονούν ανθρώπους πνίγοντάς τους στο Αιγαίο και μετά τους οδηγούν στην εξαθλίωση. Καθήκον του κινήματος και της Αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι να επιβάλλουμε ανοιχτές ανθρώπινες δομές φιλοξενίας χωρίς όρια αριθμού ανθρώπων και χρόνου φιλοξενίας. Επίσης υποδομές στις πόλεις, αντί στρατόπεδα «έκτακτης ανάγκης» στη μέση του πουθενά. Πρόσβαση σε αιτήματα ασύλου, μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης σε κάθε προσφυγική δομή. Πρόσβαση των παιδιών των προσφύγων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τάξεις ένταξης και υποδοχής, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, ισότιμη πρόσβαση των προσφύγων σε κάθε κοινωνική παροχή.

*Χθες (1/9) πρόσφυγες από hot spots και στρατόπεδα προχώρησαν σε συντονισμένη πανελλαδική διαμαρτυρία, απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και άνοιγμα των συνόρων. 

Ετικέτες