Δημοσιεύουμε μια ενδιαφέρουσα βιντεο-συνέντευξη του Α. Καλοδούκα με τον Σ. Κουβελάκη (πανεπιστημιακός-μέλος της ΛΑΕ, ομιλητής και στο πρόσφατο Διεθνές Τριήμερο του Rproject, στη συζήτηση "Η Ευρώπη σε κρίση") για το Brexit, την Αριστερά και τη ρήξη με την ΕΕ.

Η ιστορικής σημασίας νίκη του Τραμπ ξαναφέρνει στην επιφάνεια τις αναταράξεις που έφερε το Brexit. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο ίδιος ο Τραμπ είχε πει μετά το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit:

«Είναι φανταστικό. Οι Βρετανοί πήραν πίσω τον έλεγχο της χώρας τους». 

Η ανάδυση ξανά των εθνικισμών (στην καθαρή τους μορφή) στο δυτικό κόσμο είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών διαχειριστών της άρχουσας τάξης να διαχειριστούν την οικονομική κρίση και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των λαϊκών (αλλά και μεσαίων) εισοδημάτων. Μέχρι στιγμής, λόγω της παταγώδους αποτυχίας της Αριστεράς να δώσει λύσεις και προοπτική, η κερδισμένη είναι η Δεξιά και η ακροδεξιά.

Γι’ αυτούς τους λόγους μια συζήτηση που αναζητά τα βαθύτερα αίτια του Brexit και τις συνέπειές του έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και αυτό κάνουμε στη συνέντευξη που μπορείτε να δείτε.

Με τον Στάθη Κουβελάκη, ακαδημαϊκό και μέλος της ΛΑΕ, μπορεί κάποιος να διαφωνήσει, αλλά σίγουρα δεν σε αφήνουν αδιάφορο οι απόψεις του. Με απόψεις τεκμηριωμένες και ρευστό λόγο, η συνέντευξη που ακολουθεί παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον. Πολύ περισσότερο που για το θέμα που συζητάμε στη συνέντευξη έχει και προσωπική σχέση –ο Στάθης Κουβελάκης διαμένει χρόνια στο Λονδίνο όπου και διδάσκει από το 2002 στο King's College. Είναι συγγραφέας βιβλίων και μελετών πάνω σε θέματα μαρξιστικής θεωρίας, σύγχρονης κριτικής σκέψης και κοινωνικών κινημάτων που κυκλοφορούν σε επτά γλώσσες.

Αρχικά συζητάμε για τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, αλλά και για το αν είναι εφικτή η προσπάθεια (που βρίσκεται σε εξέλιξη) για την ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος (από την αρχή μέχρι το 8ο λεπτό της συνέντευξης). 

Όσον αφορά την ταξική θέση όσων ψήφησαν υπέρ και κατά στο δημοψήφισμα, ο Στάθης Κουβελάκης αναφέρεται στα δημοσκοπικά ευρήματα από το 10:39 έως το 14:53. 

Μια ερώτηση με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απάντηση αφορά το γιατί ενώ η βρετανική άρχουσα τάξη ήταν ενάντια στο Brexit, για ποιο λόγο στην καμπάνιας υπέρ της εξόδου πρωτοστάτησαν στελέχη του Συντηρητικού κόμματος; (από το 14:53 έως 18:1)

Από το 18:01 έως 24:02 συζητάμε για τη στάση της Βρετανικής Αριστεράς στο δημοψήφισμα και ειδικότερα για τη στάση του Τζέρεμι Κόρμπιν του Εργατικού Κόμματος και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Ακολουθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των κινημάτων υπέρ της ρήξης με την Ε.Ε. με αριστερό πρόσημο στην υπόλοιπη Ε.Ε. με έμφαση στη Γαλλία (24:02-28:12). 

Για τελευταία ερώτηση άφησα το κρίσιμο ερώτημα:
Ποιες είναι οι κοινωνικές τάξεις που μπορεί να στηρίξουν ένα Grexit και κατά πόσο είναι εφικτό μια επιστροφή σε εθνικό νόμισμα με όρους ευνοϊκούς για τον κόσμο της εργασίας (28:12-40:41).

Άγγελος Καλοδούκας