Η Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων είναι μια εταιρεία δημοσίου συμφέροντος την οποία έχουν βάλει στο στόχαστρο ΣΕΒ και Τράπεζες (βλέπε Σάλλας κλπ) και όλοι όσοι ορκίζονται στο όνομα της «ανάπτυξης» που έρχεται, όπως φαίνεται, με ανύπαρκτες ταχύτητες.

Η ΜΟΔ διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΠΑΑ) και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αλιείας (ΠΑΑΛ). Δηλαδή όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για όλη τη χώρα, που αθροίζουν 20 δισ. ευρώ.

ΕΣΠΑ
Στα πλαίσια του στόχου της κυβέρνησης «όλα για τα κεφάλαιο», τα χρήματα του ΕΣΠΑ κατευθύνονται αποκλειστικά πλέον προς τους μεγάλους επιχειρηματίες, αφού θεωρείται «χάσιμο κονδυλίων» η απόδοση κάποιων ποσών, έστω, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  

Μέσα από ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα που εμπνεύστηκαν οι κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες, καλούνται οι εργαζόμενοι στη ΜΟΔ (εν συντομία Μοδίτες) να υλοποιήσουν έργα που συχνά παραμένουν «κολλημένα» για μήνες σε γραφεία Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων (γιατί άραγε;), να εργαστούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να διασχίσουν όλη τη χώρα για να προσφέρουν τεχνική βοήθεια σε όλους τους δικαιούχους και συχνά να βρεθούν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά πολύ μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, καθώς αυτοί οι εργαζόμενοι προσπαθούν να διασφαλίσουν διαφάνεια, ταχύτητα, επιλεξιμότητα και το μέγιστο δυνατό δημόσιο συμφέρον.

Από καιρό και εν μέσω μνημονίων, μια εταιρεία που προσομοιάζει σε ΔΕΚΟ ως προς τη σύνθεση και το Νομικό Πρόσωπο, αλλά δουλεύει με σύστημα που έχει προδιαγραφές ιδιωτικού τομέα ως προς την οργάνωση, τη λειτουργία, τους στόχους, οι εργαζόμενοι –1.150 σε όλη την Ελλάδα– έχουν υποστεί πάνω από 40% μείωση μισθών και εσχάτως εντάχθηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο, εισπράττοντας… μια μείωση άλλα 25% και καταγράφοντας πανελλήνιο ρεκόρ μείωσης μισθού ….

Διάλυση
Παρ’ όλα αυτά η ΜΟΔ τα δύο τελευταία χρόνια είναι στο στόχο της κυβέρνησης. Εμφανίζονται κατά καιρούς σε δημοσιεύματα μεγάλων ημερησίων εφημερίδων οι προθέσεις της κυβέρνησης για κλείσιμο, συγχώνευση, ιδιωτικοποίηση και απολύσεις,  αφού οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορούν να αποτελέσουν τα εύκολα θύματα στην αριθμητική των 2.000 άμεσων απολύσεων που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα για ως το τέλος του Ιούνη και οι οποίες αναζητούνται…

Η βασική επιδίωξη είναι να περάσει σε χέρια ιδιωτικών εταιριών συμβούλων η διαχείριση όλων των πόρων του ΕΣΠΑ. Έτσι, αφενός θα ελέγχεται καλύτερα όλο το αλισβερίσι από μεγάλους παίκτες (ΣΕΒ κλπ), χωρίς «ενοχλήσεις» από δημόσιους υπάλληλους, αφετέρου, οι πρώην υπηρεσίες του δημοσίου θα πληρώνονται τώρα σε τραπεζίτες και ιδιώτες-φίλους της εκάστοτε κυβέρνησης.

Τα χτυπήματα είναι απανωτά από βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης: Η μελέτη του τραγικού Πάγκαλου που περιλαμβάνει τη ΜΟΔ στους καταργούμενους φορείς, τα οργανογράμματα των υπουργείων που «αδειάζουν» τις υπηρεσίες και μεταφέρουν τις αρμοδιότητες στις Διευθύνσεις Υπουργείων, η κατασυκοφάντηση των εργαζομένων στη ΜΟΔ (βλ. δηλώσεις Βούλτεψη στο Mega 15/4/2013 που χαρακτήρισε τους Μοδίτες «...τεμπέληδες, που ευθύνονται για την καθυστέρηση της ανάπτυξης και της υλοποίησης του ΕΣΠΑ, που παίρνουν 3.000 € μισθό...!), η λίστα με τα κτίρια του Δημοσίου που θα «αξιοποιηθούν» και με το κτίριο της ΜΟΔ να φιγουράρει στις αρχές της λίστας, οι  εφημερίδες με δημοσιεύματά τους («Έθνος» και «Ημερησία») και εσχάτως ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος στις 13/5/2013 που ζήτησε την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του ΕΣΠΑ για τα επόμενα δύο χρόνια …

Κινητοποιήσεις
Οι εργαζόμενοι στη ΜΟΔ –αν και αργά– αντιλήφθησαν τη διαμορφούμενη κατάσταση και είναι από καιρό σε διαρκείς κινητοποιήσεις με στάσεις, απεργίες και περιφρούρηση των κτιρίων όπου εργάζονται. Εκεί προσφάτως η κυβέρνηση, που δεν θέλει να σηκώνουν οι εργαζόμενοι κεφάλι και να διεκδικούν, απείλησε στις 15/5/2013 με εισαγγελέα, με ΜΑΤ και με απολύσεις τους «καταληψίες» που τόλμησαν να αντισταθούν.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διατήρηση της ΜΟΔ ΑΕ και των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων, για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΠΑ και τον σχεδιασμό των νέων αναπτυξιακών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020, αλλά και αξιοπρεπείς εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες, χωρίς καμία απόλυση συναδέλφου και χωρίς άλλες περικοπές μισθών.

Η μόνη απάντηση των εργαζομένων της ΜΟΔ είναι η επιμονή στους διαρκείς αγώνες (απεργία στις 22/5/2013 και στάση εργασίας στις 23/5/2013, ενώ Τρίτη και Πέμπτη θα γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αναπτυξιακά συνέδρια των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εργασίας), έως ότου επιτευχθεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό.

Ετικέτες