Σε κατάληψη προχώρησαν οι κάτοικοι για να προστατεύσουν το χώρο.

Άλλος ένας δημόσιος χώρος μπαίνει στο στόχαστρο του Δήμου Αθηναίων και της μνημονιακής κυβέρνησης. Το Πνευματικό Αθλητικό Κέντρο Ευελπίδων,όπως και ο παρακείμενος αθλητικός χώρος, που βρίσκονται λίγο πάνω από τα δικαστήρια και για χρόνια εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων του 6ου και 7ου δημοτικού διαμερίσματος , απειλούνται με κλείσιμο.

Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α) και εκμισθωνόταν στο Δήμο Αθηναίων για να μπορούν να λειτουργούν τα διάφορα τμήματα του κέντρου αλλά και να μπορούν να αθλούνται τόσο οι κάτοικοι , όσο και οι μαθητές του 38ου Γυμνασίου-Λυκείου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στις μπασκέτες και δεν έχει άλλο χώρο πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Οι πολίτες συνέβαλλαν και αυτοί στα έξοδα  πληρώνοντας – πέραν των δημοτικών τελών – και  συνδρομές. Στα πλαίσια όμως της γενικότερης πολιτικής κατάργησης των δημόσιων χώρων, ο Δήμος αδιαφορεί καθώς  εδώ και μήνες η σύμβαση έχει λήξει  και δεν προχωρά στην ανανέωση της. Η αιτιολογία , ως συνήθως,  ήταν ότι δεν έχει χρήματα να καλύψει το κόστος... Ταυτόχρονα, το Τ.ΕΘ.Α ετοιμάζεται να συνάψει σύμβαση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης , για να μεταφερθούν στο κτίριο υπηρεσίες του τελευταίου. Αν συμβεί αυτό, τότε άμεσα θα χαθούν οι πολιτιστικές δραστηριότητες που διεξάγονταν στο κτίριο και στο επόμενο βήμα – που δεν θα αργήσει – θα απαλλοτριωθούν και οι μπασκέτες. Όπως διαπιστώθηκε, τα μηχανήματα του χώρου βρίσκονται ήδη πακεταρισμένα και συγκεντρωμένα στην είσοδο του κτιρίου και  πληροφορίες έλεγαν ότι ως τη Δευτέρα θα τα είχαν πάρει.

Οι κάτοικοι της περιοχής όμως δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συνέλευσης Γκύζη οργανώθηκε μαζική συγκέντρωση την περασμένη Τρίτη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων, των καθηγητών του 38ου Γυμνασίου-Λυκείου, διαμερισματικοί σύμβουλοι από την Ανοιχτή Πόλη και τη Λαϊκή Συσπείρωση και δεκάδες κάτοικοι  και αποφασίστηκε να υπάρξει παράσταση διαμαρτυρίας στο συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, χθες Πέμπτη 11/7. Εκεί οι εκπρόσωποι των κατοίκων ήρθαν αντιμέτωποι με την αδιαφορία του δημοτικού συμβουλίου και αόριστες, μη δεσμευτικές απαντήσεις όσον αφορά το αν θα συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση και κυρίως όσον αφορά το τι θα γίνει με την επαπειλούμενη μεταφορά των μηχανημάτων. Η δε αντιπρόταση που ακούστηκε ήταν να μεταφερθούν οι όποιες υποδομές σε αντίστοιχο χώρο στο Γουδή , ο οποίος είναι υπερκορεσμένος και περίπου δέκα χιλιόμετρα μακριά από την Ευελπίδων... Με βάση τα παραπάνω  αποφάσιστηκε σε νέα συνέλευση που ακολούθησε  αμέσως μετά να γίνει κατάληψη του χώρου.

Τα επόμενα βήματα  θα είναι η διαρκής ενημέρωση στις γύρω γειτονιές και οι παρεμβάσεις από τοπικούς μαζικούς φορείς για να δωθεί η πιο πλατιά και συλλογική διάσταση στο ζήτημα, μέχρι να εξασφαλιστεί οριστικά ότι το Κέντρο θα μείνει ανοιχτό!

Ετικέτες