Το στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων στην Τζενίν δέχεται μια από τις σφοδρότερες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εδώ και δεκαετίες.

Μπουλντόζες ισοπεδώνουν δρόμους που οδηγούν στο στρατόπεδο, στρατιώτες, ελεύθεροι σκοπευτές, drones χτυπούν υποδομές, ενώ βομβαρδισμοί από αέρος ανατινάζουν σπίτια και στερούν την πρόσβαση εκατοντάδων Παλαιστινίων σε νερό και ρεύμα. Η Ερυθρά Ημισέληνος δηλώνει ότι έχει εκκενώσει 3.000 ανθρώπους από το στρατόπεδο, ότι πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ετοιμόρροπα σπίτι ή κάτω από χαλάσματα, ότι ο ισραηλινός στρατός χτυπά ασθενοφόρα που πλησιάζουν να περιθάλψουν τραυματίες. Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για 10 νεκρούς και τουλάχιστον 100 τραυματίες. 

Η κλίμακα της καταστροφής φέρνει στη μνήμη την πολιορκία της Τζενίν από τον Ισραηλινό στρατό το 2002 κατά τις αρχές της Δεύτερης Ιντιφάντα. Τότε, η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε λόγο για μια πόλη «σφηκοφωλιά». Αυτό το όνομα οικειοποιήθηκε με περηφάνια μια από τις πολλές νεολαιίστικες οργανώσεις που έχουν ξεπηδήσει από τα κάτω τα τελευταία χρόνια και αναλαμβάνουν την ένοπλη αντίσταση στις δυνάμεις κατοχής (Μπριγάδα της Τζενίν, Άντρο των Λιονταριών κ.ο.κ.). 

Το Κράτος του Ισραήλ έχει απαντήσει σε αυτή την αναθέρμανση της αντίστασης στη Δυτική Όχθη με την Εκστρατεία «Τσάκισμα του Κύματος». Από τον περασμένο Μάρτη, οι στρατιωτικές επιδρομές και οι μαζικές συλλήψεις έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Το 2022 υπήρξε η πιο φονική χρονιά για τους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη στα 20 χρόνια μετά τη Δεύτερη Ιντιφάντα. Η ισραηλινή βία συνεχίζει να κλιμακώνεται, με 185 νεκρούς Παλαιστινίους στο πρώτο μισό του 2023. Στα τέλη Ιούνη, για πρώτη φορά από το 2006, η Τζενίν χτυπήθηκε από αέρος. Ακολούθησε η άγρια επίθεση που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες, που αναδεικνύει την ανησυχία της ισραηλινής ηγεσίας, αλλά υπενθυμίζει και το στρατιωτικό συσχετισμό ανάμεσα στις ομάδες λαϊκής αυτοάμυνας και την θηριώδη πολεμική μηχανή του Ισραήλ.

Οι διαρκείς επιθέσεις από το στρατό συνοδεύονται από μια ραγδαία αύξηση της συχνότητας των πογκρόμ που εξαπολύουν ισραηλινοί έποικοι. Ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Μπεν-Γκβιρ, μιλώντας σε εποίκους, δήλωσε πρόσφατα ότι «Πρέπει να εποικήσουμε τα εδάφη… και ταυτόχρονα να εξαπολύσουμε μια στρατιωτική εκστρατεία, να ανατινάξουμε κτίρια. Να δολοφονήσουμε τρομοκράτες. Όχι έναν ή δύο, αλλά δεκάδες, εκατοντάδες και, αν χρειάζεται, χιλιάδες». Ο επίσης ακροδεξιός Σμότριτς, υπουργός Οικονομικών, έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να διπλασιάσει τον αριθμό των ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη. Πρόσφατα το Ισραήλ ανακοίνωσε σχέδια 5.000 νέων εποικισμών. 

Το στρατόπεδο της Τζενίν δημιουργήθηκε το 1953, για να φιλοξενήσει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μετά την καταστροφή (Νάκμπα) του 1948 και την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ. Έκτοτε γενιές ζουν σε άθλιες συνθήκες. Σήμερα, το Κράτος του Ισραήλ φλερτάρει με την ιδέα μιας νέας «Νάκμπα» στη Δυτική Όχθη, καθώς βρίσκεται σε άνοδο η ακροδεξιά εκδοχή σιωνισμού, που δείχνει πρόθυμη να οδηγήσει αυτό το πολιτικό σχέδιο και ρεύμα στη λογική του κατάληξη. 

Ο παλαιστινιακός λαός δεν θα τους κάνει την χάρη να «εξαφανιστεί σιωπηλά» από τον χάρτη. Αλλά η αντίστασή του θα χρειαστεί την αλληλεγγύη του διεθνούς κινήματος, ως αντίβαρο απέναντι στην υπεροπλία και στη διεθνή-ιμπεριαλιστική στήριξη που απολαμβάνει το Κράτος του Ισραήλ. Ιδιαίτερα στη «Δύση», θα χρειαστεί να κλιμακώσουμε τη δράση μας ενάντια στις κυβερνήσεις-συνενόχους. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα του θερμού σφιχταγγαλιάσματος με το σιωνιστικό κράτος σε όλα τα μέτωπα. 

Να δυναμώσουμε τη φωνή της παλαιστινιακής έκκλησης για BDS (Μποϊκοτάζ-Αποεπένδυση-Κυρώσεις) απέναντι στο Κράτος που παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα των Παλαιστινίων. 

Αλληλεγγύη στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Να σπάσουμε τον άξονα Ελλάδας-Ισραήλ 

Απομονώστε το Κράτος-Τρομοκράτη

https://rproject.gr/event/sygkentrosi-katadikis-tis-israilinis-epithesis...

Ετικέτες