Παραμονές των Χριστουγέννων, ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου, έκανε ένα ακόμα Χριστουγεννιάτικο Δώρο στις γυναίκες. Με την απόφασή του, «δώρισε» δύο νέες μειώσεις στις συντάξεις, που στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν τις γυναίκες.

Παραμονές των Χριστουγέννων, ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου, έκανε ένα ακόμα Χριστουγεννιάτικο Δώρο στις γυναίκες. Με την απόφασή του, «δώρισε» δύο νέες μειώσεις στις συντάξεις, που στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν τις γυναίκες.

Η πρώτη μείωση αφορά την κατάργηση της Εθνικής Σύνταξης από τις συντάξεις Χηρείας, για όσους και όσες εργάζονται ή παίρνουν δική τους σύνταξη (είτε γήρατος είτε αναπηρίας). Η βάση της εγκυκλίου για την κατάργηση της Εθνικής Σύνταξης, βρίσκεται στον νόμο Κατρούγκαλου, όπου ρητά αναφέρεται ότι στη περίπτωση δύο δικαιωμάτων σύνταξης, δίνεται μόνο μία Εθνική Σύνταξη, ρύθμιση που δεν εφαρμόστηκε όμως ποτέ για τις συντάξεις χηρείας, από την ψήφισή της μέχρι τώρα, λόγω των μεγάλων αντιδράσεων κυρίως από τις γυναίκες. Η νέα αυτή παρέμβαση της ΝΔ επιβεβαιώνει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο δήθεν η ΝΔ θα καταργούσε.

Η δεύτερη μείωση αφορά την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων, μέσω της δραστικής μείωσης του Ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων που εκδόθηκαν μετά τις 12/5/2016 ( δηλαδή μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου ).

Συγκεκριμένα:

Η δικαιούχος της σύνταξης χηρείας , από τη μέρα του θανάτου και για τρία χρόνια θα λαμβάνει το 70% της σύνταξης του αποβιώσαντα. Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο, εάν ο θανών είναι νέος συνταξιούχος και η δικαιούχος έχει δική της σύνταξη ή εργάζεται, τότε δεν θα λάβει την Εθνική Σύνταξη του θανόντος, αλλά μόνον το 70% της ανταποδοτικής σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση που θα υποστεί θα φτάνει μέχρι και τα 268 ευρώ. Μετά από τρία χρόνια , θα πάρει όμως , όχι το 50% της ανταποδοτικής σύνταξης, αλλά της σύνταξης που πήρε η ίδια, δηλαδή το 50% του 70%. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι θα λάβει το 35% , αντί του 50% της ανταποδοτικής σύνταξης του αποβιώσαντα.

Παράδειγμα: Ένας συνταξιούχος μετά τις 12/5/2016, παίρνει σύνταξη 1000 ευρώ καθαρά ( 384 ευρώ Εθνική Σύνταξη και 616 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη ).Με τον θάνατό του, σύμφωνα με την εγκύκλιο Τσακλόγλου, η χήρα θα δικαιούται μόνον μέρος της Ανταποδοτικής και καθόλου της Εθνικής Σύνταξης. Για τα πρώτα τρία χρόνια θα παίρνει λοιπόν το 70% της ανταποδοτικής σύνταξης, δηλ.616 ευρώ χ 70% =431,20 ευρώ τον μήνα. Και μετά από τρία χρόνια, θα παίρνει το 50% της ανταποδοτικής που έπαιρνε στα τρία προηγούμενα χρόνια, δηλαδή: 431,20 ευρώ χ 50%=215,60 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο θανών είναι παλιός συνταξιούχος, έχουμε μικρότερες διαφορές, γιατί στους παλιούς συνταξιούχος δεν έχουμε Εθνική και Ανταποδοτική Σύνταξη.

Μερικές μέρες μετά και κάτω από τη γενική κατακραυγή, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές που επιφέρει η εγκύκλιος, θα ισχύσουν από τώρα και μετά και δεν θα αλλάξει κάτι στις ήδη συνταξιούχους χηρείας.

Είναι φανερό πια σε όλες και σε όλους, ότι και αυτό το νέο χτύπημα της κυβέρνησης της ΝΔ υπηρετεί πιστά τον νεοφιλελευθερισμό, με θύματα στη μεγάλη τους πλειοψηφία συνταξιούχες. αφού ανοίγει τη πόρτα στη κατάργηση της σύνταξης χηρείας για αυτές που έχουν δική τους.

Με δεδομένο δε ότι οι γυναίκες στη χώρα μας

-δουλεύουν στις πιο κακοπληρωμένες και επισφαλείς θέσεις εργασίας τις περισσότερες φορές ανασφάλιστες με αποτέλεσμα μικρές συντάξεις

-σηκώνουν τα βάρη της φροντίδας της οικογένειας λόγω της έλλειψης του κοινωνικού κράτους αλλά και της δραματικής του συρρίκνωσης όσων δομών υπάρχουν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θεμελιώσουν ασφαλιστικά δικαιώματα για να λαμβάνουν αυτοτελή σύνταξη

-κι έχουν υποστεί ήδη δραματικές μειώσεις στις συντάξεις τους, στις κύριες αλλά και στις επικουρικές, με την κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων , Πάσχα και Επιδόματος Αδείας και του ΕΚΑΣ, λόγω των μνημονίων που εφάρμοσαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

οι νέες περικοπές τις εξαθλιώνουν ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα οι περισσότερες χαμηλοσυνταξιούχες να μη τα βγάζουν πέρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ που επέλεξε άλλη μια φορά και μάλιστα μέσα σε συνθήκες πανδημίας να χτυπήσει τον κόπο και τον ιδρώτα των γυναικών, επιβεβαιώνει ότι η κατάργηση των δικαιωμάτων των γυναικών βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρό της, όπως και η πλήρη διάλυση όσων έχουν κατακτηθεί με αίμα και με αδιάκοπους πολύχρονους αγώνες: Το Κοινωνικό Κράτος, την Κοινωνική Ασφάλιση, τα Εργασιακά και Ατομικά δικαιώματα.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών στην οικονομική κοινωνική και πραγματική επιβίωση είναι υπόθεση όλων μας. Αλλά κυρίως είναι υπόθεση της Εργατικής Τάξης και των συνδικάτων της!!

*Περιφερειακή Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ετικέτες