Η  μάχη που δώσανε οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων και των δημόσιων δομών υγείας γενικότερα για να σώσουν το λαό από τον κοροναϊό δεν έχει σταματήσει.

Τα μηνύματα και από την Ελλάδα (βλέπε κρούσματα στη Θράκη κ.λπ.) αλλά και σε άλλες χώρες (ακόμη και στη Γερμανία) προειδοποιούν ότι ο ιός είναι εδώ και είναι άκρως σημαντική η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία για να ενισχυθούν τα δημόσια συστήματα με προσωπικό, με υποδομές και εξοπλισμό. Όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έπρεπε να τα κάνουν χθες, αποφασίζοντας ότι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας είναι προτεραιότητα που δεν γίνεται να επαφείεται στη μεγαλοψυχία οποιουδήποτε δήθεν φιλεύσπλαχνου δωρητή, που βλέπει την υγεία ως άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας.

Για αυτό το λόγο η απεργία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία την Τρίτη 16 Ιούνη ήταν η μαζικότερη των τελευταίων ετών και το ίδιο συνέβη και στη Γαλλία όπου και εκεί υπήρχε 24ωρη απεργία των υγειονομικών. Στην Ελλάδα η επιτυχία οφείλεται στο ότι οι κινητοποιήσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στην Αθήνα όπου στην πανελλαδική κινητοποίηση δώσανε το παρόν υγειονομικοί από τη Θεσσαλονίκη, τη Ζάκυνθο, την Καλαμάτα και άλλες πόλεις της επαρχίας. Κινητοποιήσεις γίνανε και σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Επίσης πολύ καθοριστική ήταν και η παρουσία συμπαραστατών. Και από την καμπάνια «Κανένας μόνος-Καμία Μόνη» και από δημοτικές παρατάξεις όπως η Ανυπότακτη Αθήνα, από σωματεία εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και από τη φεμινιστική πρωτοβουλία «Συνέλευση 8ης Μάρτη», την πρωτοβουλία #supporthealthworkers κ.α.. Ήταν όλοι αυτοί που φώναζαν: «Γιατρούς και νοσηλεύτριες θερμά ευχαριστούμε, προσλήψεις και αυξήσεις μαζί τους διεκδικούμε»!

Η πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) να καλέσει κοινή πορεία με την ΠΟΕΔΗΝ ήταν αυτή που έδωσε τη δυνατότητα να υπάρξει αυτή η μαζικότερη συμμετοχή. Όλοι αυτοί ένιωσαν να υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος για να ακουστεί πραγματικά η κραυγή τους για ενίσχυση της δημόσιας υγείας άμεσα και κόντρα στο γραφειοκρατικό σόου που δίνει παραδοσιακά η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ. Ο συντονισμός αυτός μπορεί να είναι μια σημαντική κινητήρια δύναμη και για τις επόμενες δράσεις και κινητοποιήσεις στην Υγεία.

Την ίδια μέρα 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία στη Γαλλία. Διαδηλώσεις που ανάγκασαν την κυβέρνηση Μακρόν να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο. Πίσω από τα υποκριτικά χειροκροτήματα, τα δώρα της κυβέρνησης Μακρόν στους απεργούς της Γαλλίας ήταν άγριο ξύλο, χημικά και πλαστικές σφαίρες σε βάρος όσων ο ίδιος ο Μακρόν αποκάλεσε ήρωες.

Πάνω από 25.000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Γαλλίας διαδήλωσαν απαιτώντας να γίνουν πράξη άμεσα οι υποσχέσεις Μακρόν για ενίσχυση της δημόσιας υγείας, που μέχρι σήμερα έχουν μείνει λόγια του αέρα. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη διαδήλωση του Παρισιού είχαν να κάνουν με απαίτηση για ενίσχυση της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας και αυξήσεις των μισθών των υγειονομικών. Επεισόδια σημειώθηκαν και στις αντίστοιχα μαζικές διαδηλώσεις στη Λιλ, τη Νάντη και την Τουλούζη, ενώ μαζικές διαδηλώσεις έγιναν στη Μασσαλία και τη Νις.

«Μας παρουσιάζουν σαν σούπερ ήρωες γιατί δουλεύαμε υπερωρίες και προστατεύαμε τους ασθενείς μας χωρίς να έχουμε επαρκή εξοπλισμό» δήλωναν στα γαλλικά ΜΜΕ οι διαδηλωτές. «Ήμασταν εκεί για τους ασθενείς μας, ακόμα και χωρίς μάσκες, γάντια ή άλλον προστατευτικό εξοπλισμό».

Σε Ελλάδα και Γαλλία υπάρχουν κοινά προβλήματα και οι αγώνες χρειάζεται να συνεχιστούν μαζικά και αποφασιστικά.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες