update: Απέρριψε την έκδοση των 4 εκ των 5 φοιτητών το Συμβούλιο Εφετών, παρά την αντίθετη εισήγηση των δύο εισαγγελέων, στις διαδοχικές συνεδριάσεις του συμβουλίου (με διαφορετική σύνθεση) σήμερα Παρασκευή 8/1 και χθες. Μαζική παρουσία αλληλέγγυων στην οδό Λουκάρεως και τις δύο μέρες, συνέβαλε αποφασιστικά στο μπλοκάρισμα των εκδόσεων. Τη Δευτέρα 11/1 (9πμ) η συνεδρίαση για τον τελευταίο διωκόμενο φοιτητή.

Στο Εφετείο Αθηνών στις 7, 8 και 11 Γενάρη μεταφέρεται η μάχη για να μην εκδοθούν στις ιταλικές αρχές οι 5 διωκόμενοι φοιτητές που είχαν προσαχθεί στο Μιλάνο μία μέρα μετά την πρωτομαγιάτικη διαδήλωση. Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών, ξεκίνησε σήμερα στις 11πμ, όπου κρίνεται το ένταλμα για τους δύο από τους φοιτητές. Από το πρωί, βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην οδό Λουκάρεως, από συλλογικοτήτες του κινήματος, φοιτητικούς συλλόγους και σωματεία. 

Οι 5 αγωνιστές είχαν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ ανήμερα της Γενικής Απεργίας στις 12 Νοέμβρη, ύστερα από εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στα σπίτια τους, και είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών.

Αν το Συμβούλιο κάνει δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας του Μιλάνου, θα είναι η πρώτη φορά που θα εκδοθεί σε άλλη χώρα κατηγορούμενος-οι για πολιτική δράση, ανοίγοντας το δρόμο της πανευρωπαϊκής καταστολής και ποινικοποίησης του ίδιου του δικαιώματος στη διαδήλωση και την πολιτική διαμαρτυρία. Και μάλιστα από μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλείται «αριστερή». Μέχρι τώρα, το ευρωένταλμα έχει ενεργοποιηθεί για σοβαρά ποινικά αδικήματα (σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος κ.λπ.), ενώ ορισμένες χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία δεν το αποδέχονται.

Εξαιτίας ενός ιταλικού νόμου –κατάλοιπο της περιόδου Μουσολίνι– οι 5 φοιτητές διώκονται για κακούργημα (μόνο και μόνο επειδή βρέθηκαν στο σημείο των διαδηλώσεων ενάντια στην παγκόσμια επιχειρηματική έκθεση EXPO 2015) και κινδυνεύουν με ποινές από 8 έως 15 χρόνια και με προφυλάκιση χωρίς χρονικό όριο! Η σοβαρότητα της υπόθεσης και η εμφανής πολιτική σκοπιμότητα που κρύβει από πίσω της οδήγησαν το εφετείο στο να εξετάσει την υπόθεση σε τρεις διαφορετικές συνεδριάσεις, με διαφορετικές συνθέσεις δικαστών.

Η φρονηματική δίωξη των 5 νεαρών κατοίκων της Αγ. Παρασκευής έχει προκαλέσει μεγάλο κύμα συμπαράστασης στην Ελλάδα και διεθνώς. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, χιλιάδες υπογραφές και εκατοντάδες ψηφίσματα από σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, δημοτικά σχήματα, πανεπιστημιακούς, νομικούς, αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, απαιτούν να μην εκδοθούν στην Ιταλία και να πάψει κάθε δίωξη σε βάρος τους. Οι γονείς και οι συνήγοροι των 5 «εκζητούμενων» φοιτητών διοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα συνέντευξη Τύπου, απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική παρουσία κόσμου έξω από το Εφετείο Αθηνών τις μέρες των τριών συνεδριάσεων. 

Η καταφυγή στον αυταρχισμό, ως εργαλείο εκφοβισμού και πειθάρχησης των «από κάτω», αποτελεί στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεών της πανευρωπαϊκά. Παρά τις δημαγωγίες περί «δημοκρατίας», ίδια πολιτική ακολουθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μπροστά στην απειλή μιας διαρκούς κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», δεν έχουμε άλλο όπλο: μαζί με τους αγώνες μας ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα, δυναμώνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στα θύματα της κρατικής εκδικητικότητας. 

Ετικέτες