ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

Οι εκδόσεις Redmarks ανακοινώνουν την κυκλοφορία του νέου τίτλου της σειράς Κριτική Έρευνα «Η Αμερική της δεκαετίας του 1950, μέσα από τα ταξιδιωτικά κείμενα των Η. Βενέζη, Γ. Θεοτοκά και Μ. Καραγάτση. Μια απόπειρα πολιτισμικού διαλόγου» του Παύλου Μούλιου.  

Η µεταπολεµική περίοδος αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο  στον πολιτισµικό διάλογο Αµερικής και Ευρώπης, καθώς µονοπωλείται από την πολιτική και οικονοµική ηγεµονία  των Η.Π.Α. στην γηραιά ήπειρο αλλά και από την πολιτισµική και ιδεολογική «σταυροφορία» τους σ΄αυτήν.Στο πλαίσιο αυτό, η πεποίθηση ότι στο εξής οι Η.Π.Α. αποτελούν βασικό σκηνικό διεθνών εξελίξεων γίνεται εξαιρετικά δηµοφιλής σε ένα κοµµάτι της ευρωπαϊκής διανόησης, που µε την παρότρυνση των αµερικανικών κυβερνήσεων σπεύδει να γνωρίσει από κοντά αυτόν τον «γνωστό, άγνωστο» κόσµο.Από την πλευρά της Ελλάδας, τα πιο ενδιαφέροντα κείµενα που γράφτηκαν για την Αµερική µεταπολεµικά, είναι εκείνα που συνδυάζουν ταξιδιωτικές εντυπώσεις µε κοινωνικές αναλύσεις, µέσα από τη βιωµατική και εξερευνητική µατιά των συγγραφέων τους στον Νέο Κόσµο. Το βιβλίο εστιάζει στα κείµενα των πρώτων Ελλήνων διανοουµένων, αντιπροσωπευτικών εκπροσώπων της γενιάς του ’30, οι οποίοι στις αρχές της δεκαετίας του 1950 συµµετείχαν στο πρόγραµµα ανταλλαγής της αµερικανικής κυβέρνησης Smith-Mundt, µε σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα την χώρα, τους ανθρώπους της και να γράψουν γι’ αυτά. Τα ταξίδια ήταν καλοσχεδιασµένα, µε συγκεκριµένο πρόγραµµα και όλα τα  έξοδα καλυµµένα από την αµερικανική κυβέρνηση. Κάπως έτσι, µε φόντο την αµερικανική πολιτισµική προπαγάνδα ξεκινά και το οδοιπορικό των Βενέζη, Θεοτοκά και Καραγάτση στην Αµερική.Σελίδες 193, διαστάσεις 14,5X20,5

ISBN 978-618-83970-4-0

Τιμή € 9,00

Εκδόσεις Redmarks, Φλεβάρης 2019Για τoν συγγραφέαO Παύλος Μούλιος, γεννηµένος στον Πειραιά το 1983, είναι απόφοιτος του τµήµατος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. (κατεύθυνση Ιστορίας) και κάτοχος µεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (ΜPhil) στον πολιτισµικό διάλογο Η.Π.Α-Ελλάδας κατά τη δεκαετία του 1950, του τµήµατος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας.Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν η ιστορία του καταναλωτισµού στην µεταπολεµική Ελλάδα, η νεότερη και σύγχρονη πολιτισµική ιστορία, η λαϊκή κουλτούρα, ο πολιτισµικός διάλογος ανάµεσα στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη µεταπολεµικά, η προπαγάνδα κ.α.Από το 2013 εκπονεί διδακτορική διατριβή στο τµήµα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισµού (Πάντειο Πανεπιστήµιο) µε θέµα την «γέννηση» καταναλωτικής κουλτούρας στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1950, τις πολιτισµικές της διαστάσεις καθώς και τον ρόλο της στην διαµόρφωση της µεταπολεµικής κοινωνίας.Από το 2016 είναι υπότροφος της υποτροφίας Ελληνικού Πολιτισµού Δήµητρας Φιλίππου-Elbisco για την ολοκλήρωση της διατριβής του.

 

Για παραγγελίες: [email protected]

Για Τύπο και Βιβλιοπαρουσιάσεις: [email protected]

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.8233761 (Εκδόσεις) - 210.8254625 (Πολυχώρος "Κομμούνα")Ιουλιανού 67, πλατεία Βικτορίας, ΑθήναΏρες λειτουργίας:

  • 12πμ -8μμ, Δευτέρα έως Παρασκευή

  •  11πμ - 5 μμ Σάββατο (Οκτώβριος 2018 - Μάιος 2019)

Ετικέτες