Ενάντια σε κυβέρνηση, εργολάβους και αναστολές!

Με μια μαζική κινητοποίηση την Πέμπτη 21 Οκτώβρη, μέρα της πανυγειονομικής απεργίας, έκλεισε ο κύκλος κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία). Με τη συμπαράσταση και από τις συμβασιούχες καθαρίστριες της ΣΤΑΣΥ και από τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας καθώς και από δημοτικές παρατάξεις όπως αυτή της Ανυπότακτης Αθήνας, οι υγειονομικοί απαίτησαν να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, να σταματήσει η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων μέσω ΣΔΙΤ και με την επαναφορά των εργολάβων.

Πολύ σημαντική ήταν και η συνθηματολογία που ανέδειξε την ανάγκη να δοθούν τα λεφτά στη δημόσια υγεία και όχι στους εξοπλισμούς και την αστυνομία. Συνθηματολογία που απαντάει στο ερώτημα του αν υπάρχουν λεφτά. Λεφτά υπάρχουν και πολλά αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να τα δώσει στην υγεία. Αναλαμβάνοντας έτσι ξεκάθαρα την ευθύνη για τους νεκρούς από την πανδημία.

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων από τη στιγμή που τα προβλήματα παραμένουν οφείλουν να συνεχιστούν. Παρά τις δυσκολίες από την έξτρα κούραση που δημιουργούν στους υγειονομικούς η παραμικρή απουσία από βάρδιες, παρά την σκληρή οικονομικά κατάσταση με την ακρίβεια που κάνει δυσβάσταχτη τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία επιμένουν να αγωνίζονται για να σωθούμε όλοι μας. Αυτή η επιμονή υποχρέωσε την ΠΟΕΔΗΝ να βγάλει και νέο πρόγραμμα κινητοποιήσεων. 

Έτσι την Τετάρτη 3 Νοέμβρη έγινε πανελλαδική ημέρα δράσης σε κάθε Νοσοκομείο με μόνο αίτημα την άρση των αναστολών εργασίας. Την Πέμπτη 11 Νοέμβρη στις 16:00, συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας για τους Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) με αίτημα την μονιμοποίησή τους και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για όλες τις κενές θέσεις ώστε να κλείσει ο δρόμος της επιστροφής των εργολάβων. Ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων θα κλείσει την Τετάρτη 1 Δεκέμβρη με πανελλαδική κινητοποίηση και πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 8:30 το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών. Με στάση εργασίας από τις 8 ως τις 15.00 στην Αττική και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια. 

Μέχρι τη μέρα της απεργίας και με όπλο τις μέρες δράσης που έχουν καλεστεί είναι ευκαιρία η Αριστερά να πάρει πρωτοβουλίες για να οργανωθεί σε κάθε γειτονιά ένα όσο το δυνατόν πιο πλατύ μέτωπο για τη σωτηρία των δημόσιων νοσοκομείων με τη συμμετοχή όχι μόνο των υγειονομικών αλλά και άλλων τοπικών σωματείων και κόσμου. Πρωτοβουλίες που μπορούν να καλέσουν σε δράσεις ενημέρωσης του κόσμου για την κατάσταση στα νοσοκομεία, που θα οργανώσουν πικετοφορίες ή τοπικές πορείες. Που θα δώσουν τη δυνατότητα οι υγειονομικοί και ο λαός που έχουν σώσει ως τώρα από την πανδημία να αγωνιστούν χέρι-χέρι ώστε τα νοσοκομεία να παραμείνουν δημόσια.

Μια τέτοια πρωτοβουλία ήδη ετοιμάζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Ασκληπιείου Βούλας και με στόχο να καλέσει σε τοπικό συλλαλητήριο από κοινού με άλλα σωματεία και φορείς της περιοχής.

Ετικέτες