Oι όροι και οι προϋποθέσεις υπήρχαν και υπάρχουν… Το έλλειμμα είναι αλλού!

Ας κάνουμε δυο υποθέσεις

1η .Αν πριν δυο βδομάδες στο timeoutστο πρώτο 10΄λεπτο του τελικού στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ Ολυμπιακού –Ρεάλ, γινόταν αντικειμενική αποτίμηση των όρων και προϋποθέσεων για  να νικήσει ο Ολυμπιακός  και να πάρει την κούπα, ή να χάσει  αξιοπρεπώς, αν στη συνέχεια κατέβαινε στο παρκέ με τη στρατηγική που θα καθόριζε η αντικειμενική αποτίμηση ( -17 πόντοι, στατιστική για κλάματα )φοβάμαι πως σήμερα η Ρεάλ θα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αντίθετα, στον Ολυμπιακό την ώρα της μάχης σχεδίασαν με βάση την πίστη και την ικανότητα στη νίκη. Και σήμερα ο …θρύλος καμαρώνει  πρωταθλητής Ευρώπης.

2η. Αν αναλογίζονταν το ίδιο ερώτημα οι φοιτητές λίγο πριν κλειστούν ηρωικά στο Πολυτεχνείο το ‘73, ώστε να νικήσουν και να «σκοτώσουν» τη χούντα, αν έκαναν το ίδιο στο κίνημα αντίστασης το ‘41-‘44,στα  δεκάδες χιλιάδες μικρά και μεγάλα κινήματα όταν αυτά εκδηλώθηκαν, αναπτύχτηκαν δεν είναι σίγουρο ότι ο τροχός της ιστορίας θα είχε θετική προς τα μπρος κίνηση.

Ποτέ δεν θα είναι από τα πριν διαμορφωμένες αυτές οι συνθήκες ώστε να γίνει το μεγάλο μπάμ στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Ακριβώς γιατί, αν ήταν διαμορφωμένες, αυτό το μπάμ  θα είχε ήδη γίνει.

Άρα,  οι συνθήκες συνδιαμορφώνονται διαλεκτικά  μαζί  την  απόφαση και τη βούληση για ρήξη.

Έτσι λοιπόν,  η βασική  μου ένσταση είναι ότι, η ΓΣ προέδρων των ΕΛΜΕ δεν εξάντλησε όλον τον διαθέσιμο χρόνο για να διαμορφώσει και να διαμορφωθούν αυτές οι προϋποθέσεις στον αγώνα των καθηγητών! Και ο χρόνος αυτός είχε όρια ως την Παρασκευή το πρωί και όχι ως την Τετάρτη αργά τη νύχτα που άρον άρον η Γενική Συνέλευση «σφύριξε τη λήξη του ματς στο 80΄»!!!

Τι θα μπορούσε να γίνει από την Τετάρτη ως την Παρασκευή το πρωί;

Υποθετική απόφαση ΓΣ προέδρων και εισήγηση προς τις ΕΛΜΕ:

«Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε και να σπάσουμε την επιστράτευση την Παρασκευή.

Καλούμε  όλους τους  καθηγητές της χώρας να συγκεντρωθούν στις 50 πλατείες των πρωτευουσών των νομών την Πέμπτη το βράδυ, σε μια ολονύκτια παρουσία – διαδικασία ζύμωσης ενθάρρυνσης και αποφασιστικότητας  να σπάσουμε την επιστράτευση.

Καλούμε όλο το κινηματικό  δυναμικό της χώρας που χρόνια βροντοφωνάζει «Αγώνας –Ρήξη –Ανατροπή».

Καλούμε όλο το λαό που αγανακτεί, διαμαρτύρεται, οργίζεται και ψάχνει λύση.

Καλούμε όλο το οργανωμένο συνδικαλιστικό  κίνημα  να βρεθεί εκεί Καλούμε  όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση.

Στις 6 το πρωί της Παρασκευής, συντεταγμένα και σε πανελλήνια επικοινωνία μέσω ενός λαπτοπ, τα ΔΣ των ΕΛΜΕ και με τον συντονισμό του ΔΣ της ΟΛΜΕ, να πάρουν παρουσιολόγιο διαθεσιμότητας, ώστε να διαπιστωθεί στην πράξη  η ύπαρξη ή όχι των όρων και προϋποθέσεων για σπάσιμο της επιστράτευσης.

Αν 30.000 ή 40.000 καθηγητές σε όλη την Ελλάδα θα είναι  εκεί, τότε αυτή η ζωντανή διαδικασία αποφασίζει επί τόπου το σπάσιμο  της επιστράτευσης.

Αν η μαζικότητα είναι πολύ μικρότερη, τότε υπάρχει χρόνος οι καθηγητές να προλάβουν να βρίσκονται έγκαιρα στα εξεταστικά κέντρα, επιστρέφοντας πραγματικά με ψηλά το κεφάλι, να σχεδιάσουν το επόμενο νικηφόρο ραντεβού.

Ακόμα  και να μην βελτιώνονταν οι άλλοι ζητούμενοι  όροι :κοινωνική αποδοχή, πολιτική στήριξη, που οπωσδήποτε κάτω από μια τέτοια δυναμική και αποφασιστικότητα θα άλλαζαν άρδην, μπορούσαμε να φτάσουμε στη νίκη!

Η συνέχεια …επι της οθόνης!

Το κάλεσμα αυτό θα στηρίζονταν πρώτα και κύρια στην έκρηξη μαζικότητας στις διαδικασίες του κλάδου των καθηγητών. Η περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της μαζικότητας, μπορούσε:

Να σαρώσει και να πετάξει στα σκουπίδια τον κυβερνητικό συνδικαλισμό

Να ταρακουνήσει τις από πάντα γνωστές επιφυλάξεις, δισταγμούς, έως και αρνήσεις των ηγεσιών της Αριστεράς.

Όμως, πιστεύει κανείς ακράδαντα ότι μόνο «επί της οθόνης» μπορούσε να έχει συνέχεια μια τέτοια απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των προέδρων; και ένας τέτοιος σχεδιασμός;;;;

18/5/2013

Παύλος Τσεκούρας, Πάτρα