Τέσσερα χρόνια μετά από τις μέρες που πλημμύρισαν με την οργή της νεολαίας και των εργαζομένων, τέσσερα χρόνια μετά από τις νύχτες που πυρπόλησαν τις βεβαιότητες περί δήθεν «ευημερίας» και «απάθειας», η σημερινή κυβέρνηση βρυχάται, λίγο πριν ξεψυχήσει.

Με ανακοινώσεις βγαλμένες από τις πιο μαύρες παραδόσεις της μετεμφυλιακής «εθνικοφροσύνης», η ΝΔ επιτίθεται ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στα πρωτοφανή αδιέξοδα της πολιτικής που προσπαθεί να επιβάλει. Έχοντας ως μοναδικά στηρίγματα την καταστολή και τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς των ΜΜΕ, ξέρουν ότι δεν μπορούν να πάνε πολύ μακριά.

Η βίαιη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, η συνειδητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων, ότι το άμεσο μέλλον τους είναι η ανεργία ή στην καλύτερη περίπτωση η απασχόληση με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, συνθέτουν μια πρωτοφανή επίθεση στους «από κάτω». Το μέγεθος της κρίσης και οι αντιστάσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, καθιστούν ανέφικτη τη νομιμοποίηση αυτής της βαρβαρότητας σε πλατιά τμήματα της κοινωνίας. Το υλικό της έκρηξης που συσσωρεύεται έχει γίνει αντιληπτό από τον αντίπαλο.

Για αυτό και επιχειρούν να διεγείρουν συντηρητικά αντανακλαστικά, να πυροδοτήσουν διαχωρισμούς στην κοινωνική πλειοψηφία που υποφέρει από την πολιτική τους, για αυτό και προσπαθούν να θέσουν διλήμματα στον ΣΥΡΙΖΑ όπως με τη «νομιμότητα» ή με τους«κουκουλοφόρους»; Το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, που θα αμφισβητήσει ανοιχτά τις νίκες της νεοφιλελεύθερης επέλασης των τελευταίων ετών, τους προκαλεί πανικό.

Για το σύστημα ο Δεκέμβρης ήταν μήνυμα ότι έπρεπε το καθεστώς να μετεξελιχθεί σε «αυταρχική δημοκρατία». Η τότε στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που καλούσε τον κόσμο να συνεχίσει να διαδηλώνει προκάλεσε λυσσαλέες αντιδράσεις και είχε, εκείνη την περίοδο, εκλογικό κόστος. Η ιστορία απέδειξε την ορθότητά της στάσης αυτής. Την ίδια επιχειρηματολογία ξέθαψαν και σήμερα, μήπως και ξαναπιάσει το επικοινωνιακό τρικ.

Καιρός λοιπόν και για τον ΣΥΡΙΖΑ να επικαιροποιήσει τη θαρραλέα στάση εκείνων των ημερών. Στις συγκεντρώσεις σήμερα, στη μάχη ενάντια στις απολύσεις στο δημόσιο, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, στους αγώνες για τη διάσωση των σχολείων και των νοσοκομείων, στην πάλη ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, στα κινήματα ανυπακοής από τη Χαλκιδική ως τη Λαμπηδόνα, είναι στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει ακόμα πιο αποφασιστικά την πολιτική εκπροσώπηση της κίνησης του κόσμου που αντιστέκεται και διεκδικεί μια ζωή με αξιοπρέπεια. Για τα αστικά επιτελεία είμαστε ταυτισμένοι-είτε το πιστεύουν είτε όχι- με το «δίκιο των εξεγερμένων». Δεν πρέπει να τους διαψεύσουμε ούτε στιγμή!

Rp

Ετικέτες