Ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Καθώς μία γυ­ναί­κα από τη Λέσβο είναι το πρώτο επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα στο νησί, η ορ­γά­νω­ση ζητά την άμεση με­τα­κί­νη­ση όλων των αν­θρώ­πων που ζουν στον κα­ταυ­λι­σμό της Μό­ριας σε μέρη όπου μπο­ρούν να προ­στα­τευ­τούν απο­τε­λε­σμα­τι­κά από τον ιό.

Οι τρέ­χου­σες συν­θή­κες, σε συν­δυα­σμό με την απου­σία επαρ­κών υπη­ρε­σιών υγιει­νής και τη ση­μα­ντι­κά πε­ριο­ρι­σμέ­νη ια­τρι­κή φρο­ντί­δα, απο­τε­λούν πρό­σφο­ρο έδα­φος για μια πι­θα­νή επι­δη­μία.

«Σε πε­ριο­χές με επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του κο­ρο­νοϊ­ού, οι άν­θρω­ποι πρέ­πει να εφαρ­μό­ζουν κα­θη­με­ρι­νά μέτρα πρό­λη­ψης, όπως συχνό πλύ­σι­μο των χε­ριών και πα­ρα­μο­νή στο σπίτι εάν νο­σή­σουν» λέει ο Από­στο­λος Βε­ΐ­ζης, για­τρός και διευ­θυ­ντής προ­γραμ­μά­των των Για­τρών Χωρίς Σύ­νο­ρα. «Όμως η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι σε ορι­σμέ­να τμή­μα­τα του κα­ταυ­λι­σμού της Μό­ριας υπάρ­χει μόνο μία βρύση για 1.300 αν­θρώ­πους και δεν υπάρ­χουν προ­ϊ­ό­ντα για την υγιει­νή των χε­ριών. Οι­κο­γέ­νειες πέντε ή έξι ατό­μων είναι ανα­γκα­σμέ­νες να κοι­μού­νται σε τρία τε­τρα­γω­νι­κά μέτρα. Αυτό ση­μαί­νει ότι στην πράξη είναι αδύ­να­τη η εφαρ­μο­γή των συ­νι­στώ­με­νων μέ­τρων για την απο­τρο­πή της εξά­πλω­σης του ιού σε τέ­τοιες συν­θή­κες.»

Ο κίν­δυ­νος μό­λυν­σης θα είναι εξαι­ρε­τι­κά με­γά­λος.

Σε όλο τον κόσμο οι κυ­βερ­νή­σεις ακυ­ρώ­νουν εκ­δη­λώ­σεις και απα­γο­ρεύ­ουν τις συ­να­θροί­σεις για να πε­ριο­ρί­σουν την εξά­πλω­ση του ιού, αλλά στα ελ­λη­νι­κά νησιά κα­θη­με­ρι­νά χι­λιά­δες άν­θρω­ποι συ­νω­στί­ζο­νται ο ένας δίπλα στον άλλο χωρίς άλλη επι­λο­γή.

Οι 42.000 αι­τού­ντες άσυλο που ζουν σε κα­ταυ­λι­σμούς στα ελ­λη­νι­κά νησιά, όπως στη Μόρια και το Βαθύ, είναι εκτε­θει­μέ­νοι σε διά­φο­ρους πα­ρά­γο­ντες κιν­δύ­νου που μπο­ρούν να τους κά­νουν να νο­σή­σουν και διευ­κο­λύ­νουν την εξά­πλω­ση ασθε­νειών.

Η υγεία των αν­θρώ­πων κιν­δυ­νεύ­ει όσο μέ­νουν σε αυ­τούς τους κα­ταυ­λι­σμούς. Ο κο­ρο­νο­ϊ­ός είναι απλώς η τε­λευ­ταία απει­λή που αντι­με­τω­πί­ζουν οι αι­τού­ντες άσυλο, και η κα­τά­στα­σή τους τούς κα­θι­στά ακόμη πιο ευά­λω­τους από τον υπό­λοι­πο πλη­θυ­σμό σε μια επι­δη­μία.

«Εί­μα­στε σε επαφή με τον Εθνι­κό Ορ­γα­νι­σμό Δη­μό­σιας Υγεί­ας προ­κει­μέ­νου να συ­ντο­νί­σου­με τις ενέρ­γειές μας, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της ενη­μέ­ρω­σης και της δια­χεί­ρι­σης κρου­σμά­των» προ­σθέ­τει ο κ. Βε­ΐ­ζης. «Πρέ­πει όμως να εί­μα­στε ρε­α­λι­στές: δεν μπο­ρού­με να πε­ριο­ρί­σου­με τον ιό στο πε­ρι­βάλ­λον ενός κα­ταυ­λι­σμού».

Η ανά­γκη για εκ­κέ­νω­ση των κα­ταυ­λι­σμών στα ελ­λη­νι­κά νησιά είναι τώρα πιο επι­τα­κτι­κή από ποτέ. Το να ανα­γκά­ζεις τους αν­θρώ­πους να ζουν σε αυτές τις συν­θή­κες ως μέρος μιας ευ­ρω­παϊ­κής πο­λι­τι­κής ήταν πάντα ανεύ­θυ­νο, αλλά τώρα πια είναι στα πρό­θυ­ρα να γίνει και εγκλη­μα­τι­κό, εάν δε λη­φθούν μέτρα για την προ­στα­σία των αν­θρώ­πων.

Η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση πρέ­πει να δρά­σει το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τό και να με­τα­κι­νή­σει την πλειο­ψη­φία των 42.000 αν­θρώ­πων σε κα­τάλ­λη­λη στέγη πριν να είναι πολύ αργά.

Ετικέτες