Αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες βρίσκονται εδώ και μέρες στην πλατεία Βικτωρίας, αφού ο Ελαιώνας, χωρητικότητας 700 ατόμων, δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όλων των προσφύγων που βρίσκονται στην Αθήνα ώσπου να καταφέρουν να φύγουν. Ολόκληρες οικογένειες ζουν πάνω στην πλατεία, χωρίς να υπάρχει κανείς να τους εξασφαλίσει έστω και τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός πραγματοποίησε συσσίτιο στην πλατεία, και συνάντησε τις αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων (!) για αυτή την ενέργεια. Οι τελευταίοι προφανώς επιθυμούν να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες και πιστεύουν ότι αυτό θα το πετύχουν μέσω του υποσιτισμού τους – το οποίο εκτός από απάνθρωπο δεν είναι και το πιο λαμπρό σχέδιο. Αν πεινούν, δηλαδή, θα πάνε παρακάτω μήπως είναι καλύτερα;

Πάντως τέτοια φαινόμενα είναι αναμενόμενο – αν και σε καμία περίπτωση δικαιολογημένο – να υπάρχουν, από τη στιγμή που δεν υπάρχει η απαιτούμενη μέριμνα από το κράτος για τους πρόσφυγες. Όταν οι διαδικασίες καταγραφής τους είναι τόσο αργές, όταν δεν υπάρχουν κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βρίσκουν καταφύγιο σε πλατείες ή πάρκα και να υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία. Επιπλέον η κατάσταση που δημιουργείται – το άγχος των καταστηματαρχών για υποβάθμιση της γειτονιάς τους, το γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα ή σε ντουζιέρες κλπ – ρίχνει νερό στο μύλο των φασιστών και των ακροδεξιών, αφού η αγανάκτηση μερίδας κατοίκων μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμη απ’αυτούς για να ενισχύσει τη ρατσιστική τους προπαγάνδα περί «εισβολής λαθρομεταναστών».

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να πάρουν απόφαση ότι η Ευρώπη-Φρούριο δεν τους βγαίνει και η αποτροπή δεν δούλεψε. Το διεθνές κύμα αλληλεγγύης θα τους αναγκάσει στο τέλος να κάνουν υποχωρήσεις πολύ περισσότερες από όσες θα ήθελαν. Και εμείς δεν θα κουραστούμε να παλεύουμε ώσπου να ανοίξουν τα σύνορα, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές για την υποδοχή των προσφύγων και, σε τελική ανάλυση, ώσπου να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι πόλεμοι και οι δικτατορίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες. 

Ετικέτες