Εντυπωσιάζει το άγχος, η ανασφάλεια και η απογοήτευση που επικρατεί στα επιτελεία του κεφαλαίου για τη λειτουργία και το μέλλον του καπιταλιστικού συστήματος. Σταχυολογούμε δηλώσεις αξιωματούχων του κεφαλαίου και αποσπάσματα από αναλύσεις σοβαρών αστών δημοσιογράφων.

1.Απ' αφορμή την φοροαποφυγή της Apple και το πρόστιμο των 13 δις ευρώ που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της επέβαλλε οι Financial Times γράφουν: Τίτλος, “Σώστε τον καπιταλισμό από τους... καπιταλιστές.- Μια φορά στο τόσο ο καπιταλισμός πρέπει να σώζεται από τις λεηλασίες των... καπιταλιστών.”

“Η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση άλλαξαν τα πράγματα. Οι διασυνοριακές δραστηριότητες των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο, καθιστούν δυσκολότερο το σχεδιασμό ενός συστήματος ισότιμων όρων ανταγωνισμού.( Επιβεβαιώνουν την ανάλυση των μαρξιστών ότι την εποχή του μονοπωλιακού καπιταλισμού είναι απάτη κάθε συζήτηση για ελεύθερο ανταγωνισμό). Η παγκοσμιοποίηση έχει πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες για φοροαπαοφυγή και ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών έχει εξασθενίσει την πολιτική βούληση να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά. Άτολμοι εθνικοί πολιτικοί διστάζουν να τα βάλουν με τα παγκόσμια μεγαθήρια, με τις πλούσιες στρατιές τους που δραστηριοποιούνται παρασκηνιακά. Ναι, θα τους άρεσε αν αυτές οι εταιρείες πλήρωναν λίγο υψηλότερους φόρους, αλλά όχι τόσο ώστε να απειλήσουν να μεταφέρουν αλλού επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Καταναλωτές και λιγότερο προνομιούχοι φορολογούμενοι είναι οι χαμένοι” (υπογρ  δική μας) Αυτό σημαίνει ότι τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα που δημιουργούν οι κολοσσιαίες και μεγάλες  επιχειρήσεις τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Με τα 13δισ ευρώ της Apple θα μπορούσε για ένα χρόνο να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα υγείας της Ιρλανδίας!! “Αν αυτό φαντάζει τεράστιο ποσό, καλύτερα να συγκριθεί με τα 215 δισ δολάρια που εκτιμάται ότι η Apple κρατά στο εξωτερικό εκεί που οι αρχές δεν μπορούν να τα αγγίξουν.” Αποκαλύπτει η εφημερίδα!!

2. Financial Times γράφουν: “Γιατί οι G-20 επιθυμούν έναν “πολιτισμένο καπιταλισμό”[1]

“Η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή για πολύ καιρό και προς όφελος των λίγων” δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ μετά το τέλος της συνόδου.... ο Αυστραλός πρωθυπουργός... ένας πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs προειδοποίησε τους ομολόγους του για την ανάγκη να “εκπολιτιστεί ο καπιταλισμός” (Υπογρ δική μας) Γιατί; “....ώστε να αντιμετωπιστεί η λαϊκή αντίδραση στην παγκοσμιοποίηση.”

[Αξιωματούχος.... ανέφερε πως υπήρχε “μεγάλος βαθμός συνειδητοποίησης μεταξύ των επικεφαλής των κυβερνήσεων πως η παγκοσμιοποίηση μπορεί να μπει σε τροχιά αναδίπλωσης. Χρειάστηκε η άνοδος των λαϊκιστών σε όλο τον κόσμο για να το καταλάβουν αυτό. Αν δεν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της δίκαιης διανομής μπορεί να μπει σε κίνδυνο ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία.”]

Τα ακροδεξιά και αριστερά ανεξέλεγκτα φαινόμενα που αναπτύσσονται αυτό τον καιρό σε Ευρώπη και ΗΠΑ τους έχουν θορυβήσει, ιδιαίτερα τα αριστερά Μπένι Σάντερς, Κόρμπιν. Γι αυτό όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα αναγκάστηκαν στη σύνοδο των G-20 να “μιλήσουν περισσότερο για τους ανθρώπους παρά για τα νούμερα της οικονομίας.” Μίλησαν αγαπητοί σύντροφοι για την πορεία της ταξικής πάλης γιατί νοιώθουν καλύτερα από τους ηγέτες της συστημικής αριστεράς ττις υπόγειες διεργασίες ριζοσπαστικοποίησης που συντελούνται στην κοινωνία, το ταξικό ένστικτο των αστών είναι ασύγκριτα οξυμένο σε σχέση με το εν υπνώσει κριτήριο των ρεφορμιστών και των αριστεριστών!!

3. Έρευνα-σοκ για τις Βρυξέλλες: Αυξάνεται δραματικά ο ευρωσκεπτικισμός (Ημερησία 8/6/2016)

“Δημοσκόπηση- κόλαφος για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξήγαγε το Κέντρο Ερευνών Pew που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Η έρευνα σε 10 μεγάλες χώρες της ΕΕ δείχνει δραματική αύξηση του ευρωσκεπτικισμού και μεγάλη ενίσχυση των φωνών εκείνων που ασκούν σκληρή κριτική στις Βρυξέλλες.

[...] η κατακόρυφη πτώση της θετικής άποψης των Ευρωπαίων για την ΕΕ.... φαίνεται να συνδέεται με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την οικονομία.

“Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην Γαλλία (στο δεύτερο μεγάλο πυλώνα της ΕΕ και της Ευρωζώνης)  όπου μόνο 38% είπαν πως έχουν θετική άποψη για την ΕΕ ένα ποσοστό που έδειξε πτώση κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρσι.” Και σημειώστε η Γαλλία πάει για προεδρικές εκλογές το 2017 με την Λεπέν να έχει προβάδισμα στον πρώτο γύρο!!

“Πτώση επίσης σημειώθηκε και στην Ισπανία κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες(47% με θετική άποψη), στη Γερμανία κατά οκτώ μονάδες(50%) και στη Βρετανία κατά 7μοναδες (44%)”

Αυτό δημιουργεί μέγα πρόβλημα για τις προοπτικές της ΕΕ και του Ευρώ: “Τα δεδομένα αυτά προϊδεάζουν ότι η επιχειρούμενη “ενοποίηση” έως το 2025 που θέλουν Βρυξέλλες και Βερολίνο με δημιουργία μιας ενιαίας υπερκυβέρνησης της ΕΕ για όλες τις χώρες, θα συναντήσει τέτοιες αντιστάσεις από τους λαούς, που είναι σίγουρο ότι θα δοκιμαστεί η ίδια η συνοχή και η ύπαρξη της ΕΕ.” (Υπογρ δική μας)

Αυτό δικαιώνει την πρόβλεψη του Λένιν ότι: Δεν είναι δυνατή η ενοποίηση της Ευρώπης σε καπιταλιστική βάση και αν υπάρξει θα σημάνει βαρβαρότητα για τους λαούς, πράγμα που βιώνουμε σήμερα γι αυτό και αναβιώνει ο Ευρωσκπτικισμός.

 Ωστόσο η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει και διασπασμένη γιατί οι ανταγωνισμοί οι εθνικιστικοί-ιμπεριαλιστικοί γέννησαν δυο παγκόσμιους πολέμους. Γι αυτό η αριστερά χρειάζεται να προβάλλει δυνατά μαζί με την έξοδο άπω την ΕΕ και το Ευρώ την ανάγκη για μια ενωμένη σε εθελοντική βάση Σοσιαλιστική Ευρώπη. Την ασάφεια πάνω σ' αυτό το θέμα θα ωφελήσει τους εθνικιστές και την ακροδεξιά!!

4. Κατά συνέπεια, όπως μας πληροφορεί η “Ναυτεμπορική” (8/10/2016):

[Ο λαϊκισμός τρομάζει την παγκόσμια οικονομική ελίτ. “Όλο και περισσότερο κόσμος δεν εμπιστεύεται την ελίτ του” σχολίασε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών.]

“Ανησυχεί το ΔΝΤ. Ανησυχεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ανησυχεί ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων.” Αυτή είναι η ελίτ: ο κόσμος του κεφαλαίου, οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες της εξουσίας.

“Ο λαϊκισμός τρομάζει... μα το τσουβάλιασμα του Τραμπ και του Σάντερς, της Λεπέν και του Κόρμπιν, της Πέτρι και της Μέι μάλλον αλαφρώνει το λαϊκισμό.” Δημιουργεί εσκεμμένη σύγχυση από το κατεστημένο, για το τι κοινωνικά στρώματα εκπροσωπούν και ποιοι αντιπροσωπεύουν την ριζοσπαστικοποίηση των μαζών και ποιοι την καθυστέρηση και την σύγχυσή τους!!

Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων επισημαίνει: “Εθνικισμός, προστατευτισμός [....] δράσεις κατά του ελεύθερου εμπορίου συνιστούν απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο. Όταν παρατηρούνται αυτές οι τάσεις στις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Γαλλία, αλλά και εδώ σε μας, με την AFD αυτό είναι δηλητήριο.”

“Στο μεταξύ,όσοι θέλουν να διατηρήσουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία, όσο και τον παγκόσμιο καπιταλισμό πρέπει να αντιμετωπίσουν ορισμένα ζητήματα. Ένα από αυτά είναι κατά πόσο έχει νόημα να προωθούνται διεθνείς συμφωνίες που περιορίζουν τους εθνικούς ελέγχους, προκειμένου να ωφελούνται οι πολυεθνικές.

Για να προστατευθεί η νομιμότητα των δημοκρατικών πολίτικων μας συστημάτων (διάβαζε η απρόσκοπτη και χωρίς φραγμούς κερδοφορία του κεφαλαίου) πρέπει πάνω απ' όλα να εξασφαλιστεί ότι η οικονομική πολιτική υπηρετεί τους πολλούς.” Αυτά δεν τα γράφει κάποιος επαναστάτης, αλλά ο Μάρτιν Γουλφ στους “Financial Times”, με σκοπό να μετριάσει τον αχαλίνωτο καπιταλισμό, για να μην κινδυνεύσει από τις ίδιες του τις αντιφάσεις και από την οργή των μαζών. Αλλά... δεν πρόκειται να εισακουσθεί γιατί καπιταλισμός= αχαλίνωτος!!

5. Στην Ελλάδα μας περισσεύει η απογοήτευση και η απελπισία! Δείτε πως αναλύει  την κατάσταση  στη χώρα μας ο Καρακούσης Αντώνης σοβαρός καθ' όλα αναλυτής της εφημερίδας και της ιστοσελίδας του “Βήματος”:

“Οι συνθήκες εθνικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια ταιριάζουν με εκείνες που επικράτησαν το 1974 πριν την μεταπολίτευση.

“Η χώρα μας αντιμετωπίζει σήμερα μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική κρίση πρωτοφανών διαστάσεων, η οποία επιδρά ακόμη και στη σύνθεση του πληθυσμού, απομειώνοντας την ικανότητα της να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις των καιρών.

“Ταυτόχρονα εξ αιτίας και της οικονομικής υποχώρησης αντιμετωπίζει έξωθεν απειλές και διεκδικήσεις ικανές να προκαλέσουν μείζονα εθνική κρίση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν  ότι η παρούσα πολυκύμαντη κρίση είναι σοβαρότερη και πολυπλοκότερη εκείνης του 1974.”

Και όπως μας εξηγεί παρακάτω δεν υπάρχουν κυβέρνηση κόμματα και προσωπικότητες ικανές για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

“Η κυβέρνηση.... δεν έχει τις παραστάσεις ούτε τις εμπειρίες που θα της επέτρεπαν να διαγνώσει το μέγεθος των κινδύνων που απειλούν τη χώρα και τους πολίτες της.

“Και η αντιπολίτευση ωστόσο ενεργεί με τον ίδιο τρόπο. Αυταπατώνται οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ότι δύναται η κάθε μια ξεχωριστά να φέρουν σε πέρας το τιτάνιο έργο ανασυγκρότησης της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για τις πολλές κοινωνικές, οικονομικές, επιχειρηματικές, πνευματικές και άλλες σχολάζουσες δυνάμεις του τόπου.

[...] “Η χώρα, το έθνος αυτοκτονούν στην κυριολεξία και οι βασικοί παράγοντες του τόπου παρακολουθούν απαθείς και ατάραχοι. Δεν το νομίζουμε, το αντίθετο συμβαίνει! Βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τον εν λόγω αναλυτή! Κοινώς τάχουνε κάνει πάνω τους!!!

“Αν στα επόμενα δύο(!!!) χρόνια δεν διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο σχήμα εθνικής ανασυγκρότησης, ικανό να συνεπάρει την χώρα ολάκερη, η Ελλάδα θα πέσει σε απόλυτη παρακμή και μαρασμό.” (Ιστοσελίδα του “Βήματος” 9/10/2016 υπογρ δκές μας)

6. Στην ιστοσελίδα της “Ναυτεμπορικής” 7/10/2016 στο ίδιο μήκος κύματος με τον παραπάνω αναλυτή  διαβάζουμε:

Σε αναζήτηση μεγάλης ιδέας

“Ας μην φοβηθούμε τις λέξεις. Η χρεωκοπία έχει αγκαλιάσει όλο το θεσμικό οικοδόμημα και η χωρά μετεωρίζεται στο χάος, ..... Υπ' αυτό το πρίσμα δεν έχει νόημα η συζήτηση-αναζήτηση για μια ακόμη κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την κρίση.

“Η Ελλάδα αν πρέπει να υπάρξει αύριο, χρειάζεται μια νέα Μεγάλη Ιδέα τώρα. Ειδάλλως, ας αφήσουμε τη φύση και την ιστορία να επιτελέσουν το έργο τους. (Υπογρ δικές μας)

 

 

[1]     “Ημερησία” 7/9/2016