Η Αριστερά, ιδιαίτερα μετά την θεαματική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο που συντελέστηκε με τις πρόσφατές βουλευτικές εκλογές, αλλαγή που ήρθε ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης και κινητοποίησης του λαϊκού παράγοντα, δεν μπορεί πλέον να αρκείται σε «κεκτημένα» και σε έναν λόγο που αποτύπωνε μια πραγματικότητα της προηγούμενης περιόδου. Απαιτείται τώρα να αφουγκραστεί την κοινωνία, να απαντήσει με ένα σύγχρονο και ταυτόχρονα ριζοσπαστικό λόγο στις λαϊκές ανάγκες, να συγκρουστεί με τις δυνάμεις του συστήματος, να βάλει σε κίνηση τον κόσμο της εργασίας με στόχο την ανατροπή.

Το κεί­με­νο που ακο­λου­θεί κα­τα­τέ­θη­κε στην επι­τρο­πή σχε­δί­ου από­φα­σης στην πα­νελ­λα­δι­κή σύ­σκε­ψη για τη συ­γκρό­τη­ση του τμή­μα­τος υγεί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, με στόχο την απο­σα­φή­νι­ση ση­μα­ντι­κών πτυ­χών την πο­λι­τι­κής που προ­βά­λει και διεκ­δι­κεί σή­με­ρα ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, όπως τα ζη­τή­μα­τα της χρη­μα­το­δό­τη­σης, του με­τώ­που για την υγεία και της ανά­γκης για προ­στα­σία των ση­με­ρι­νών δομών υγεί­ας που κιν­δυ­νεύ­ουν να βά­λουν λου­κέ­το. Ταυ­τό­χρο­να, επι­χει­ρού­με να προ­βά­λου­με μια  δια­φο­ρε­τι­κή οπτι­κή σε κρί­σι­μα ζη­τή­μα­τα, όπως αυτό των σχέ­σε­ων Δη­μό­σιου - Ιδιω­τι­κού τομέα και της πο­λι­τι­κής στο φάρ­μα­κο. Όλα αυτά, εντάσ­σο­νται στη δια­μόρ­φω­ση πο­λι­τι­κών υγεί­ας που έχουν ορί­ζο­ντα τον σο­σια­λι­σμό.
Στο αρ­χι­κό κεί­με­νο, που γρά­φτη­κε κάτω από την πίεση του χρό­νου κατά τη διάρ­κεια της πα­νελ­λα­δι­κής συν­διά­σκε­ψης, απου­σί­α­ζε η απο­τύ­πω­ση της ση­με­ρι­νής κα­τά­στα­σης στο χώρο της υγεί­ας, (παρά το γε­γο­νός ότι είχε προ­βλε­φθεί σχε­τι­κό κε­φά­λαιο), η οποία συ­μπλη­ρώ­θη­κε στη συ­νέ­χεια. Στο κεί­με­νο που ακο­λου­θεί έχουν γίνει ελά­χι­στες διορ­θώ­σεις από το αρ­χι­κό, κυ­ρί­ως φρα­στι­κές.

ΣΥΜ­ΒΟ­ΛΗ ΣΤΟ ΣΧΕ­ΔΙΟ ΑΠΟ­ΦΑ­ΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑ­ΝΕΛ­ΛΑ­ΔΙ­ΚΗΣ ΣΥ­ΣΚΕ­ΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥ­ΓΚΡΟ­ΤΗ­ΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗ­ΜΑ­ΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ

Σή­με­ρα, με την εφαρ­μο­γή των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων και μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών,  βρι­σκό­μα­στε μπρο­στά στην πλήρη κα­τε­δά­φι­ση του δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος Υγεί­ας που με τό­σους αγώ­νες είχε οι­κο­δο­μη­θεί τα τε­λευ­ταία τριά­ντα πέντε χρό­νια, παρά τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τώ­πι­ζε.

Η διά­λυ­ση των δομών στην υγεία δεν είναι απο­τέ­λε­σμα μόνο της έλ­λει­ψης δια­θέ­σι­μων πόρων, αλλά συ­νέ­πεια μιας πο­λι­τι­κής επι­λο­γής της κυ­ρί­αρ­χης τάξης και του πο­λι­τι­κού της προ­σω­πι­κού, στην προ­σπά­θειά τους να μειώ­σουν, στο μέ­γι­στο δυ­να­τό, το κό­στος της δια­τή­ρη­σης και της ανα­πα­ρα­γω­γής της ερ­γα­σί­ας.

Οι δυ­νά­μεις που σή­με­ρα κα­τα­στρέ­φουν τις δομές της ασφά­λι­σης και της πε­ρί­θαλ­ψης  διε­ξά­γουν έναν ύπου­λο ιδε­ο­λο­γι­κό πό­λε­μο, επι­κα­λού­με­νες τη «χρη­στή δια­χεί­ρι­ση» και την «κα­τα­πο­λέ­μη­ση της σπα­τά­λης». Την ίδια ώρα, κα­τα­σπα­τα­λούν τους πό­ρους του δη­μο­σί­ου και των ασφα­λι­στι­κών φο­ρέ­ων, δί­νο­ντας υπερ­κέρ­δη στη φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία και τον με­γά­λο ιδιω­τι­κό τομέα που επεν­δύ­ει στις δια­γνω­στι­κές εξε­τά­σεις.

Πρώτο κα­θή­κον της ρι­ζο­σπα­στι­κής αρι­στε­ράς είναι να αγω­νι­στεί για την διά­σω­ση των δη­μό­σιων δομών υγεί­ας και σε πε­ρί­πτω­ση κυ­βερ­νη­τι­κής εξου­σί­ας να βρει τους πό­ρους για την ανα­σύ­ντα­ξη και ανα­διά­τα­ξη τους, καθώς και του ασφα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος.

Η Αρι­στε­ρά θα πρέ­πει να δη­λώ­σει από τώρα ότι όλες οι υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας θα είναι προ­σβά­σι­μες στους κα­τοί­κους της χώρας, ανε­ξάρ­τη­τα από το ερ­γα­σια­κό τους κα­θε­στώς, τη θρη­σκευ­τι­κή τους επι­λο­γή ή την κα­τα­γω­γή τους. Το ύψος των πόρων είναι τέ­τοιο που μόνο με την εφαρ­μο­γή των θέ­σε­ών μας για το χρέος, την ανα­δια­νο­μή του πλού­του και την πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση της χώρας μπο­ρεί να βρε­θούν.

Από αυτή την άποψη, η δη­μιουρ­γία ενός με­τώ­που υπε­ρά­σπι­σης του δι­καιώ­μα­τος στην υγεί­ας για όλους, ενός με­τώ­που που πα­λεύ­ει για τη σω­τη­ρία των δη­μό­σιων δομών υγεί­ας απο­κτά σή­με­ρα βα­ρύ­νου­σα ση­μα­σία. Το μέ­τω­πο υγεί­ας πρέ­πει να αγκα­λιά­σει όλα τα λαϊκά στρώ­μα­τα, να ανα­πτυ­χθεί σε κάθε πε­ριο­χή, πόλη και γει­το­νιά και να προ­χω­ρή­σει σε ανοι­κτές πρω­το­βου­λί­ες δρά­σεις και κι­νη­το­ποι­ή­σεις.

Σε αυτή την προ­σπά­θεια πρέ­πει να πρω­το­στα­τή­σουν από κοι­νού οι δυ­νά­μεις της Αρι­στε­ράς, αφού είναι οι μόνες που μπο­ρούν να φέ­ρουν σε πέρας αυτό το ιστο­ρι­κό κα­θή­κον.

ΤΟ ΔΗ­ΜΟ­ΣΙΟ ΣΥ­ΣΤΗ­ΜΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑ­ΤΑΡ­ΡΕ­ΕΙ, ΣΕ ΚΙΝ­ΔΥ­ΝΟ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Η μνη­μο­νια­κή δια­χεί­ρι­ση και η πρω­το­φα­νής επί­θε­ση από τις δυ­νά­μεις του κε­φα­λαί­ου, που υλο­ποιού­νται από τις κυ­βερ­νή­σεις των προ­θύ­μων κατ’ εντο­λή  της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης και του ΔΝΤ, έχουν στο­χο­ποι­ή­σει το δι­καί­ω­μα στην υγεία. Η κα­τάρ­ρευ­ση του Δη­μό­σιου Συ­στή­μα­τος Υγεί­ας είναι προ των πυλών και θα ση­μά­νει μια αν­θρω­πι­στι­κή κρίση με τρα­γι­κές συ­νέ­πειες για την υγεία  του λαού μας.

Ένα με­γά­λο τμήμα των πο­λι­τών, σύμ­φω­να με κά­ποιες εκτι­μή­σεις φτά­νει στο 30%, απο­στε­ρού­νται του δι­καιώ­μα­τος να έχουν πρό­σβα­ση στις υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας. Οι άνερ­γοι, οι φτω­χοί, οι ανα­σφά­λι­στοι, ευ­πα­θείς ομά­δες και κοι­νω­νι­κά απο­κλει­σμέ­νοι αντι­με­τω­πί­ζουν πλέον σο­βα­ρά προ­βλή­μα­τα και αδυ­να­μία να προ­σεγ­γί­σουν τις υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας. Ακόμα και αυτοί που έχουν ασφα­λι­στι­κή κά­λυ­ψη, λόγω της οι­κο­νο­μι­κής κα­τάρ­ρευ­σης του ΕΟΠΥΥ ανα­γκά­ζο­νται σε συν­θή­κες κρί­σης και δρα­μα­τι­κής μεί­ω­σης των ει­σο­δη­μά­των τους να πλη­ρώ­νουν από την τσέπη τους για να έχουν πα­ρο­χές υγεί­ας.

Ταυ­τό­χρο­να, η κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση μειώ­νε­ται δρα­μα­τι­κά και οι πε­ρι­κο­πές στις δα­πά­νες και στις πα­ρο­χές είναι τε­ρά­στιες. Ο νε­ο­σύ­στα­τος ΕΟΠΥΥ βρί­σκε­ται μπρο­στά στον κίν­δυ­νο της ολο­κλη­ρω­τι­κής κα­τάρ­ρευ­σης, γε­γο­νός που θα οδη­γή­σει αντι­κει­με­νι­κά στην απου­σία οποιασ­δή­πο­τε πα­ρο­χής σε υπη­ρε­σί­ες πρω­το­βάθ­μιας πε­ρί­θαλ­ψης. Οι υγειο­νο­μι­κές μο­νά­δες του ΕΟΠΥΥ βρί­σκο­νται μπρο­στά στη διά­λυ­ση ενώ, την ίδια ώρα, διο­χε­τεύ­ο­νται υπη­ρε­σί­ες δια­γνω­στι­κές και νο­σο­κο­μεια­κές πρω­τί­στως στο με­γά­λο χρη­μα­τι­στη­ρια­κό και επι­χει­ρη­μα­τι­κό κε­φά­λαιο στην υγεία, με στόχο την δια­τή­ρη­ση και αύ­ξη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας του.

Ο σχε­δια­σμός των κυ­βερ­νή­σε­ων του μνη­μο­νί­ου και της τρόι­κα για κλεί­σι­μο δε­κά­δων Νο­σο­κο­μεί­ων βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη και θα απο­στε­ρή­σει από το ήδη απο­διαρ­θρω­μέ­νο σύ­στη­μα υπη­ρε­σί­ες και κρε­βά­τια που είναι από­λυ­τα ανα­γκαία.

Οι δομές και οι υπη­ρε­σί­ες προς άτομα με ανα­πη­ρία, ψυ­χι­κά πά­σχο­ντες, ηλι­κιω­μέ­νους και άλλες ευ­πα­θείς ομά­δες συρ­ρι­κνώ­νο­νται, κυ­ρί­ως εξαι­τί­ας της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης. Οι ομά­δες αυτές μέ­νουν χωρίς έστω και τις ελά­χι­στες πα­ρο­χές, σε συν­θή­κες πλή­ρους κοι­νω­νι­κού απο­κλει­σμού, φτώ­χειας και εξα­θλί­ω­σης.

Κα­θή­κον της Αρι­στε­ράς είναι να δρά­σει τώρα από κοι­νού, με στόχο να σώσει το λαό μας από μια αν­θρω­πι­στι­κή κα­τα­στρο­φή. Να βάλει σε κί­νη­ση τον λαϊκό πα­ρά­γο­ντα, να απο­τρέ­ψει το κλεί­σι­μο δομών και υπη­ρε­σιών, να ορ­γα­νώ­σει την αντί­στα­ση του λαού σε αυτή την πο­λι­τι­κή, με στόχο την ανα­τρο­πή της και το άνοιγ­μα του δρό­μου για μια άλλη αρι­στε­ρή πο­λι­τι­κή στην υγεία. Πο­λι­τι­κή που είναι και ανα­γκαία και εφι­κτή.

ΑΜΕ­ΣΟΙ ΣΤΟ­ΧΟΙ ΠΑΛΗΣ

ΚΑΙ ΠΡΟ­ΤΕ­ΡΑΙΟ­ΤΗ­ΤΕΣ ΕΝΟΣ ΚΥ­ΒΕΡ­ΝΗ­ΤΙ­ΚΟΥ ΠΡΟ­ΓΡΑΜ­ΜΑ­ΤΟΣ

  • Κα­θο­λι­κή και δω­ρε­άν πρό­σβα­ση στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία και τις μο­νά­δες υγεί­ας όλων των πο­λι­τών,ανε­ξάρ­τη­τα από την ερ­γα­σια­κή ή ασφα­λι­στι­κή κα­τά­στα­σή τους – όχι στην επι­χει­ρη­μα­τι­κή και ει­σπρα­κτι­κή λο­γι­κή. Μεί­ω­ση της συμ­με­το­χής στο 10% με στόχο την πλήρη κα­τάρ­γη­ση. Κα­τάρ­γη­ση κάθε συμ­με­το­χής για από­ρους, ανέρ­γους, χα­μη­λο­συ­ντα­ξιού­χους, ανα­πή­ρους και παι­διά.
  • Αύ­ξη­ση των δη­μό­σιων δα­πα­νών για την υγεία στο 6% του ΑΕΠ σε πρώτη φάση, με τε­λι­κό στόχο την πλήρη κά­λυ­ψη των ανα­γκών σε υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας από το δη­μό­σιο. Ανα­κα­τεύ­θυν­ση πόρων και προ­τε­ραιο­τή­των, με αιχμή την πρό­λη­ψη και την πρω­το­βάθ­μια φρο­ντί­δα υγεί­ας. Άμεση χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό των Νο­σο­κο­μεί­ων, των Κέ­ντρων Υγεί­ας και  του ΕΟΠΥΥ, με τους πό­ρους που είναι ανα­γκαί­οι για να στα­θούν στα πόδια τους. Χτύ­πη­μα της μαύ­ρης και ανα­σφά­λι­στης ερ­γα­σί­ας και ει­σφο­ρο­α­πο­φυ­γής, που στε­ρούν τε­ρά­στιους πό­ρους από το Δη­μό­σιο Σύ­στη­μα Υγεί­ας.
  • Ανά­πτυ­ξη της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας στις πό­λεις και στην πε­ρι­φέ­ρεια, με κύριο προ­σα­να­το­λι­σμό την πρό­λη­ψη. Ανά­πτυ­ξη προ­γραμ­μά­των πρό­λη­ψης στους χώ­ρους ερ­γα­σί­ας και κα­τοι­κί­ας, στα σχο­λεία κλπ. Στε­λέ­χω­ση των Κέ­ντρων με προ­σω­πι­κό και λει­τουρ­γούς, μέσα από την διε­πι­στη­μο­νι­κή και δια­το­με­α­κή συ­νερ­γα­σία των μελών της ομά­δας υγεί­ας, όπου εντάσ­σε­ται και ο θε­σμός του οι­κο­γε­νεια­κού για­τρού. Ανά­πτυ­ξη νέων δη­μό­σιων ΚΥ ιδιαί­τε­ρα στα αστι­κά κέ­ντρα και αξιο­ποί­η­ση των ήδη υπαρ­χου­σών δομών του ΕΟΠΥΥ, που σή­με­ρα κιν­δυ­νεύ­ουν να βά­λουν λου­κέ­το.
  • Αγώ­νας να μην κλεί­σει κα­νέ­να νο­σο­κο­μείο, κέ­ντρο υγεί­ας και μο­νά­δα του ΕΟΠΥΥ. Αντί­θε­τα να ανα­πτυ­χθούν δομές, ιδιαί­τε­ρα στην ΠΦΥ, να στη­ρι­χθούν και να στε­λε­χω­θούν οι ήδη υπάρ­χου­σες. Επα­να­κα­θο­ρι­σμός υπη­ρε­σιών και προ­τε­ραιο­τή­των μέσα από ένα σύγ­χρο­νο χάρτη υγεί­ας.
  • Επα­να­φο­ρά σε κα­θε­στώς δη­μό­σιου όλων των υπη­ρε­σιών του ΕΣΥ και του ΙΚΑ-ΕΟ­ΠΥΥ που έχουν πε­ρά­σει σε ιδιω­τι­κά χέρια, μέσω ερ­γο­λα­βιών και ανα­θέ­σε­ων. Απε­μπλο­κή των υπο­στη­ρι­κτι­κών λει­τουρ­γιών των νο­σο­κο­μεί­ων, (σί­τι­ση, κα­θα­ριό­τη­τα, συ­ντή­ρη­ση, φύ­λα­ξη κλπ), από ιδιω­τι­κές ερ­γο­λα­βί­ες.
  • Στα­δια­κός πε­ριο­ρι­σμός όλων των δια­γνω­στι­κών εξε­τά­σε­ων, με στόχο την πλήρη κά­λυ­ψη από το Δη­μό­σιο. Αυ­στη­ρός έλεγ­χος των ιδιω­τι­κών μο­νά­δων υγεί­ας για όσο είναι ανα­γκαί­ες.
  • Δη­μο­σιο­ποί­η­ση με­γά­λων ιδιω­τι­κών νο­σο­κο­μεί­ων και δια­γνω­στι­κών ερ­γα­στη­ρί­ων, που κρί­νο­νται ανα­γκαία για την λει­τουρ­γία του Συ­στή­μα­τος.
  • Επαρ­κής χρη­μα­το­δό­τη­ση όλων των προ­γραμ­μά­των πρό­λη­ψης – απε­ξάρ­τη­σης (στε­γνών και μη) και επα­νέ­ντα­ξης. Ίδρυ­ση νέων πα­ραρ­τη­μά­των σε όλη την επι­κρά­τεια, με στόχο την κά­λυ­ψη των σύγ­χρο­νων ανα­γκών.
  • Ενί­σχυ­ση και­στή­ρι­ξη του ερ­γα­σια­κά και μι­σθο­λο­γι­κά εξο­ντω­μέ­νου αν­θρώ­πι­νου δυ­να­μι­κού.–
  • Δη­μιουρ­γία Εθνι­κής Φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας, που θα κα­λύ­ψει, σε πρώτο στά­διο, ένα με­γά­λο μέρος των ανα­γκών σε φάρ­μα­κο.  Στή­ρι­ξη της έρευ­νας και απο­σύν­δε­σή της από τις σχέ­σεις με τα πο­λυ­ε­θνι­κά μο­νο­πώ­λια στο χώρο του φαρ­μά­κου. Ανά­πτυ­ξη της Εθνι­κής Φαρ­μα­κα­πο­θή­κης– Απο­θή­κης Υγειο­νο­μι­κού Υλι­κού και Ανα­λω­σί­μων. Πρό­βλε­ψη απο­θε­μά­των σε φάρ­μα­κα, αντι­δρα­στή­ρια και υγειο­νο­μι­κό υλικό, καθώς και απο­θε­μα­τι­κού σε πε­ρί­πτω­ση απρό­βλε­πτων εξε­λί­ξε­ων.
  • Λει­τουρ­γι­κή δια­σύν­δε­ση των δη­μό­σιων δομών υγεί­ας-πρό­νοιας με τις πρω­το­βου­λί­ες κοι­νω­νι­κής αλ­λη­λεγ­γύ­ης (κοι­νω­νι­κά ια­τρεία-φαρ­μα­κεία).
  • Κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση και αξιο­ποί­η­ση κοι­νο­τι­κών πόρων για τη συ­νέ­χι­ση των προ­γραμ­μά­των «βο­ή­θειας στο σπίτι», καθώς και των προ­γραμ­μά­των απο­α­συ­λο­ποί­η­σης των χρο­νί­ως ψυ­χι­κά πα­σχό­ντων. Δη­μο­σιο­ποί­η­ση των δομών απο­α­συ­λο­ποί­η­σης. Ανά­πτυ­ξη των Ψυ­χια­τρι­κών το­μέ­ων στα δη­μό­σια Νο­σο­κο­μεία, υπα­γω­γή σε αυ­τούς των ανοι­κτών προ­γραμ­μά­των που λει­τουρ­γούν στην κοι­νό­τη­τα. Λει­τουρ­γι­κή ενο­ποί­η­ση των προ­γραμ­μά­των «βο­ή­θεια στο σπίτι» με τις μο­νά­δες ΠΦΥ του ΕΣΥ, δη­λα­δή τα ΚΥ και τα πε­ρι­φε­ρι­κά ια­τρεία, και έντα­ξη των ερ­γα­ζο­μέ­νων στους μο­νί­μους υπαλ­λή­λους του  Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας.
  • Σύ­γκρου­ση με τα ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα που λυ­μαί­νο­νται τους δη­μό­σιους πό­ρους και δια­πλέ­κο­νται με ομά­δες και πρό­σω­πα στο χώρο της υγεί­ας. Αυ­στη­ρό­τα­τες ποι­νές για πε­ρι­πτώ­σεις χρη­μα­τι­σμού στο χώρο της υγεί­ας.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΟΡΙ­ΖΟ­ΝΤΑ ΤΟΝ ΣΟ­ΣΙΑ­ΛΙ­ΣΜΟ

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-Ενω­τι­κό Κοι­νω­νι­κό Μέ­τω­πο ορα­μα­τί­ζε­ται και προ­τεί­νει ένα νέο ανα­βαθ­μι­σμέ­νο, καλά στε­λε­χω­μέ­νο, δω­ρε­άν και κα­θο­λι­κό σύ­στη­μα υγεί­ας, στο οποίο θα έχει πρό­σβα­ση κάθε άν­θρω­πος που το έχει ανά­γκη, ανε­ξάρ­τη­τα από την οι­κο­νο­μι­κή και κοι­νω­νι­κή του κα­τά­στα­ση ή την εθνι­κό­τη­τά του. Η ανά­πτυ­ξη ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου συ­στή­μα­τος Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας με έμ­φα­ση στην πρό­λη­ψη και τη με­τα­νο­σο­κο­μεια­κή φρο­ντί­δα, κοντά στον τόπο κα­τοι­κί­ας και ερ­γα­σί­α­ςν απο­τε­λούν προ­τε­ραιό­τη­τά μας.

Ο    ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ/ΕΚΜ θε­ω­ρεί ότι, από τη στιγ­μή που η υγεία είναι ένα κοι­νω­νι­κό δι­καί­ω­μα, δεν είναι δυ­να­τόν να συ­νε­χι­στεί η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των υπη­ρε­σιών υγεί­ας και πρό­νοιας και πα­λεύ­ει  για την ανα­τρο­πή αυτής της κα­τά­στα­σης. Θέτει σαν στρα­τη­γι­κό στόχο τη ρι­ζι­κή ανα­μόρ­φω­ση των υπη­ρε­σιών υγεί­ας, ώστε αυτές να πα­ρέ­χουν ενιαία, δη­μό­σια και  δω­ρε­άν φρο­ντί­δα σε όλον τον πλη­θυ­σμό, με βάση τις ανά­γκες του και στόχο την εφαρ­μο­γή της συ­νέ­χειας στη φρο­ντί­δα, δη­λα­δή την προ­α­γω­γή της υγεί­ας, την πρό­λη­ψη της αρ­ρώ­στιας, την πε­ρί­θαλ­ψη, τη λει­τουρ­γι­κή απο­κα­τά­στα­ση και την κοι­νω­νι­κή επα­νέ­ντα­ξη των αρ­ρώ­στων.  Ο δη­μό­σιος το­μέ­ας που ορα­μα­τι­ζό­μα­στε, δεν έχει σχέση με το ση­με­ρι­νό υπο­βαθ­μι­σμέ­νο και ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό δη­μό­σιο τομέα, που χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από φαι­νό­με­να ανα­ξιο­κρα­τί­ας και δια­φθο­ράς. Αγω­νι­ζό­μα­στε για δη­μό­σιο τομέα απο­τε­λε­σμα­τι­κό, ποιο­τι­κό, φι­λι­κό στους πο­λί­τες, που επι­τε­λεί το ρόλο του σε συν­θή­κες κοι­νω­νι­κού και δη­μο­κρα­τι­κού ελέγ­χου.

Η υλο­ποί­η­ση των στρα­τη­γι­κών στό­χων απαι­τεί ένα άλλο πο­λι­τι­κό πε­ρι­βάλ­λον, έναν άλλο συ­σχε­τι­σμό δύ­να­μης στην κοι­νω­νία και την πο­λι­τι­κή, με πρω­τα­γω­νι­στή τις δυ­νά­μεις της Αρι­στε­ράς. Προ­ϋ­πο­θέ­τει την κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς και έχει ως τε­λι­κό ορί­ζο­ντα το σο­σια­λι­στι­κό με­τα­σχη­μα­τι­σμό της κοι­νω­νί­ας.

Βα­σι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της πο­λι­τι­κής μας είναι:

  1. Η πλή­ρης χρη­μα­το­δό­τη­ση της Υγεί­ας από το Κρά­τος, που έχει την ευ­θύ­νη για την πο­λι­τι­κή υγεί­ας.
  2. Η συ­γκρό­τη­ση ολο­κλη­ρω­μέ­νου δι­κτύ­ου Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας και με­τα­νο­ση­λευ­τι­κής απο­κα­τά­στα­σης, ως βα­σι­κού πυ­λώ­να του νέου πραγ­μα­τι­κά δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος υγεί­ας
  3. Η ανα­βάθ­μι­ση της νο­σο­κο­μεια­κής πε­ρί­θαλ­ψης και η άρση των απο­κλει­σμών.
  4. Ο κοι­νω­νι­κός έλεγ­χος μέσω της δη­μο­κρα­τι­κής συμ­με­το­χής, στη λήψη των απο­φά­σε­ων, των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των απο­δε­κτών των υπη­ρε­σιών υγεί­ας.

Ει­δι­κό­τε­ρα, αγω­νι­ζό­μα­στε για:

-Κα­θο­λι­κή Δη­μό­σια Δω­ρε­άν Υγεία για όλους, χωρίς επι­βα­ρύν­σεις, «συμ­με­το­χές» και χα­ρά­τσια.

-Την πλήρη χρη­μα­το­δό­τη­ση από την κα­θο­λι­κή φο­ρο­λο­γία όλων των υπη­ρε­σιών του Δη­μό­σιου Συ­στή­μα­τος Υγεί­ας. Κα­τάρ­γη­ση του ΕΟΠΥΥ και των κλά­δων υγεί­ας και με­τα­βί­βα­ση των όποιων απο­θε­μα­τι­κών στους κλά­δους σύ­ντα­ξης.

-Την πλήρη ανά­πτυ­ξη των δομών και υπη­ρε­σιών της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, υπό τον έλεγ­χο και σχε­δια­σμό του κρά­τους. Την κα­θο­λι­κή κά­λυ­ψη των ανα­γκών σε υπη­ρε­σί­ες πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας και πρό­λη­ψης μέσα από τα κέ­ντρα υγεί­ας, την ομάδα υγεί­ας και τον οι­κο­γε­νεια­κό για­τρό. Την πλήρη απο­σύν­δε­ση του δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος υγεί­ας από την επι­χει­ρη­μα­τι­κή και εμπο­ρευ­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα.

-Την απα­γό­ρευ­ση ίδρυ­σης και λει­τουρ­γί­ας επι­χει­ρή­σε­ων στο χώρο της υγεί­ας που ασκούν κερ­δο­σκο­πι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, με εξαί­ρε­ση τους αυ­το­α­πα­σχο­λού­με­νους που εντάσ­σο­νται στο σύ­στη­μα.

-Πο­λι­τι­κές που θα προ­ω­θούν την πρό­λη­ψη και πε­ριο­ρι­σμό της ασθέ­νειας, που θα αγκα­λιά­ζουν όλο το φάσμα των δρα­στη­ριο­τή­των των πο­λι­τών και θα επι­χει­ρούν να πα­ρέμ­βουν σε το­μείς όπως το πε­ρι­βάλ­λον, η ερ­γα­σία, η δια­τρο­φή, η άθλη­ση, που απο­τε­λούν πα­ρά­γο­ντες που επη­ρε­ά­ζουν το επί­πε­δο της υγεί­ας και της ζωής των πο­λι­τών.

-Kά­λυ­ψη στο μέ­γι­στο βαθμό των ανα­γκών της χώρας σε φάρ­μα­κα. Υγειο­νο­μι­κό και άλλο υλικό μέσα από την ανά­πτυ­ξη της κρα­τι­κής φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας. Εθνι­κο­ποί­η­ση και πέ­ρα­σμα στο κρά­τος των φαρ­μα­κευ­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων που είναι ανα­γκαί­ες για την ύπαρ­ξη κρα­τι­κής φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας. «Ανυ­πα­κοή» στην πα­τέ­ντα, αν οι πο­λυ­ε­θνι­κές επι­χει­ρή­σεις αρ­νη­θούν να πα­ρέ­χουν φάρ­μα­κα που θε­ω­ρού­νται ανα­γκαία και δεν πα­ρά­γο­νται στη χώρα.

-Ενί­σχυ­ση της Έρευ­νας μέσα από το Δη­μό­σιο Πα­νε­πι­στή­μιο και τους ερευ­νη­τι­κούς ορ­γα­νι­σμούς, δια­σύν­δε­σή τους με τα Δη­μό­σια Νο­σο­κο­μεία, απο­κλει­σμός κάθε δυ­να­τό­τη­τας συ­νερ­γα­σί­ας με τα ιδιω­τι­κές πο­λυ­ε­θνι­κές εται­ρί­ες του φαρ­μά­κου και του ια­τρο­τε­χνο­λο­γι­κού εξο­πλι­σμού.

-Ανά­πτυ­ξη δομών και κά­λυ­ψη όλων των ανα­γκών για ει­δι­κές κα­τη­γο­ρί­ες, όπως τα άτομα με ανα­πη­ρία, οι ψυ­χι­κά πά­σχο­ντες κλπ. Εφαρ­μο­γή των ανα­γκαί­ων πο­λι­τι­κών για την ερ­γα­σια­κή και κοι­νω­νι­κή επα­νέ­ντα­ξή τους.

-Στα­θε­ρές ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις για τους ερ­γα­ζό­με­νους στο Δη­μό­σιο Σύ­στη­μα Υγεί­ας, με αξιο­πρε­πείς αμοι­βές και δυ­να­τό­τη­τα για επι­στη­μο­νι­κή και επαγ­γελ­μα­τι­κή εξέ­λι­ξη, χωρίς επι­βα­ρύν­σεις.