Με την εκλογή του κεντρικού οργάνου και τις ψηφοφορίες επί των κειμένων, ολοκληρώνεται σήμερα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου 3.000 αντιπρόσωποι από εκατοντάδες οργανώσεις και χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν στο ΣΕΦ για τις διαδικασίες της συνδιάσκεψης από την Παρασκευή το βράδυ. Έντονη η παρουσία της νεολαίας αλλά και μεγαλύτερων ηλικιακά αγωνιστών.

Σε λίγη ώρα ολοκληρώνονται η διαδικασία των τοποθετήσεων. Πάνω από 100 εργαζόμενοι που δίνουν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, τη «διαθεσιμότητα» στο δημόσιο, άνεργοι, φοιτητές, βουλευτές και στελέχη του εγχειρήματος πήραν το λόγο χθες και σήμερα. Κοινό στοιχείο των περισσότερων τοποθετήσεων η συναίσθηση των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκυρία και η ειλικρινής αγωνία του κόσμου του να ανταποκριθεί στις κρίσιμες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Μέσα από αυτές αναδείχθηκαν όλα τα επίμαχα ζητήματα: κρίση και αντιστάσεις, αυταρχισμός και φασιστική απειλή, κυβέρνηση της Αριστεράς και προτεραιότητές της, τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε κ.α.

Πάνω σε αυτά υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και αντιπαραθέσεις. Επίσης υπήρξε συζήτηση για μια σειρά οργανωτικά θέματα, με κεντρικά τη διαφωνία πολλών συνέδρων ότι η εγγραφή μελών και το δικαίωμα του εκλέγειν, υπήρχε μέχρι και πάνω από την κάλπη. Πολλές παρατηρήσεις έγιναν επίσης στο γεγονός ότι το κεντρικό όργανο που θα εκλεγεί είναι πολυπληθές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί  να αποφασίζει εύκολα, ούτε τα μέλη να το ελέγχουν αποτελεσματικά. Αυτές οι ενστάσεις διατυπώθηκαν μάλιστα από διαφορετικές οργανώνεις και τάσεις.

Πολλά χειροκροτήματα απέσπασαν συντρόφισσες και σύντροφοι που τόνισαν την ανάγκη να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα αριστερά, ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά και την κατεύθυνση της ανατροπής της συγκυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών, -που αναπόφευκτα θα προκαλέσει την λυσσαλέα αντίδραση των καθεστωτικών δυνάμεων-γεγονός που προϋποθέτει τις αναγκαίες ρήξεις.   

Ετικέτες