Νέα συγκέντρωση σήμερα 15/4, στις 16.30, στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ και πορεία στη βουλή, όπου θα συζητηθεί επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους μισθούς των εργαζομένων στον Οργανισμό, που τους ζητάει πίσω το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!

Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, στα κέντρα πρόληψης, στο «18 ΑΝΩ» και στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς» πραγματοποίησαν την Παρασκευή 12/4 κοινή μαζική και ιδιαίτερα ζωντανή συγκέντρωση και διαδήλωση, στο πλαίσιο της ημέρας δράσης που είχαν ανακοινώσει, που εντάσσεται στις συνεχείς κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, ενάντια στην κατάρρευση των δομών στην Ψυχικής Υγεία και στην Πρόληψη. Μαζί τους, με πανό και πικέτες συμμετείχαν οι γονείς των θεραπευόμενων του ΟΚΑΝΑ, το τμήμα νέων και εφήβων του ΟΚΑΝΑ «Ατραπός» και πολλοί άλλοι.  Αφού ξεκίνησαν από ξεχωριστές προσυγκεντρώσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Υγείας και στο- από τις 19/3- κατειλημμένο διοικητικό κτίριο του ΟΚΑΝΑ, οι διαδηλωτές συναντήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών και βάδισαν αρχικά προς τη Βουλή και έπειτα προς το Υπουργείο Υγείας.

Η κατάσταση στην Ψυχική Υγεία και στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων έχει επιδεινωθεί δραματικά στα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Οι δε μνημονιακές πολιτικές έρχονται να τσακίσουν κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων, εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους σε όλες τις δομές και στέλνοντας στον κοινωνικό καιάδα τους θεραπευόμενους. Οι περικοπές στους προϋπολογισμούς του ΟΚΑΝΑ, των δομών του «Ψυχαργώς» και των Κέντρων Πρόληψης έχουν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που δίνουν καθημερινά μάχη για να τα κρατήσουν ζωντανά, να είναι απλήρωτοι από 6 έως 11 μήνες και οι υπηρεσίες να υπολειτουργούν και να απειλούνται με κλείσιμο. Αντίστοιχα, οι εξυπηρετούμενοι σε αυτά άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο ή σε «νέα άσυλα» και «κέντρα κράτησης» με ό,τι αυτό συνεπάγεται...Όπως δήλωσε στο "Rp" η Ευγενία Σταθακοπούλου, Ψυχολόγος-θεραπεύτρια και στέλεχος του ΟΚΑΝΑ,  «Ο προϋπολογισμός 18εκατ. € για τον ΟΚΑΝΑ είναι προϋπολογισμός κλεισίματος. Στον ΟΚΑΝΑ υπάρχουν 8.500 θεραπευόμενοι, η οικονομική ανέχεια του Οργανισμού θα τους οδηγήσει στο να χορηγούνται μόνο μεθαδόνη και να μη δέχονται κάθε είδους ιατροκοινωνικοψυχολογική υποστήριξη. Ήδη κόπηκε το συνεργείο overdose λόγω υποχρηματοδότησης, επίσης δεν μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις ηπατήτιδας, αφού λόγω χρεών κατασχέθηκαν τα αντιδραστήρια!!. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο εισαγγελέας ζητά να πληρώσουμε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα από το 1999, αυτά που παίρναμε «κακώς» κατά αυτούς λόγω του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας κλπ. Τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στη συλλογική μας σύμβαση, μας ζητάνε δεκάδες χιλιάδες ευρώ! Τέλος δε, οι παροχές κοινωνικής επανένταξης είναι μηδαμινές, με λίγα λόγια το πεπρωμένο για τους εξαρτημένους ανθρώπους είναι αφανισμός, μέσω και των πιθανών συγχωνεύσεων δομών απεξάρτησης».  

Ενώ τα προβλήματα χρονίζουν και οι εργαζόμενοι και τα σωματεία βρίσκονται σε αγώνα εδώ και καιρό, οι εφαρμοστές των ακραίων προγραμμάτων λιτότητας τους κοροϊδεύουν, πετώντας τους σα μπαλάκι από Υπουργείο σε Υπουργείο, από Υπουργό σε Υφυπουργό, ενώ στο σημείο που «εξαντλείται» ο διάλογος τα ΜΑΤ αναλαμβάνουν το ρόλο τους.

Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στην Ψυχική Υγεία, όπως και στην πρόληψη. Ο Νίκος Λάιος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στα κέντρα απεξάρτησης καταγγέλει:«Πρόκειται για εξειδικευμένη απίθεση στους εξαρτημένους και την Ψυχική Υγεία, σε όλα τα επίπεδα. Τα κέντρα πρόληψης είναι 71 συνολικά, οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες είναι 11 εκατ. €, μας δίνουν 4,8 εκατ. ευρώ. Η πρόληψη τους απασχολεί στο ελάχιστο, χάνονται έτσι προγράμματα πρώτης γραμμής. Κάναμε παρεμβάσεις σε σχολεία από πρώτη δημοτικού, τους διαβάζαμε παραμύθια. Κάναμε παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους προβάλλοντας ένα δημιουργικό τρόπο ζωής, με έμφαση στη συλλογικότητα. Δεν τους νοιάζουν όλα αυτά, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση, μας παραπέμπουν ο ένας στον άλλο». 

Η Ειρήνη Βέκκου, εργαζόμενη στο οικοτροφείο Αλθαία, μας είπε μεταξύ άλλων, ό,τι «στο πρόγραμμα Ψυχαργώ, που αφορά την αποασυλοποίηση, υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι 8-11 μήνες! Εγκρίθηκαν 10 εκατ. €, όπως μας είχε δηλώσει η Υφυπουργός κα. Σκοπούλη, τα πήραν πίσω! Δεν έχει γίνει καν κατανομή δαπανών. Τα χρήματα αυτά είναι  για μισθούς αλλά και για τα έξοδα των ενοίκων, διατροφή, φάρμακα, ΔΕΗ και ότι άλλο χρειάζεται», σημειώνοντας εμφατικά: «Η φωνή αυτών των ανθρώπων δεν ακούγεται, έχουμε βγει στο δρόμο ως εργαζόμενοι και ως πολίτες».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η απάντηση που δίνουν συντονισμένα όλοι οι εργαζόμενοι είναι μία: αγώνας για την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη δημόσια, δωρεάν και ποιοτική φροντίδα όσων την έχουν ανάγκη, αγώνας για συλλογική, εργασιακή και προσωπική επιβίωση! Τα συνθήματα που φώναξαν ήταν χαρακτηριστικά: «Εμείς μιλάμε για δωρεάν Υγεία – εσείς μιλάτε με την τοκογλυφία», «αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον Υπουργό Υγείας» και φυσικά «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω».

Στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, αποτελούμενη από τον συντονιστή του Τμήματος Υγείας Νίκο Μανιό και τους βουλευτές Χρήστο Καραγιαννίδη (Δράμας), Μαρία Μπόλαρη (Α΄Αθήνας), Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Α΄ Θεσσαλονίκης) και Αφροδίτη Σταμπουλή (Σερρών). Σε κοινή τους δήλωση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που η συγκυβέρνηση συνθλίβει. Δήλωσαν επίσης πως θα συμβάλλουν με κάθε τρόπο στη στήριξη των αιτημάτων τους και των δράσεων που θα αποφασίσουν, για την ανατροπή της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής και της συγκυβέρνησης που οδηγεί όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας στο περιθώριο.

Ετικέτες