Συνέντευξη με τη Μαίρη Μάνη, εκπρόσωπο εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Καλλιθέας, που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις με συνεχόμενες αποχές, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης που μαστίζει το Δημόσιο συνολικά, τις κοινωνικές υπηρεσίες, όλες τις υπηρεσίες των δήμων και ιδιαίτερα τους βρεφονηπιακούς, όπως περιγράφεται γλαφυρά στη συνομιλία που ακολουθεί. Σήμερα, Τετάρτη 6/10, 7:30μμ, υπάρχει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Καλλιθέας, την ώρα που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Τη συνέντευξη πήραν οι Ελένη Χριστοπούλου και Κατερίνα Γιαννούλια.

Πες μας λίγο για τους "αριθμούς". Πόσες εργαζόμενες είστε, σε ποια αναλογία με τα παιδιά και με τι σχέσεις εργασίας; Kαι πόσες θα έπρεπε να δουλεύετε; Γιατί αυτοί οι "αριθμοί" αφορούν βρέφη,νήπια και λαϊκές οικογένειες, όπως και εσάς τις ίδιες.

Το μεγάλο πρόβλημα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Καλλιθέας είναι ο πρόχειρος προγραμματισμός και η εγγραφή βρεφών Β´ ( 18 μηνών έως 2,5 ετών ) σε διπλάσια αναλογία από τον Κανονισμό λειτουργίας. Ενώ ο κανονισμός λειτουργίας απαιτεί 3 παιδαγωγούς ανά 12  βρέφη στα βρέφη Β´ αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί 202 βρέφη σε 9 τμήματα (από 22 - 30 βρέφη) με 18 παιδαγωγούς συνολικά, αντί  54. Η αναγκαία δημιουργία νέων τμημάτων λόγω υπεράριθμων παιδιών, η έλλειψη παιδαγωγών σε άλλα τμήματα και η λήξη των  συμβάσεων ΟΑΕΔ σε ενάμισι με 2 μήνες (7 παιδαγωγών και 7 βοηθητικού προσωπικού) γιγαντώνει την έλλειψη παιδαγωγών σε 50 και του βοηθητικού σε 10. Φέτος έχουν εγγραφεί  315 βρέφη και 259 νήπια στο σύνολο των 574 παιδιών με 36 παιδαγωγούς ΣΟΧ μέσω ΕΣΠΑ και 22 μόνιμες και αορίστου χρόνου.

Έχετε επικοινωνία με τους γονείς; Σας συμπαραστέκονται; Τι στάση κρατάνε;

Οι γονείς έχουν ενημερωθεί με ανακοινώσεις για τα φλέγοντα ζητήματα και κυρίως της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και από τη στιγμή που κηρύξαμε την 1η στάση εργασίας την Πέμπτη 30/9 ήταν υποστηρικτές μας αφού κάποιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και παρευρέθηκαν στον πεζόδρομο του Δημαρχείου. Οι συνεχείς κινητοποιήσεις σίγουρα θα φέρουν σε δύσκολη θέση τους εργαζόμενους γονείς για αυτό και η πρότασή μου ήταν να προκηρύξουμε δίωρη στάση εργασίας ανά διαστήματα αναμένοντας τις εξελίξεις από τη Διοίκηση. Τους γονείς τους θέλουμε συμπαραστάτες μας κι όχι κριτές μας γιατί η ασφάλεια των παιδιών μας αφορά όλους.

Οι συνελεύσεις και οι κινητοποιήσεις σας, το τελευταίο διάστημα, έδειξαν αποφασιστικότητα και είχαν μαζικότητα. Πώς σκέφτεστε να συνεχίσετε; Οι υπόλοιπες-οι εργαζόμενες-οι του δήμου φαίνεται να συμμερίζονται και να ενισχύουν τον αγώνα σας. Όλες κι όλοι μαζί δεν πρέπει να συμπορευτείτε και να αντισταθείτε;

Όλες οι κινητοποιήσεις μας ήταν μαζικές και οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σύσσωμοι απέδειξαν ότι όταν τα προβλήματα ξεπερνούν κάθε όριο αντιστέκονται με ενότητα και συνοχή.  Σίγουρα η συμπαράσταση των εργαζομένων του Δήμου είναι σημαντική αφού σε όλους τους χώρους υπάρχει έλλειψη προσωπικού, αλλά διαφέρει ο τρόπος των κινητοποιήσεων αφού οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι ένας ευαίσθητος χώρος που απαιτεί ευαίσθητους χειρισμούς.

Οι συνολικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές, της κυβέρνησης, τι αντίκτυπο έχουν σε εσάς; Γιατί η υποστελέχωση, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη επηρεάζουν όλους τους εργαζόμενους κι όλες τις εργαζόμενες. Εσείς πώς τα αντιμετωπίζετε αυτά;

Το μεγάλο πρόβλημα όλων μας είναι η μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και η προτίμηση συμβάσεων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ)  ή κοινωφελούς εργασίας με μισθούς πείνας, που φέρνουν ομηρία στους εργαζόμενους. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός επιταχύνει την υποβάθμιση της εργασίας μας και τη μετατροπή των δομών μας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η μετατροπή των παιδικών σταθμών εξαιτίας της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε βρεφονηπιακούς με περισσότερα βρέφη και ο πρόχειρος προγραμματισμός της Διοίκησης οδήγησε στην τεράστια έλλειψη προσωπικού . Σύμφωνα με τον Πρότυπο Κανονισμό λειτουργίας στα νηπιακά τμήματα εγγράφονται 25 παιδιά με 2 παιδαγωγούς ενώ στα βρέφη 12 βρέφη με 3 παιδαγωγούς. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αυξάνοντας τα βρεφικά τμήματα έπρεπε να τριπλασιαστεί το παιδαγωγικό προσωπικό. Παρά τις παρεμβάσεις μου εδώ και 1 χρόνο στον Πρόεδρο του Οργανισμού, ώστε να προσλάβει προσωπικό, φτάσαμε σε αυτό το αδιέξοδο από την προχειρότητα και τον κακό προγραμματισμό.

Ετικέτες