Πολλά άλλαξαν τελευταία στην καθημερινότητα ενός φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εστίες επηρεάζουν άμεσα κάθε φοιτητή και φοιτήτρια.

Στις πάγιες ελλείψεις στα δωμάτια, το ζεστό νερό και το πετρέλαιο θέρμανσης ήρθαν να προστεθούν οι ελλείψεις στις τροφοδοσίες καθώς και η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των μαγείρων και όχι μόνο. Εκείνοι όμως δεν στάθηκαν άπραγοι και από την πρώτη στιγμή άρχισαν να κινητοποιούνται. Οι φοιτητικοί σύλλογοι στάθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα των μαγείρων από την αρχή και κατάφεραν από κοινού-τουλάχιστον προς το παρόν-να πληρωθούν οι μάγειρες ένα μικρό ποσό από τα δεδουλευμένα τους, καθώς και να έρθουν έστω κάποιες τροφοδοσίες για την σίτιση των φοιτητών. Με την κατάληψη στην εστία που θα έκλεινε έτσι κι αλλιώς λόγω ελλείψεων, καθώς και με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τους μελλοντικούς αγώνες. Ορμώμενοι από τα προηγούμενα, συν πολλών άλλων αποφασίσαμε να διαλευκάνουμε λίγο το τοπίο σε σχέση με την θέση των μαγείρων και τις διαδικασίες που εμπίπτουν σε όλη τη γραμμή της σίτισης των φοιτητών τόσο θεσμικά όσο και λειτουργικά. Σε συνέντευξη που έγινε με τους μάγειρες του εστιατορίου απαντήθηκαν τα εξής:

  • Ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας σας και ποιες οι συμβάσεις σας;

"Οι συνθήκες εργασίες είναι κακές, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουν με συμβάσεις που διαρκούν 9 μέρες . Παλιότερα η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη και δουλεύαμε με συμβάσεις χρόνου ή μηνών. Το κακό με τις ολιγοήμερες συμβάσεις είναι ότι δεν γνωρίζουμε αν θα ανανεωθούν σίγουρα μέχρι την ημέρα λήξης τους, όπου μας ενημερώνουν προφορικά αν θα ξαναδουλέψουμε. Να συμπληρώσουμε εδώ ότι δουλεύουμε απλήρωτοι από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους δηλαδή 3 μήνες. Σήμερα λήγει η σύμβασή μας και μάθαμε πριν λίγο ότι θα ανανεωθεί για ακόμα 7 μέρες μέχρι τις 22/12. Να σημειώσουμε εδώ ότι λόγω αυτών των συνθηκών 2 συνάδελφοί μας έχουν παραιτηθεί καθώς δεν είχαν χρήματα ούτε για την μετακίνηση τους στο πανεπιστήμιο".

  • Ποιες είναι οι σχέσεις εργαζομένων και εργολαβίας;

"Οι εργολάβοι πάνε κ’ έρχονται τον τελευταίο καιρό και ορίζονται από διαγωνισμούς που τίθενται απ’ το αρμόδιο ίδρυμα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης). Με δεδομένο αυτό, ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ μαγείρων και εργολάβου δεν υπάρχουν και είναι μάλλον τυπικές. Μοναδική δίοδος επικοινωνίας είναι οι αποφάσεις του Συνδικάτου των εργαζομένων που αφορούν άμεσα στην ίδια την εργολαβία. Κανονικά έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό διαγωνισμός για να οριστεί καινούριος εργολάβος αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Οφείλουμε να πούμε ότι θεωρούμε κακή την ύπαρξη διαμεσολαβητή ανάμεσα στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τους φοιτητές καθώς αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να πάνε στο πανεπιστήμιο και στις ανάγκες των φοιτητών".

  • Τι γνωρίζετε για τις τροφοδοσίες;

"Οι τροφοδοσίες ως γνωστόν σταμάτησαν εδώ και δέκα μέρες, λόγω κωλυσιεργίας σχετικά με τον απαραίτητο διαγωνισμό για την τροφοδοσία των εστιών με ό,τι ερμηνείες μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Εντέλει απ’ ότι φαίνεται το πρόγραμμα της σίτισης θα επανέλθει κανονικά την επόμενη εβδομάδα μετά από ανακοίνωση του Δ.Ζέρβα, προέδρου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Απ’ ό,τι φαίνεται, στόχος είναι ο ορισμός εργολαβίας και στην τροφοδοσία που θα σημαίνει σημαντική μείωση της ποιότητας του φαγητού κάτι που πρέπει να προσπαθήσουμε μαζί να μην γίνει, βλέποντας την κατάσταση σε άλλες εστίες που έχει αναλάβει την τροφοδοσία catering".

  • Τι ρόλο έπαιξε η κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στον αγώνα σας;

"Η διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ μας έλεγε ότιγια γραφειοκρατικούς λόγους η κατάληψη εμποδίζει το να γίνουν οι τροφοδοσίες κάτι το οποίο ισχύει εν μέρει . Παρ’ όλα αυτά η χρήση της κατάληψης εν είδει δικαιολογίας για τα προβλήματα που γεννήθηκαν είναι μάλλον άτοπη. Η κατάληψη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ έπαιξε έναν μοχλό πίεσης και σίγουρα δεν ευθύνεται για το ότι είμαστε απλήρωτοι 3 μήνες και δουλεύουμε με αυτές τις συμβάσεις".

  • Ποια είναι η σχέση μεταξύ φοιτητών και εργαζομένων της εστίας;

   "Οι σχέσεις αυτές θα έλεγα ότι είναι καλές αν και τυπικές. Πάντα θα υπάρχουν και ελάχιστες κακές απόψεις και εικόνες από κάποιον για τον άλλο. Εμείς προσπαθούμε πάντα να κάνουμε σωστά την δουλειά μας και το φαγητό που τρώνε οι φοιτητές να είναι καλό, ανεξαρτήτως τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε".

  • Τι κινητοποιήσεις κάνατε; Τι αποτέλεσμα είχαν; Υπάρχει κάποιο σωματείο;

"Η στάση εργασίας που έγινε από πλευράς μαγείρων είχε τη μορφή της ταυτόχρονης άδειας των εργαζομένων, πράξη που άσκησε την επιθυμητή πίεση χωρίς να μας στερήσει τα απαραίτητα για εμάς μεροκάματα. Αποτέλεσμα αυτής ήταν η μερική αποπληρωμή των δεδουλευμένων μας, της τάξης των 200 ευρώ για διάστημα τριών μηνών εργασίας, ποσό δυστυχώς αμυδρό για τις ανάγκες μας. Η απόφαση για την κινητοποίηση πραγματώθηκε στα πλαίσια συνέλευσης του γενικότερου συνδικάτου εργαζομένων που περιλαμβάνει πολλούς άλλους από την περιοχή της Πάτρας και του Ρίου. Δεν υπάρχει δικό μας σωματείο, αλλά συσπειρωνόμαστε στο γενικότερο συνδικάτο εργαζομένων που συμμετέχουν και εργαζόμενοι του καζίνο στο Ρίο."

  • Τι διεκδικείτε; Τι σκοπεύετε να κάνετε από εδώ και πέρα;

"Η πραγματικότητα από το ιδεατό απέχουν αρκετά. Η διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία πολύ σημαντική και πάγια διεκδίκησή μας. Παρ’ όλα αυτά σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο σκληρά προβλήματα όπως η πληρωμή των δεδουλευμένων μας και η κατοχύρωση των βασικών μας δικαιωμάτων. Από εδώ και πέρα προσπαθούμε με επιμονή να διεκδικήσουμε όσα ήδη διεκδικούμε και δεν έχουν ικανοποιηθεί και θα δούμε τι θα κάνουμε από την νέα χρονιά."

Μπροστά μας είχαμε ανθρώπους στων οποίων τη θέση πιθανότατα να βρισκόμαστε σε λίγα χρόνια και οι οποίοι παρά τις όποιες δυσκολίες φαίνεται να πατούν γερά στα πόδια τους και να διεκδικούν όσα τους ανήκουν και τους στερούν, με δυναμικό και συλλογικό τρόπο. Τονίστηκε από την πλευρά μας ότι αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα να παλέψουμε από κοινού. Τόσο γιατί είναι πιο αποτελεσματικό να παλεύουμε μαζί αλλά και γιατί τα προβλήματά μας έχουν κοινή ρίζα. Εμείς θα προσπαθήσουμε από την πλευρά μας να ανοίξουμε στους φοιτητικούς μας συλλόγους τα προβλήματα των εργαζομένων και τις πραγματικές αιτίες τους. Η ενότητα φοιτητών εργαζομένων ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, είναι αναγκαία και αποτελεί προτεραιότητά μας.Τα προβλήματα μας είναι κοινά, όπως και οι ρίζες τους. Ας τις κόψουμε μαζί.