Αυτό που κάνει πρώτα απ’ όλα αίσθηση αυτή τη στιγμή στην Καταλονία είναι η συνεχώς αυξανόμενη έκταση και σφοδρότητα της καταστολής που ασκείται από το Ισπανικό κράτος και την κυβέρνηση Ραχόι. Προφορική μαρτυρία

Οι διώξεις δεν περιορίζονται στις πολιτικές προσωπικότητες και τους ηγέτες των κοινωνικών οργανώσεων, αλλά επεκτείνονται σε πάμπολλους Καταλανούς, «σεσημασμένους» για τη συμμετοχή τους στον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συλλήψεις πολιτών. Μεταξύ άλλων, διώκεται και ο πρόεδρος του συνδικάτου δασκάλων για την αγωνιστική του στάση.  Παράλληλα, μέσω των υφιστάμενων συλλόγων δεξιών ισπανών εθνικιστών («εσπανιολίστας» ) έχουν αρχίσει να γίνονται επίσημες καταγγελίες σε καθηγητές και δασκάλους στα σχολεία με την κατηγορία ότι διαδίδουν ιδέες μίσους. Πρόκειται για καθηγητές και δασκάλους που προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τη σχολική κοινότητα τις μέρες του δημοψηφίσματος και της απεργίας. Στην πόλη Seu d urgell και στην Trem έχουν στοχοποιηθεί 8 καθηγητές. Επίσης, ο κόσμος παραλαμβάνει πρόστιμα σπίτι του επειδή θεάθηκε να κλείνει δρόμους την μέρα της απεργίας.

Είναι προφανές ότι η ασκούμενη καταστολή εμπεριέχει την ποινικοποίηση του αγώνα, αλλά επίσης και την ενεργοποίηση μέσα στην κοινωνία της νοοτροπίας του σπιούνου. Προσεγγίζει χαρακτηριστικά της καταστολής διδιακτορικών καθεστώτων. Η εκτίμηση των αγωνιστριών-ων εδώ είναι ότι η καταστολή θα ενταθεί.

Ως προς τα πολιτικά κόμματα, η αντικαπιταλιστική-ανεξαρτησιακή CUP είναι στο στόχαστρο. Υπάρχει η εκτίμηση ότι την περιμένουν στη γωνία και ότι μόλις βγουν τα εκλογικά προγράμματα θα κοιτάξουν να «ξεκοκαλίσουν» τα συνθήματά της, ώστε αν βρουν κάτι «επικίνδυνο» να επιχειρήσουν πιθανά να της ακυρώσουν την υποψηφιότητα.

Το κλίμα στην Καταλονία είναι αρκετά τεταμένο. Υπάρχουν ανεπίσημοι δείχτες που μιλάνε για αύξηση εγκεφαλικών, καρδιακών επεισοδίων κλπ. Στους δρόμους και στα μπαλκόνια βλέπεις παντού καταλανικές και ισπανικές σημαίες. Ο κόσμος οπαδών του ισπανικού εθνικισμού οργανώνεται. Ο κόσμος που αγωνίζεται υπέρ της αυτοδιάθεσης, είτε αριστεροί είτε οπαδοί της ανεξαρτησίας, δείχνει να φοβάται… Στον κόσμο αυτό οι τάσεις είναι αμφίδρομες: κάποιοι κάνουν πίσω, ενώ άλλοι δραστηριοποιούνται εντονότερα και οργανώνονται.

Ο φόβος τους είναι ότι αν κερδίσει το τρικομματικό καθεστωτικό μπλοκ τις εκλογές θα πέσει ταφόπλακα. Οι δημοσκοπήσεις, ως γνωστόν, δείχνουν να υπερτερεί το στρατόπεδο της ανεξαρτησίας, χωρίς όμως να εξασφαλίζει σίγουρα πλειοψηφία ικανή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η Εσκέρρα Ρεπουμπλικάνα (ECR), με σοβαρή αύξηση των δημοσκοπικών ποσοστών της, φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο κόμμα. Η επικεφαλής του είναι πλέον η Νάρτα Ροβίρα, η οποία, στην περίπτωση που οι δυνάμεις της ανεξαρτησίας επιτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος κυβέρνησης μιας Αυτονομίας στα χρονικά του Ισπανικού κράτους. Τα δύο αριστερά ψηφοδέλτια, της CUP Και της Catalunia en Comú, φαίνεται να είναι στάσιμα σε ποσοστά ψήφων, χωρίς όμως να είναι εύκολες οι προβλέψεις σε αυτήν την εξαιρετικά ρευστή κατάσταση.

Γενικότερα, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές της 21ης Δεκέμβρη. Άλλωστε κανένα από τα κόμματα της ανεξαρτησίας δεν έχει καν διατυπώσει ακόμη σαφές πρόγραμμα. Πολλά πράγματα παραμένουν εκρεμμή: αν, π.χ., εκλεγεί ο Πουιτζδεμόντ, δεν θα μπορεί να γυρίσει στην Καταλονία όπου διώκεται για φυλάκιση. Η CUP, η οποία συνεχίζει να έχει στο πρόγραμμά της την πλήρη ανεξαρτησία της Καταλονίας, συνεδριάζει αυτές τις μέρες για να καταλήξει σε προτάσεις συγκεκριμενοποίησης του προγραμματικού της στόχου.

Το πιο ελπιδοφόρο πράγμα στην Καταλονία σήμερα είναι οι επιτροπές υπεράσπισης της ρεπούμπλικα (CDR). Είναι πια περισσότερες από 300 σε όλη την Καταλονία και αυξάνονται. Από περιοχή σε περιοχή διαφέρουν σε μαζικότητα και σε πολιτική κατεύθυνση. Στην Χιρόνα, για παράδειγμα, συμμετέχουν πάνω από 400 άτομα. Είναι μέσα άνθρωποι διαφόρων πολιτικών κατευθύνσεων. Του δεξιού PDECAT, της CUP, αναρχικοί, αυτόνομοι, ανένταχτοι. Αυτές οι Επιτροπές είχαν φυτρώσει σαν μανιτάρια ως επιτροπές υπεράσπισης του δημοψηφίσματος: κάθε οικογένεια έχει να πει μια ιστορία για εκείνη την ημέρα του δημοψηφίσματος. Πλέον αυτές οι επιτροπές μαζεύονται κάθε βδομάδα. Οργανώνονουν κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις στις πλατείες, αφισοκολλήσεις κ.ά. Υπάρχουν κάποιες τέτοιες επιτροπές και σε χώρους εργασίας, αλλά εκεί είναι εμφανώς λιγότερες. Οι Επιτροπές αναπτύσσονται είτε με την ανοχή και τη συνεργασία, είτε ανταγωνιστικά με την Όμνιουμ Κουλτουραλ και την Εθνική Συνέλευση Καταλονίας, τα «επίσημα» κοινωνικά όργανα του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας.

Τέλος, δυο λόγια για το διεθνές μέτωπο της αγωνιστικής αλληλεγγύης με την Καταλονία. Έχουν ήδη φτιαχτεί επιτροπές υπεράσπισης στο Παρίσι και στην Σκοτία, γύρω από την καμπάνια ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ. Στέλνουν στο RProject τις θερμές ευχαριστίες τους και ζητούν να συνεχίσουμε την καμπάνια στήριξης στην Καταλονία  . 

Ετικέτες