Η κυβερνητική πολιτική διαλύει την δημόσια υγεία.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου προχώρησαν σήμερα 19/6 οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Σωτηρία», για να ενημερώσουν τους ασθενείς και την υπόλοιπη κοινωνία για τα προβλήματα του νοσοκομείου αλλά και του ΕΣΥ γενικότερα. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων, η κυβερνητική πολιτική διαλύει την δημόσια υγεία. Οι ελλείψεις σε γιατρούς στο ΕΣΥ ξεπερνούν τους 6.500, όπως τεράστιες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Η μείωση των κονδυλίων κατά 50% δεν επιτρέπει διόρθωση βλαβών και αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού, οι ασθενείς χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρη στην τσέπη για τακτικά ιατρεία (5 €), εισαγωγές (25€ από το 2014), ακόμα και για τα εμβόλια των παιδιών.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η τρικομματική συγκυβέρνηση βάζει άμεσα λουκέτο στα νοσοκομεία Πολυκλινική, Γενικό Νοσοκομεία Πατησίων, Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, Σπηλιοπούλειο, στο Παναγία της Θεσσαλονίκης και σε πολλά επαρχιακά (Σπάρτης, Ικαρίας, Λήμνου, Μεσολογγίου κλπ), ενώ αντίστοιχα σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας γίνονται εκτεταμένες συγχωνεύσεις. Στο ίδιο το Σωτηρία μέχρι το τέλος του μήνα κλείνουν τέσσερεις πνευμονολογικές κλινικές όπως και μια θωρακοχειρουργική κλινική. Και αυτά είναι μόνο η αρχή.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και εργαζόμενοι από τα γύρω νοσοκομεία (Γεννηματά, Ερυθρός Σταυρός). Παρευρέθηκε επίσης 5μελής αντιπροσωπεία από τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ 7ου διαμερίσματος (Αμπελοκήπων, Γκύζη και Πολυγώνου) για να εκφράσει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων και να μοιράσει την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ 7ου που έκανε αναφορά στα ζητήματα του Σωτηρία αλλά και στη γενικότερη πολιτική κατάσταση, τον αγώνα της ΕΡΤ και την ανάγκη συντονισμού όλων των επιμέρους εργατικών-κοινωνικών αντιστάσεων. Η παρουσία των συντρόφων/ισσών εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους εργαζόμενους και στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνεχής παρέμβαση στο νοσοκομείο ώστε να δώσουμε εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής από κοινού τον αγώνα για τη δημόσια Υγεία και την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ 7ου Διαμερίσματος:

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΤΟΥ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σωτηρία εδώ και καιρό βιώνουν τις βάρβαρες συνέπειες της υλοποίησης του μνημονίου στο χώρο της υγείας. Ο νέος οργανισμός προβλέπει την πλήρη διάλυση του νοσοκομείου. Ήδη η διοίκηση του νοσοκομείου  διέταξε το κλείσιμο τριών ακόμη κλινικών του νοσοκομείου υλοποιώντας τον κατάπτυστο οργανισμό.

Επίσης το νοσοκομείο συνεχίζει να ακρωτηριάζεται με την παραχώρηση του Λομβέρδειου και με το κλείσιμο κρεβατιών στη μονάδα της Πανεπιστημιακής Κλινικής λόγω  έλλειψης προσωπικού . εντωμεταξύ μεθοδεύεται το κλείσιμο του Παιδικού Σταθμού και παράδοση του στον Δήμο Αθηναίων, με αποτέλεσμα να επανέλθουν τα τροφεία και να μην υπάρχει κάλυψη για τα παιδιά των εργαζομένων.Την ίδια ώρα που οι κλινικές στενάζουν από έλλειψη προσωπικού υλοποιούνται αποφάσεις για αποσπάσεις νοσηλευτικού και όχι μόνο προσωπικού για την επαρχία. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ότι  οι τραυματιοφορείς έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τις αντοχές τους με κίνδυνο την προσωπική τους υγεία, τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά αλλά και σε προσωπικό έχουν κάνει την κατάσταση εκρηκτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει  τον αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου με κάθε δυνατό τρόπο εντός και εκτός βουλής, με συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις, ζητώντας τη συμπαράσταση από τους κατοίκους της περιοχής, προσπαθώντας να συνδέσει τον αγώνα του νοσοκομείου με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής.

 Φυσικά η κατάσταση είναι ίδια στα περισσότερα νοσοκομεία.  Το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την υγεία.  Ο κρατικός προυπολογισμός  για την υγεία μειώθηκε από το 2008 κατά 40%. Την ώρα που κλινικές, τμήματα και νοσοκομεία κλείνουν,  που λείπουν βασικά είδη όπως γάζες και ιώδιο, που εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πετιούνται εκτός ΕΣΥ, που οι εργαζόμενοι δουλεύουν στα όρια τους, απλήρωτοι και με την απειλή απολύσεων και μετακινήσεων, είναι υπόθεση όλων μας να υπερασπιστούμε τις ζωές μας. Οι  ελλείψεις γιατρών στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας υπολογίζονται περί τους 6.500 και στον ΕΟΠΥΥ άνω των 10000, ενώ χιλιάδες γιατροί αναγκάζονται να μεταναστεύσουν προκειμένου να βρουν δουλειά.Χαρακτηριστικό είναι ότι    αθροιστικά η μείωση του εισοδήματος των γιατρών ΕΣΥ έχει φτάσει στο 70% Η ανθρωπιστική κρίση  λόγω της μνημονιακής πολιτικής, είναι εδώ. Εκτός από την υποβάθμιση που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας, κυριολεκτικά θα κινδυνεύουν απλά να πεθάνουν αν αρρωστήσουν ή έχουν κάποιο ατύχημα, αφού χωρίς νοσοκομεία μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα αποκλειστεί από κάθε υπηρεσία υγείας.Το δήθεν «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» αφοράμόλις 2-3 κλινικές και περιορισμένο εργαστηριακό έλεγχο 200.000 ανασφάλιστων σε σύνολο άνω του 1,5 εκατομμυρίου. Εκτός από τα νοσοκομεία, κλείνουν ή συγχωνεύονται, επίσης, υποκαταστήματα ΙΚΑ και Κέντρα Υγείας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο δρόμος είναι ένας. Αυτός του ανυποχώρητου αγώνα μέχρι την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και αυτής της πολιτικής. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μας δείχνουν το δρόμο. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους για να τελειώνουμε μια και καλή με την άθλια κυβέρνηση των μνημονίων.


ΣΥΡΙΖΑ 7ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ (Αμ/ποι, Γκύζη, Πολύγωνο)

Ετικέτες