Το Rproject μίλησε με τον Σπύρο Βαρβέρη, σύντροφο των κινημάτων για την απελευθέρωση και την ισονομία των ομοφυλόφιλων, που κατεβαίνει με τον συνδυασμό του Τρ. Μηταφίδη στη Θεσ/νίκη (συνδυασμός που στηρίζεται απο τον ΣΥΡΙΖΑ) και ανοιχτά διεκδικεί τα δικαιώματα και την φωνή των ΛΟΑΤ.

Rp: Πες μου λίγα λόγια για εσενα.  Αν δουλεύεις και που, την εμπλοκή σου με τα κινήματα, αλλά και την εμπλοκή σου με το ΣΥΡΙΖΑ.
ΒΣ: εργάζομαι στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και είμαι μέλος του Τμήματος Υγείαςτου ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ιδρυτικό μέλος της HOMOphonia-Thessaloniki Pride και της Σύμπραξης για το Κοινωνικό Φύλο. Η ενασχόλησή μου με τα κινήματα ξεκινάει από το 1988 και συνεχίζεται αμείωτη ως σήμερα, 26 χρόνια μετά. Άρθρα και συνεντεύξεις μου με συγκεκριμένη ΛεΓκΑτ (Λεσβίες, Γκέι, Αμφισεξουαλικοί/ές, Τρανσεξουαλικοί/ες) θεματολογία μπορούν να βρεθούν στις εφημερίδες Αυγή, Εποχή και Δρόμος της Αριστεράς.

Rp:Τι σε έκανε να κατέβεις με το ψηφοδέλτιο του Τρ. Μηταφιδη; Νομίζεις ότι η Αριστερά και ιδιαίτερα ο Συριζα μπορεί και πρέπει να πάρει θέση καθαρή και ΥΠΕΡ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ;

ΒΣ: Συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο αυτό με επικεφαλής τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, γιατί το θεωρώ ψηφοδέλτιο Νίκης και Ανατροπής. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός από εμένα, συμμετέχουν κυρίως άνθρωποι των κινημάτων και των αγώνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή το μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς και την ελπίδα του κόσμου για συνολική ανατροπή. Οφείλει, επομένως, να υποστηρίζει τα δικαιώματα και των μειονοτικών κοινωνικών ομάδων, μεταξύ άλλων και των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, τρανσεξουαλικών ανθρώπων (ΛεΓκΑτ). Οφείλει να βάλει τέλος στις φοβίες της κοινωνίας απέναντι στη συγκεκριμένη κοινότητα παρέχοντας την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή του.

Rp: Εκτιμάς ότι η υποψηφιότητά σου, ως ανοιχτά ομοφυλόφιλου ατόμου θα βοηθήσει στην υπόθεση της αποδοχής των αιτημάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας;
ΒΣ: Η υποψηφιότητά μου θέλει να βοηθήσει/ωθήσει ένα κομμάτι του κόσμου να «πάψει να κρύβεται» να δρα και να κινείται σαν ολοκληρωμένος άνθρωπος, να μπορεί δηλαδή να εκφράζει ελεύθερα τα συναισθήματά του, τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου του. Είναι μια δημόσια και ειλικρινής δήλωση προς την κοινωνία που, ενώ η ίδια ζητάει από τα παιδιά της να είναι ειλικρινείς πολίτες, ώριμοι, σοβαροί, εκείνη στρουθοκαμηλίζει. Είμαστε εδώ και ζητάμε την προσοχή σας, γιατί ακόμα γίνονται αρνητικές διακρίσεις για εμάς από την εκκλησία, από πολιτικά κόμματα, εργασιακούς χώρους, από θεσμούς, αλλά και μεμονωμένους πολίτες – ας θυμηθούμε το πολύ πρόσφατο περιστατικό με τον Βερύκιο.

Rp: Πως μπορεί να γίνει αυτό σε επιπεδο Δήμου και ιδιαίτερα στο Δήμο Θεσσαλονίκης;
Και τι μπορεις και τι σκοπευεις να κάνεις εσυ γι΄αυτό;

ΒΣ: Ο Δήμος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορούν να συμβάλουν με διάφορους τρόπους στην υπόθεση της αποδοχής και της ισονομίας και εγώ μπορώ να βοηθήσω σάυτό. Μερικά παραδείγματα για τις δυνατότητες των αριστερών δήμων που έχουν αυτή την οπτική:
* να εξασφαλίσουν στέγη για τις οργανώσεις του ΛεΓκΑτ κινήματος και όχι μόνο, οι μικρότερες από τις οποίες συνθλίβονται αναζητώντας χώρους για να στεγάσουν τις συνελεύσεις και τις δράσεις τους.
* Μπορεί να διοργανώσει διαλέξεις/συζητήσεις για την ομοφυλοφιλία-διεμφυλικότητα στα δημοτικά πανεπιστήμια και στις λέσχες ανάγνωσης των δημοτικών βιβλιοθηκών ή ακόμα σεμινάρια προσανατολισμένα στους υπαλλήλους του Δήμου με εμπλοκή των ΛεΓκΑτ ακτιβιστών.
* Τηλεφωνική γραμμή για συμβουλευτική καταγραφή θυμάτων βίας και στήριξή τους.
* Στήριξη του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη ή σε Δήμους όπου δεν υπάρχει στήριξη σχετικών πρωτοβουλιών.
* Καθιέρωση άτυπου γάμου στο πρότυπο των γάμων στο Λονδίνο και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.   

Rp: Σου εύχομαι καλή επιτυχία, που δεν ειναι στην  ουσία προσωπική, αλλά των κινημάτων που θέλεις να αναδείξεις.