Μεγαλειώδης διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη σήμερα, ενάντια στις εξορύξεις χρυσού από κατοίκους της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και άλλων περιοχών αλλά και πολλών πολιτών της συμπρωτεύουσας.

Η διαδήλωση ξεκίνησε από το Δημαρχείο όπου στη συνέχεια συναντήθηκε με την πανεκπαιδευτική διαδήλωση των ΕΛΜΕ και των φοιτητικών συλλόγων. Οι δύο πορείες γίναν μία, με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για υγεία και παιδεία και όχι για τον Μπόμπολα και τα μεταλλεία», «Ρίχνουν χημικά μέσα στα σχολεία, η χούντα δεν τελείωσε το ‘73» και άλλα. Το κλίμα της διαδήλωσης ήταν αρκετά ενθουσιώδες με την πλειοψηφία του κόσμου να φορά το γνωστό πλέον για τους βορειοελλαδίτες αυτοκόλλητο «Όχι στην εξόρυξη χρυσού!».

Μετά τα χθεσινά γεγονότα και το όργιο καταστολής των ΜΑΤ στην Ιερισσό, οι κάτοικοι είναι πιο αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι από ποτέ. Τα χημικά στα σχολεία, οι προσαγωγές ανήλικων μαθητών, η καθημερινή τρομοκρατία στην περιοχή έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι η συγκυβέρνηση, οι τοπικές αρχές και η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» τα παίζουν όλα για όλα προκειμένου να γίνει η εξόρυξη. Τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματιών φαίνεται ότι για την κυβέρνηση είναι πολύ πιο σημαντικά από τη ζωή των κατοίκων, το περιβάλλον και το μέλλον της περιοχής. Οι καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτή η επένδυση, θα στερήσουν από τη Χαλκιδική όχι μόνο τα δάση και το νερό, αλλά ακόμη και την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων. Ανάλογες επενδύσεις σε άλλα μέρη του κόσμου προοιωνίζονται το μέλλον καθώς τίποτα δε μένει το ίδιο μετά από τέτοιου είδους εξορύξεις. Μόνο κατεστραμμένη γη, μολυσμένο περιβάλλον, τοξικός αέρας και χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο.

Ο αγώνας λοιπόν που δίνουν καθημερινά οι κάτοικοι στη Χαλκιδική, στο Κιλκίς, στην Αλεξανδρούπολη και αλλού, δείχνει ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες έχουν λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο. Παρόλο που στις Σκουριές οι μπουλντόζες έχουν αρχίσει να ξηλώνουν το δάσος και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το έργο, οι κάτοικοι δεν παραδίνονται. Θα παλέψουν μέχρι το τέλος για το στοιχειώδες δικαίωμα στη ζωή και σ’ αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι και όλες αλληλέγγυοι.

Στην πορεία συμμετείχαν και οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, Γιάννης Αμανατίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννα Γαϊτάνη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη και η βουλετής του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη.