Όλοι μαζί με απεργίες και διαδηλώσεις να το σταματήσουμε!

Το κείμενο του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη που κατατέθηκε προς ψήφιση στη βουλή είναι χειρότερο από την αρχική του μορφή. Με την κατάθεση του πριν λίγες μέρες στις επιτροπές της βουλής, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη φάνηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα πόσο καταστροφικό θα είναι για όλους τους εργαζόμενους.



Το νομοσχέδιο επιτίθεται σε ότι έχει απομείνει από το εργατικό δίκαιο. Καταργεί το 8ωρο, επεκτείνει τις ατομικές συμβάσεις. Απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση να πληρώνουν την υπερωριακή δουλειά με αντάλλαγμα μελλοντικά ρεπό. Με τη ζούγκλα που επικρατεί στην αγορά εργασίας, με την ανεργία στα ύψη, με την αποδυνάμωση κάθε Ελεγκτικού μηχανισμού, τα ρεπό δεν θα δοθούν ποτέ ή θα δοθούν όταν συμφέρει τον εργοδότη. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), δήθεν αναβαθμίζεται και γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή. Χωρίς προσλήψεις προσωπικού, χωρίς τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, πρόκειται για κοροϊδία. Όπως κοροϊδία είναι η προβολή των όσων θετικών προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις και οδηγίες που ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση και βία στο χώρο δουλειάς και τις άδειες πατρότητας. Οι διεθνείς συμβάσεις και οδηγίες προβλέπουν επίσης σεβασμό σε συνδικαλιστικές ελευθερίες και Συλλογικές Συμβάσεις που όμως το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καταργεί στα επόμενα άρθρα.

Μας θέλουν σκλάβους και σκλάβες αλλά ξέρουν ότι θα αντισταθούμε γι’ αυτό οι διατάξεις που προστέθηκαν στο τελικό κείμενο περιορίζουν ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Με την πρώτη θα είναι τελεσίδικη η απαγόρευση μιας απεργίας που έχει προκηρύξει ένα κατώτερο συνδικαλιστικό όργανο και κηρύσσεται παράνομη στα δικαστήρια και για τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα (Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες). Με τη δεύτερη συνδικαλιστές μέλη Δ.Σ. που θα κατηγορηθούν ότι παρεμποδίζουν απεργοσπάστες θα υπόκεινται σε ατομική αστική ευθύνη και θα πληρώνουν αυτοί οι ίδιοι τα πρόστιμα που θα τους επιβάλλονται. Σε συνδυασμό με το ότι ο ΟΜΕΔ θα αποφαίνεται για τα αιτήματα μιας απεργίας πριν αυτή ξεκινήσει και με όσα προβλέπει ο νόμος Αχτσιόγλου που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ότι σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία των απεργιών θα κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές ή δεν θα μπορούν εξαρχής να γίνουν. Το έκτρωμα Χατζηδάκη είναι η απόλυτη προστασία της εργοδοσίας και του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι-νες θα πληρώσουν για άλλη μια φορά την οικονομική κρίση που αυτοί δημιούργησαν με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους εδώ και χρόνια. Μετά και την πανδημία πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο φτηνοί και φτηνές για να τα καταφέρουν οι αναξιοπαθούντες βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, ξενοδόχοι, κατασκευαστικές εταιρείες. Για αυτό και οι άλλες επιθέσεις σε βάρος μας με τους νόμους για την τηλεργασία στο δημόσιο, το νόμο Τσιάρα για το οικογενειακό δίκαιο, το νομοσχέδιο Βορίδη για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως με την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων μέσω ΣΔΙΤ και την εξαγγελία Μητσοτάκη για το κλείσιμο νοσοκομείων στην περιφέρεια παρά την πρόσφατη αποτυχία να καλύψουν με τα υπάρχοντα νοσοκομεία τις ανάγκες που υπήρξαν λόγω της πανδημίας. Το αντεργατικό έκτρωμα δεν πρέπει να περάσει. Πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μείνει στα χαρτιά.



Η ΓΣΕΕ μετά από καιρό ακινησίας που διευκόλυνε την εργοδοσία και την κυβέρνηση της ΝΔ βγήκε από τον ηθελημένο λήθαργο της και κήρυξε απεργία στις 10 Ιούνη. Σίγουρα το να είχε πραγματοποιηθεί η απεργία στις 3 Ιούνη έστω από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα θα έδινε τις δυνατότητες μιας ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων ενόψει και της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή (πιθανότατα στις 16-17 Ιούνη). Όσοι είχαν προχωρήσει και σωστά στην πραγματοποίηση της πρωτομαγιάτικης απεργίας στις 6 Μάη, αυτό θα έπρεπε να το πάρουν υπόψη τους. Παρόλα αυτά επειδή χρειαζόμαστε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παράταξη δυνάμεων στις 10 Ιούνη πρέπει όλοι και όλες να απεργήσουμε, πρέπει όλοι και όλες να κατέβουμε στους δρόμους. Να μη μείνουμε εκεί. Με ενημερώσεις, συνελεύσεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές να αναγκάσουμε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε κλιμάκωση και συνέχεια απεργιών και κινητοποιήσεων. Οι παρατάξεις της Αριστεράς οφείλουν να μπουν μπροστά. Το μήνυμα όλοι μαζί μπορούμε να σταματήσουμε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη πρέπει να γίνει το απαραίτητο σύνθημα κάθε αγωνιστή/τριας.

Οι ενωτικοί και μαζικοί αγώνες έχουν αποφασιστική σημασία. Το δείξαμε παλιότερα όταν το μαζικό λαϊκό κίνημα ανέτρεψε το νομοσχέδιο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό, το δείξανε και τώρα οι αγώνες της νεολαίας έχουν κάνει το νόμο της Κεραμέως για την πανεπιστημιακή αστυνομία να μετατίθεται συνεχώς. Το έδειξαν οι φεμινιστικές και αριστερές οργανώσεις στο νομοσχέδιο Τσιάρα που υποχρέωσαν την κυβέρνηση να κάνει υποχωρήσεις. Η δράση μας μπορεί να βάζει εμπόδια στην κυβέρνηση όπως κάναμε στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην καταστολή και την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Οι μάχες μας μπορούν να είναι νικηφόρες με ενωτικούς αγώνες διαρκείας.



Όλοι στις 10 Ιούνη στη Γενική Απεργία. Μαζικός ξεσηκωμός και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απεργίες και διαδηλώσεις.



• Καμιά μεταβολή στο ωράριο σε βάρος των εργαζομένων



• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού



• Μαζικές προσλήψεις-Μόνιμη και Σταθερή δουλειά για όλους



• Κάτω τα χέρια από τις απεργίες – Όχι στους περιορισμούς



στη λειτουργία των συνδικάτων



• Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις

Ετικέτες