Ολοκληρώνεται με τη λήξη της βάρδιας απόψε, η 48ωρη απεργία που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στο κατάστημα ΙΚΕΑ, στον Κηφισό.

Οι τελευταίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από την αρχή της εβδομάδας αντιδρώντας στις μειώσεις μισθών έως 11% που τους καλεί να υπογράψουν ο όμιλος Φουρλής, στον οποίο ανήκει η  επιχείρηση IKEA – HOUSEMARKET Α.Ε. Αύριο στις 12.00, στο ξενοδοχείο «Στάνλεϋ» θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση για την έκβαση του αγώνα τους.

Με το που ψηφίστηκε το μνημόνιο 3 και ήρθαν στη βουλή οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που συντρίβουν τους μισθούς και απελευθερώνουν τις απολύσεις, ακόμα και κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως τα ΙΚΕΑ, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα κυβερνητικά δώρα στους καπιταλιστές.

Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειωμένες αποδοχές, γιατί σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Φουρλής «η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης άγγιξε και τον δικό μας όμιλο, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν για πρώτη φορά ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα». Η πραγματικότητα όμως είναι πάντα πιο σκληρή. Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι σχεδόν μονοπώλιο στο χώρο των επίπλων και του οικιακού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα οι ανταγωνιστές της να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο. Τα τελευταία χρόνια ανοίγει συνεχώς νέα καταστήματα, ενώ μόνο το 2011 παρουσίασε καθαρά κέρδη 2,9 δισ. Είναι φανερό ότι το μόνο που ενδιαφέρει τα αφεντικά είναι να διατηρήσουν την κερδοφορία τους υποτιμώντας το «εμπόρευμα» εργατική δύναμη, μέσα από την ισοπέδωση των μισθών και κάθε εργατικής κατάκτησης.

Από την πρώτη στιγμή, ένα πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης έχει απλωθεί στον αγώνα των εργαζομένων στο κατάστημα του ΙΚΕΑ στο Αιγάλεω. Τα τοπικά σωματεία των εκπαιδευτικών και του δήμου, ο σύλλογος των ΤΕΙ που βρίσκεται και αυτός σε κινητοποιήσεις, το ΠΑΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ (επτά βουλευτές του σχήματος κατέθεσαν σχετική ερώτηση στο Βρούτση), ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων, βρίσκονται στο πλάι των απεργών και τους στηρίζουν.

Η μάχη για να μην περάσουν οι εκβιασμοί της εργοδοσίας στο ΙΚΕΑ, θα είναι μια νίκη για όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο στόχαστρο κυβέρνησης, τρόικας και αφεντικών. Κάθε νίκη του κόσμου μας σε τέτοια ζητήματα, είναι νίκη στον αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και όσων μας θέλουν εξαθλιωμένους. 

Ετικέτες