Την αντίθεσή της στη συμφωνία εκφράζει η Συνέλευση των 53+ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της και ζητά από τους βουλευτές-τριες να εκδηλώσουν με σαφή τρόπο την αντίθεσή τους στη συμφωνία που έρχεται στη βουλή προς ψήφιση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Ύστερα από ανοιχτή προς όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι 53+ (ανοιχτό ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ) κατέληξαν ότι, το μήνυμα του δημοψηφίσματος είναι σαφές και καταλυτικό: όχι στη λιτότητα, όχι στην ανακύκλωση της ύφεσης, όχι στην υποταγή και στους εκβιασμούς.  Αυτή είναι η πρώτη και βασική  ανάγνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, μιας διαδικασίας που αποτέλεσε κορυφαία πράξη πολιτικής και κοινωνικής χειραφέτησης  των πιο αδύναμων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. 

Δυστυχώς, η συμφωνία που υπογράφηκε από την ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές και κατατίθεται προς ψήφιση στη βουλή , βρίσκεται στον αντίποδα αυτού του μηνύματος, στον αντίποδα των προσπαθειών μας, στον αντίποδα των προγραμματικών μας εξαγγελιών.

Δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι τα μέτρα αυτά συγκροτούν ένα νέο τρίτο μνημόνιο.Κατανοούμε τις αφόρητες πιέσεις που προκαλεί ο διεθνής συσχετισμός της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας στην ΕΕ.   

Κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες και τις σοβαρές επιπτώσεις που θα προέκυπταν από ένα μη συντεταγμένο GREXIT.  Όμως αυτές οι παραδοχές δεν μπορούν λειτουργούν ως πρόσχημα για να αποφύγουμε  τα πραγματικά και κυρίαρχα ερωτήματα: πώς και γιατί το πολιτικό υποκείμενο που εκπροσώπησε τον αντιμνημονιακό  αγώνα και έλαβε την εντολή να καταργήσει τα μνημόνια, έφθασε στο σημείο να υπογράψει  ένα τρίτο μνημόνιο.  Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να ανοίξει εντός του ΣΥΡΙΖΑ μία δημόσια, ειλικρινής και συντεταγμένη συζήτηση, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο έναν συνολικό απολογισμό της μέχρι τώρα στρατηγικής του κόμματος, όσο και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου απεγκλωβισμού από την σημερινή κατάσταση.

Καμία εύκολη επιλογή δεν ανοίγεται μπροστά μας . Δεν μπορούμε , όμως, να πάμε πίσω από τις βαθιές ριζοσπαστικές τομές που έχουμε ανάγκη.

Καλούμε τους συντρόφους-ισσες στη Κ.Ε. το κόμματος αλλά και τους συντρόφους-ισσες  βουλευτές-τριες να εκδηλώσουν με σαφή τρόπο την αντίθεσή τους στη συμφωνία που έρχεται στη βουλή προς ψήφιση .

Καλούμε τον λαό και τη νεολαία να συμμετέχει μαζικά στους αγώνες .

Ετικέτες