Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σήμερα, τα πάντα έχουν ανατραπεί σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, οι κυρίαρχες πολιτικές εκπροσωπήσεις του παρελθόντος έχουν καταρρεύσει, μεγάλα κοινωνικά τμήματα έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και στρέφονται προς την Αριστερά. Η νεολαία βιώνει με τον πιο σκληρό τρόπο τη σημερινή κρίση, καθώς ή είναι κομμάτι του τεράστιου ποσοστού ανεργίας, ή κομμάτι του εξίσου μεγάλου ποσοστού «μαύρης» και επισφαλούς εργασίας, χωρίς δικαιώματα. Χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να διεκδικήσουν τα όνειρα τους.

Για εμάς οι αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται, αποτελούν μια μάχη μείζονος σημασίας, με ξεκάθαρο κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα, μια μάχη ώστε οι νέες δημοτικές αρχές να αποτελέσουν μια κρίσιμη δομή μάχης για να οργανώσουμε την ανατροπή του μνημονίου, την αντεπίθεση της κοινωνίας, την κυβέρνηση της αριστεράς.

Δυστυχώς, εδώ και μήνες, η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου λειτουργεί σε καθεστώς πολιτικής σύγκρουσης και διχασμού, που τραυματίζει την ενότητα της οργάνωσης, και τους συντροφικούς δεσμούς, υπονομεύοντας την όλη πολιτική λειτουργία και δράση της. Από την αρχή αυτής της διαδικασίας, οι περισσότεροι από εμάς, ως μέλη του κόμματος, παρακολουθήσαμε όλες τις συζητήσεις, και αντιπαραθέσεις. Πλέον, ως νεοσύστατη οργάνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου, θέλοντας και εμείς με τη σειρά μας να συμβάλλουμε στο ζήτημα που έχει ανοιχτεί, κρίνουμε αναγκαίο, να θέσουμε κάποια αιτούμενα, και αρχές που θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι οι οδηγοί μας στο πως θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των δημοτικών εκλογών.

  1. Θεωρούμε αυτονόητη την ενιαία έκφραση των δυνάμεων της Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου μέσα από ένα νέο ανοιχτό αυτοδιοικητικό σχήμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως δύναμη ανατροπής, είχε ανέκαθεν σαν βασικό του χαρακτηριστικό την ενωτική δράση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, και για αυτό το λόγο, οφείλει και σε αυτήν την περίπτωση να δράσει ενωτικά. Επιπλέον, θεωρούμε πως η παράταξη αυτή θα πρέπει να στηρίζεται στην πλατύτερη δυνατή ενότητα των δυνάμεων της πολιτικής και κοινωνικής αριστεράς και στην ενεργό συλλογική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.
  2. Διεκδικούμε η νέα παράταξη να έχει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, αυτά που προέκυψαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε το κίνημα του Δεκεμβρίου του 2008, και κάθε νεολαιίστικο και εργατικό αγώνα. Αυτά που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις πλατείες του 2010-2011, δίπλα σε κάθε δοκιμαζόμενο από τη λαίλαπα των μνημονίων, αυτά που οδήγησαν στην εκλογική του εκτόξευση το 2012. Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ριζοσπαστικό του πρόγραμμα και η συμμετοχή του κόσμου. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δήμος στην Αριστερά σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα. Σημαίνει ότι κανένα σπίτι που έχει ανάγκη δεν θα βρεθεί χωρίς νερό και ρεύμα. Σημαίνει ότι κανένας δεν θα πεταχτεί στον δρόμο, δεν θα χάσει το σπίτι του.
  3. Θεωρούμε ότι δε χωράνε στο σχήμα αυτό πρόσωπα που στήριξαν από θέσεις ευθύνης τις μνημονιακές πολιτικές τα τελευταία χρόνια. Οι όποιες διευρύνσεις δεν μπορούν να περιλαμβάνουν φθαρμένα πρόσωπα που στη νσυνείδηση του κόσμου είναι υπεύθυνα για την πολιτική που μας έφερε ως εδώ.
  4. Τέλος, θεωρούμε πως η νέα ενωτική, ριζοσπαστική και ενιαία παράταξη που πρέπει να δημιουργηθεί, θα πρέπει να στηρίζεται στη βάση. Να πιστεύει και αντλεί τη δύναμή της από τα μέλη βασιζόμενη στην αρχή της αμεσης δημοκρατίας. Θα πρέπει να ανοίγει το δρόμο της χειραφέτησης των Ζωγραφαίων. Και βέβαια σε περίπτωση νίκης, δεν μπορεί παρά να μετατραπεί σε συντονιστή των διεκδικητικών αγώνων και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Τότε θα έχει χρέος να διευρύνει την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων κάθε πόλης με νέους θεσμούς τοπικής οργάνωσης, όπως οι επιτροπές γειτονιάς και οι λαϊκές συνελεύσεις. Ιδιαίτερα αν μια τέτοια διοίκηση είναι προαναγγελία σήμερα και στήριγμα αύριο της κυβέρνησης της Αριστεράς.
  5. Είναι κρίσιμο ανεξαρτήτως της απόφασης για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου, όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών στο δήμο του Ζωγράφου από κοινού και να στηρίξουν το ενωτικό νέο σχήμα που θα φτιαχτεί. Προκειμένου να αποτελέσει ένα σχήμα με νεολαιίστικο και ριζοσπαστικό χαρακτήρα, πλήρες και επεξεργασμένο πρόγραμμα, δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων, πολυφωνία και ενότητα.

Κλείνοντας, και δεδομένου ότι θεωρούμε πως η Ο.Μ. Ζωγράφου εδώ και μήνες, έχει κλειστεί στο εσωτερικό της, χωρίς να έχει τα περιθώρια χρόνου να το κάνει, καλούμε σε γρήγορη ανασυγκρότηση των δυνάμεων, και σε συνεργασία με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου, να ξαναπιάσουμε το νήμα των κινηματικών δράσεων στην περιοχή. Προτείνουμε να ξεκινήσουμε με στόχο τη διοργάνωση καμπάνιας και σειράς δράσεων εν όψει 21 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, καθώς το ζήτημα του ρατσισμού και φασισμού, χρειάζεται τη συγκροτημένη απάντηση της Αριστεράς. Κινηματικά, εξώστρεφα και ενωτικά να συνεχίσουμε!

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου

Ετικέτες