Ό,τι χαλάς εύκολα, δεν το ξαναφτιάχνεις το ίδιο εύκολα!

Στην τοπική του ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας, η τελευταία προσυνεδριακή συνέλευση (1/7/2013), για το καταστατικό, επιφύλαξε δυσάρεστη, προβληματική και εν τέλει, μη ανεκτή έκπληξη.

Η εισήγηση του συντρόφου Σκούτα, εκ μέρους της «πλειοψηφίας», αφιερώθηκε αποκλειστικά στο, εκτός κειμένων, θέμα των συνιστωσών, τάσεων, λιστών. Ακόμα και η λέξη «πολυτασικό» για το νέο κόμμα, που αναφέρεται στα κείμενα, αντικαταστάθηκε από τη λέξη «πλουραλιστικό». Η υποτίμηση της ανάπτυξης έστω και στοιχειώδους επιχειρηματολογίας για το κόμμα των μελών, που θεωρητικά στηρίζει η «πλειοψηφία», επειδή, κατά δήλωση του ίδιου του σ. δεν προλάβαινε να εισηγηθεί, κατέδειξε τη στόχευση της ομιλίας.

Θεωρούμε συνειδητή και απαράδεκτη τη δημιουργία κλίματος ανθρωποφαγίας μεταξύ  συντρόφων και συντροφισσών. Καλλιεργήθηκαν, με κεντρικό υποκινητή το στέλεχος-εισηγητή της «πλειοψηφίας», συνθήκες διχαστικές και τελικά πολεμικές.

Επιπλέον, στοχοποιήθηκε συγκεκριμένη συνιστώσα, η ΔΕΑ, με ιδιαίτερη αναφορά του σ. εισηγητή, επειδή «τόλμησε» να αναρτήσει πανό στην ΕΡΤ, με σύνθημα για Γενική Απεργία.

Σε μια πορεία προς το κρισιμότερο συνέδριο του κόμματος της αριστεράς, που διακηρύττουμε πως το θέλουμε «ενιαίο», εμφανίζεται υποκριτική μια τέτοια στάση, που σκοπό έχει να πολώσει καταστάσεις και να παρουσιάσει «εσωτερικό εχθρό» τις συνιστώσες, οι οποίες, όπως ανέφερε ο σ. Σκούτας, θα οδηγηθούν εκτός ΣΥΡΙΖΑ αν επιμείνουν στην ύπαρξή τους. Στα κείμενα δεν το είδαμε αυτό! Υπάρχει κάποιο άλλο «κέντρο» στο ΣΥΡΙΖΑ που το προωθεί;

Η στάση του εισηγητή έδινε τα εντύπωση ότι οι συνιστώσες και οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο «πρόβλημά» μας!

Έτσι, αντί να εστιάζεται η συζήτηση γύρω από τα απολύτως καυτά ζητήματα της ακραίας φιλελεύθερης επίθεσης που δέχεται ο κόσμος της δουλειάς και πώς ο ΣΥΡΙΖΑ του 27% θα γίνει το όχημα ελπίδας και συμμετοχής για αλλαγή του συστήματος προς όφελος των εργαζομένων, σύντροφοι έθεταν θέμα ψηφοφορίας στην τοπική, για αποβολή άλλων συντρόφων (από τις συνιστώσες) και μάλιστα, πριν το συνέδριο (πρόταση Στέλιου Παππά).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που από το 2004 οικοδομούμε συνιστώσες και ανένταχτοι, χρειάστηκε πολύ κόπο, πολλή συζήτηση, εξαντλητικές συνεδριάσεις για την καλύτερη σύνθεση απόψεων, πολλή δράση, πολλές πορείες, συντροφικές σχέσεις την ώρα που έπεφτε ξύλο, δακρυγόνα, γίνονταν συλλήψεις, κοβόταν το ρεύμα λόγω χαρατσιών.

Αυτήν την αληθινή συντροφικότητα δεν θα επιτρέψουμε να την πληγώσει κανένας, γιατί, μερικές πράξεις και εκφράσεις είναι μη αντιστρεπτές. Αν χαλάσει η μεταξύ μας σχέση, αυτό δεν θα διορθωθεί εύκολα. Αυτό θα χαροποιήσει και θα διευκολύνει εξαιρετικά τον αληθινό αντίπαλο, που είναι έξω από τις γραμμές μας.

Η άποψη εναντίον των συνιστωσών μειοψήφησε εντελώς, αλλά η προσπάθεια εμπέδωσης της συμπεριφοράς «οι πλειοψηφίες να αποφασίζουν για τις μειοψηφίες», με ψηφοφορίες διαιρετικές, χρειάζεται να καταδικαστεί από όλους, άμεσα, πριν το κόμμα που πάμε να φτιάξουμε πάρει τον κατήφορο μιας αρχηγικής και παλαιού τύπου παράταξης, καθόλου χρήσιμη στη δοκιμαζόμενη κοινωνία!