Ένα από τα θέματα που οφείλει μια δημοτική παράταξη της Αριστεράς να έχει ψηλά στην ατζέντα είναι τα ίσα δικαιώματα για όλους και η υπεράσπιση των πιο αδύναμων στρωμάτων της τοπικής κοινωνίας, ένα από τα οποία είναι οι μετανάστες. Η «Ανοιχτή Πόλη» στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απέδειξε ότι είναι μια παράταξη που βάζει πάνω από όλα τις ανάγκες του κόσμου της πόλης, ακόμα και εκείνων που δεν έχουν φωνή ούτε δικαίωμα ψήφου. Πολλές ήταν οι δράσεις και εκδηλώσεις που είχαν κέντρο τα δικαιώματα των μεταναστών. Eνδεικτικά θα αναφέρουμε κάποιες.

«Μετανάστες με Δικαιώματα - Πόλη με Κοινωνική Συνοχή»

Αυτός ήταν ο τίτλος τής πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που έγινε την Τετάρτη 7/5 στο παρκάκι του Αγίου Νικολάου στη Νεάπολη Εξαρχείων. Ομιλητές ήταν ο Θανάσης Κούρκουλας, συντονιστής της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και οι Γιώργος Μανιάτης, Κλειώ Παπαπαντολέων  και Στέλλα Πρωτονοταρίου. Ακόμα παρενέβησαν ο Τζο Βαλέντσια, πρόεδρος της Ένωσης Φιλιππινέζων, και η Εμμανουέλα Ραπούση, μετανάστρια δεύτερης γενιάς. Τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν  οι μύθοι και αλήθειες  για τη μετανάστευση, ο ρόλος της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης αλλά και ο ρόλος της δημοτικής πολιτικής στην ομαλή ένταξη των μεταναστών.  Τέτοιες συζητήσεις είναι πολύ σημαντικό να γίνονται, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους. Ο κόσμος με τον οποίο ερχόμαστε σε επαφή ανοίγει αυτά τα θέματα και πρέπει να δίνονται απαντήσεις. Και είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ δημιουργούν μια στρεβλή εικόνα στο ζήτημα των μεταναστών – ο Σπηλιωτόπουλος, για παράδειγμα, έχει βασίσει τη μισή προεκλογική του καμπάνια στον ρατσιστικό λόγο, σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί στα πιο χαμηλά ένστικτα του πιο αντιδραστικού κομματιού της κοινωνίας. 

Επίσκεψη Σακελλαρίδη στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Την Κυριακή 2 Μαΐου ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επισκέφτηκε το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, όπου συνομίλησε με εθελοντές και μετανάστες. Μίλησε για το πώς βλέπει ο ίδιος και η «Ανοιχτή Πόλη» τα προβλήματα των μεταναστών και ποιες είναι οι λύσεις που θα μπορεί να προωθήσει από τη θέση του δημάρχου για το ρατσισμό, ο οποίος αποπροσανατολίζει τον κόσμο από τα πραγματικά προβλήματα, για τα δικαιώματα που κάθε άνθρωπος που ζει στην πόλη πρέπει να έχει. Σχολίασε ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να κάνουν τη ζωή δύσκολη στους μετανάστες στη λογική της «αποθάρρυνσης» άλλων μεταναστών να έρθουν στη χώρα. Ενημερώθηκε από τους ίδιους τους μετανάστες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και δεσμεύτηκε για μια σειρά από θέματα που του τέθηκαν, όπως για παράδειγμα για τη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους. 

«Τάπα στο Φασισμό»

Την Κυριακή 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το τουρνουά μπάσκετ «Τάπα στο Φασισμό» που διοργάνωσε η «Ανοιχτή Πόλη» μαζί με την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και την ΚASAPI - Ένωση Φιλιππινέζων Μεταναστών στα γηπεδάκια Αργολίδος και Βελεστίνου στους Αμπελόκηπους. Στο χώρο πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός τριπόντων και ακολούθησε συναυλία. Τέτοιου είδους δράσεις βοηθούν να καταπολεμήσουμε το ρατσισμό και τις διακρίσεις, και φανερώνουν την πολιτική βούληση να γίνουν οι πόλεις μας πραγματικά ανοιχτές.