Βρεθήκαμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης (28/11).

Εκατοντάδες εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι που έφτασαν στην πόλη με λεωφορεία, πολιόρκησαν για ώρες το Υπουργείο Ενέργειας στη Μεσογείων, ως πρώτο βήμα αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα μονάδων της επιχείρησης σε ιδιώτες. Μιλήσαμε με τον Σαράντο Αλεξανδρή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ορυχείων-Σταθμών της ΔΕΗ Μεγαλόπολης και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Τι προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση έχει οριστικοποιήσει τη λίστα των μονάδων, δυο μονάδες στη Μεγαλόπολη με τα ορυχεία τους και μία μονάδα στην Φλώρινα με τρία ορυχεία, τη Μελίτη ΙΙ και την άδεια που έχει για κατασκευή νέας μονάδας. Αυτή η κίνηση, μετά το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, στην ουσία αποτελεί αρχή του τέλους για τη ΔΕΗ. Είναι μια εγκληματική πολιτική που οδηγεί στην απώλεια ενός βασικού αναπτυξιακού εργαλείου για την ελληνική κοινωνία. Θα δημιουργήσει, επίσης, μεγάλα προβλήματα στους καταναλωτές σχετικά με το ηλεκτρικό. Η μετατροπή του από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα για το κέρδος θα έχει συνέπειες και στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, άρα και στις περιοχές της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας που θα μαραζώσουν.

Πολλοί πιστεύουν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα χαμηλώσει τις τιμές...

Το αντίθετο. Το ρεύμα θα γίνει ακόμη πιο ακριβό για να βγαίνουν τα κέρδη των ιδιωτών. Σήμερα με το λιγνίτη και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ είναι φτηνή η κιλοβατώρα, αλλά ο καταναλωτής επιβαρύνεται στα τιμολόγια με άλλες χρεώσεις. Χρεώσεις που πηγαίνουν σε τσέπες ιδιωτών ήδη, μέσα από επιδοτήσεις για τις ιδιωτικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ως αποτέλεσμα και του αποκλεισμού της ΔΕΗ απ’αυτά.

Ο κλάδος σας έχει υπάρξει από τους ισχυρότερους συνδικαλιστικά. Πώς θα προχωρήσετε;

Οι αγώνες των εργαζομένων, με πρώτο βήμα το σημερινό, το συλλαλητήριο στη Φλώρινα στις 4/12 και στη Μεγαλόπολη στις 6/12 και η απεργία στις 14 Δεκέμβρη, θα κλιμακωθούν για να αποτρέψουμε τη διάλυση της ΔΕΗ, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Νομίζω ότι έχουν υπάρξει προηγούμενα χρόνια προβλήματα συνέχειας, γιατί ο προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος δεν ήταν σε μια ταξική κατεύθυνση. Για πολύ καιρό ταυτίστηκε με επιλογές της διοίκησης και των κυβερνήσεων και με εκφυλιστικά φαινόμενα στο χώρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Αλλά σήμερα το μήνυμα που μεταφέρουμε με τη  συμμετοχή μας από τη Μεγαλόπολη είναι ότι πλέον οι εργαζόμενοι έχουν τη βούληση να συμμετέχουν. Η διαρκής συζήτηση που γίνεται στους χώρους δείχνει ότι μπορεί να επανέλθουν οι εργαζόμενοι στο κέντρο. Το κλίμα αλλάζει και δίνει άλλη πνοή στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το θέμα της ΔΕΗ δεν είναι τοπικό, αφορά όλη τη χώρα. Το βάρος μας δίνεται σε όλη τη χώρα. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να ανατραπεί μέσα από γενικότερη κινητοποίηση που πρέπει εμείς να ξεκινήσουμε.

Ετικέτες