Στους δρόμους οι υγειονομικοί!

Σειρά κινητοποιήσεων θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Από τις 3 ως τις 10 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν 3 απεργίες και στάσεις εργασίας.

Η αρχή θα γίνει με τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στην κινητοποίηση για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) την Τετάρτη 3 Οκτώβρη. Η κινητοποίηση θα γίνει στο κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στις 12 το μεσημέρι, μαζί με άλλες 11 Ομοσπονδίες. Η ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχει στην κινητοποίηση με 4ωρη Παναττική στάση εργασίας (11-3), διεκδικώντας τη διασφάλιση, την επέκταση και το διπλασιασμό του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Επίσης την ένταξη στα ΒΑΕ, τη μονιμοποίηση των εκτάκτων και αυξήσεις στους μισθούς.

Δύο μέρες μετά, την Παρασκευή 5 Οκτώβρη, θα γίει κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Με απόφαση που πήρε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας στην Αττική και 24ωρη απεργία για τους νοσοκομειακούς γιατρούς της υπόλοιπης χώρας. Η συγκέντρωση θα γίνει έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Στο ΣτΕ συζητιέται η αίτηση τριτανακοπής, μετά την απόφαση που είχε βγει στις 27 Φλεβάρη και η οποία δικαίωνε τους νοσοκομειακούς γιατρούς, προβλέποντας την άμεση επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα του 2012. Οι γιατροί όμως, στους 7 μήνες που ακολούθησαν, πληρώθηκαν τους κουτσουρεμένους και όχι τους κανονικούς μισθούς. Το υπουργείο, που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του κ. Ξανθού αποδέχεται την οφειλή αυτή, δεν τη δέχεται για τους ειδικευόμενους γιατρούς.

Οι γιατροί είναι αγανακτισμένοι, καθώς στη ΔΕΘ δεν υπήρξαν καθαρές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση. Η εξαγγελία για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη δέσμευση για τους επικουρικούς γιατρούς, αντίθετα τείνουν να γίνουν μόνιμο καθεστώς οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Τέλος, ακόμα και αν κα­λυ­φθούν όλες οι κενές ορ­γα­νι­κές θέ­σεις με βάση τους υπάρ­χο­ντες ορ­γα­νι­σμούς των νοσοκομείων, δεν θα έχουν αναπλη­ρω­θεί οι χι­λιά­δες ορ­γα­νι­κές θέ­σεις που χά­θη­καν με τις συγ­χω­νεύ­σεις- καταργήσεις τμη­μά­των, κλι­νι­κών, ολό­κλη­ρων μο­νά­δων υγεί­ας. Οι γιατροί απαιτούν την πλήρη καταβολή των οφειλόμενων από το 2012 και την επαναφορά του μισθού τους στα ίδια επίπεδα.

Τη σκυτάλη από τους νοσοκομειακούς γιατρούς ξαναπαίρνει η ΠΟΕΔΗΝ με πανελλαδική κινητοποίηση για τη σωτηρία της δημόσιας υγείας, την Τετάρτη 10 Οκτώβρη. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί με πεντάωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Αττικής και 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 το πρωί στα νοσοκομεία παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Η κινητοποίηση θα γίνει με τα αιτήματα που προτάσσει η ομοσπονδία και για την κινητοποίηση στις 3 Οκτώβρη. Παρότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι θα γίνουν αυτές οι κινητοποιήσεις, οι δυνάμεις της Αριστεράς δεν πρέπει να τις αφήσουν στην τύχη τους. Ούτε από άποψη αιτημάτων με το ευχολόγιο για αύξηση των μισθών, ούτε από άποψη οργάνωσης όπου η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, με εξαίρεση τα σωματεία που ελέγχει, δεν θα κάνει κάτι το ιδιαίτερο. Οι συνδικαλιστές της Αριστεράς οφείλουν να οργώσουν τα νοσοκομεία και να θέσουν αιτήματα με πρώτο τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τη μονιμοποίηση των πάσης μορφής συμβασιούχων εργαζόμενων.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες