Η ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΏΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

Οι εξελίξεις πλέον στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι ραγδαίες, με την προεδρική εκλογή να επισπεύδεται και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πλέον φαντάζει πολύ πιθανή να γίνει πριν  έρθει το νέο έτος. Το παρών ψήφισμα, έρχεται να συμβάλλει στον εσωκομματικό διάλογο, για το θέμα των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, και ιδιαίτερα σε ότι αφορά το θέμα των εκλογών και των ψηφοδελτίων.  Μία συζήτηση που δεν κατέλεξε στην προηγούμενη Κεντρική επιτροπή, και αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα το επόμενο διάστημα, με δημοκρατικό τρόπο με πρώτο κριτήριο αυτό της σύνθεσης, και δευτερευόντως την αρχή της πλειοψηφίας, κινδυνεύει το θέμα να φέρει μία περίοδο εσωστρέφειας σε προεκλογική περίοδο.

Αφορμή είναι επαφές της ηγεσίας του κόμματος μας, αλλά κυριότερο σενάρια που φέρουν βουλευτές που μέχρι και πολύ πρόσφατα στήριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου , που το τελευταίο καιρό έχουν περάσει στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, να «κοσμούν» ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Καταρχάς οφείλουμε να θυμίσουμε την απόφαση του συνεδρίου μας, του ανώτατου οργάνου μας, το 2013. «Στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική, πολιτική ανατροπή και την αριστερή διακυβέρνηση θα διαφυλάξουμε τη φερεγγυότητα και αξιοπιστία μας. Πρόσωπα και δυνάμεις του χρεοκοπημένου και υπόλογου πολιτικού κόσμου, ιδίως όσοι αποδέχθηκαν την πολιτική του μνημονιακού μονόδρομου και έπαιξαν ενεργό ρόλο σε μνημονιακές κυβερνήσεις από θέσεις ευθύνης, δεν μπορεί να έχουν ρόλο στην κυβέρνηση της αριστεράς».

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε, ότι και η παραπάνω θέση, όπως η θέση μας, ΔΕΝ αποκλείει την συστράτευση του ΣΥΡΙΖΑ με ανθρώπους που τα προηγούμενα χρόνια ψήφιζαν-στήριζαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά τα τελευταία χρόνια αποστοιχίθηκαν  από τις λογικές των κομμάτων της καταστροφής. Είναι αυτονόητη η παραπάνω διευκρίνιση, όταν οι Ο.Μ., είναι γεμάτες από συντρόφους που πολιτικά στο παρελθόν δεν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν στην ευρύτερη Αριστερά, οι οποίοι σύντροφοι συμβάλλον καθοριστικά στην σημερινή πορεία του κόμματος.

Θεωρούμε ότι ενόψει εκλογών θα πρέπει να αποκλειστεί κάθε σκέψη συμμετοχής στα ψηφοδέλτια μας, βουλευτές που εκλέχτηκαν με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ,(που σχημάτισαν κυβέρνηση το 2012, και πέρασαν το δεύτερο μνημόνιο) που στήριξαν με την ψήφο τους μνημόνια. Η μετέπειτα αποστασιοποίηση τους, και η συμβολή τους στην μη εκλογή ΠτΔ, δεν μπορεί να θεωρείται αρκετή, ώστε να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια μας. Έτσι και αλλιώς, δεν μιλάμε για τις τελευταίες εκλογές της ιστορίας του τόπου, άρα υπάρχει χρόνος και για αυτούς να μπουν σε διαδικασίες τριβής με τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ των περιφερειών τους, και το μέλλον να δείξει και κυρίως να κριθούν ως υποψήφιοι από την βάση του κόμματος.

Είναι πιθανό, άλλωστε, η απευθείας μεταφοράς βουλευτών  ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, στα δικά μας ψηφοδέλτια, να προκαλέσει μεγάλο κύμα δυσπιστίας της υπάρχουσας εκλογικής μας βάσης, που έβλεπε αυτό το δυναμικό μέχρι πρόσφατα να αποφασίζει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις, χαράτσια, κτλ., να «βολεύεται» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου το πρόγραμμα λοιδορούσαν και οι ίδιοι. Μία τέτοια κίνηση μας, θα ενίσχυε την αντίληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «μία από τα ίδια», που ήδη παίζουν οι αντίπαλοι μας. Οι φόβοι μέρους του εκλογικού σώματος ότι θα ξαναφέρουμε μνημόνια, θα ενταθούν.

Τέλος, επισημαίνουμε τον κίνδυνο, με την στελέχωση  ψηφοδελτίων μας, με τέτοιες προσωπικότητες που δεν έχουν δεχθεί καν το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, να έχουμε μία κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα στηρίζεται από μία κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ, που όμως θα έχει στις τάξεις της βουλευτές που δεν θα είναι έτοιμοι ή και πρόθυμοι να στηρίξουν την σκληρή διαπραγμάτευση που θα κάνουμε με τους δανειστές για το χρέος της χώρας, η οποία διαπραγμάτευση θα έχει και περιόδους δύσκολες, που η πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλη. Είναι κρίμα να δούμε φαινόμενα, όπως βλέπουμε σήμερα στους Αν Έλληνες βουλευτές μας, δηλαδή , να μεταπηδούν σε ένα «ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ’», που θα μιλάει για ρεαλισμό, και αναγκαιότητας νέων μνημονίων.

Για αυτό το λόγο, ζητάμε, από την ηγεσία, τα όργανα και τα μέλη του κόμματος, να αποκλείσουν από τα ψηφοδέλτια μας, ανθρώπους που υπηρέτησαν μνημονιακές πολιτικές, την στήριξαν δια της ψήφου τους, σεβόμενοι και την συνεδριακή μας απόφαση, που έχει ισχύ από τον Ιούλιο του 2013, μέχρι σήμερα!

Το παρών κείμενο, παρακαλούμε να μοιραστεί και στου συντρόφους των υπολοίπων ΟΜ, της Αχαίας, με σκοπό το άνοιγμα του διαλόγου, όπως και επιθυμούμε να λάβουμε γνώση, για τοποθετήσεις συντρόφων του νομού απέναντι σε αυτό το θέμα.

Ετικέτες