Στη νότια Αθήνα οι δημοτικές κινήσεις που συμμετέχει και στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνουν αριστερή ριζοσπαστική πολιτική, με έμφαση στην ενεργή συμμετοχή μελών και φίλων, με αδιαμφισβήτητες αγωνιστικές παρακαταθήκες, με προσήλωση στην προσπάθεια συλλογικής αντιμετώπισης, ενάντια στα δημαρχοκεντρικά πρότυπα.

Πρόκειται για δημοτικά σχήματα που πρωτοστάτησαν στους αγώνες για να μην ιδιωτικοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο, το «φιλέτο» του Ελληνικού (όπου ο δήμαρχος Ελληνικού και ξανά υποψήφιος Χρ. Κορτζίδης έδινε τον κεντρικό τόνο), η μαρίνα του Αλίμου, ο «Αστέρας Βουλιαγμένης». Οι άνθρωποι των σχημάτων αυτών στάθηκαν με τους εργαζομένους των δήμων που αντιστέκονται, υπερασπίστηκαν τα νοικοκυριά ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ. Μαζί με το σωματείο του μοναδικού δημόσιου νοσοκομείου στα νότια, του «Ασκληπιείου Βούλας», μέσα κι έξω από τις πύλες του, στήριξαν τους αγώνες των εργαζομένων και κινητοποίησαν τον κόσμο για να το υπερασπιστεί από τη συντριπτική υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του. Όπου επιχείρησε να εμφανιστεί η ναζιστική Χρυσή Αυγή βρήκε μπροστά της τον κόσμο των δημοτικών παρατάξεων της περιοχής, προστατεύοντας την ενότητα του λαού κόντρα στον εμφύλιο των φτωχών με τους πιο φτωχούς.

 
Το νέο δημοτικό σχήμα «Ανατροπή στη Γλυφάδα - Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία», με υποψήφιο δήμαρχο τον Τάσο Ταστάνη, στηριζόμενο και από τους Οικολόγους Πράσινους, έχει διευρύνει τις συμμαχίες του με κοινωνικές κατηγορίες που έχουν δώσει αγώνες από τη θέση των διαθέσιμων καθηγητών, σχολικών φυλάκων, απολυμένων της ΕΡΤ. Ο κοινωνικός, κινηματικός, διεκδικητικός χαρακτήρας της δημοτικής κίνησης καθορίζει τη δράση της. Ανάμεσα στους υποψηφίους ανάμεσα στους οποίους από την πλευρά μας διακρίνουμε τους Ελένη Παναγιωτοπούλου (άνεργη καθηγήτρια ιταλικών), Γιώργο Λορέντζος (συνδικαλιστή συνταξιούχος των ΕΛΤΑ), Πέτρο Τσάγκαρη (εργαζόμενο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) και Θεανώ Πάντου (άνεργη ελεύθερη επαγγελματίας).

Ανάμεσα στις παλιές και δοκιμασμένες δημοτικές παρατάξεις, το «Ανω-Κάτω στο Καλαμάκι», που λειτουργεί εδώ και χρόνια στον Άλιμο, με συλλογικές και απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες και με επικεφαλής την Ελένη Μπελιά, ενεργή στη συνδικαλιστική δράση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην πολιτική ζωή (μέλος ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και δημοτική σύμβουλο τα τελευταία χρόνια. Πολλοί αγωνιστές στα κινήματα της περιοχής, συνδικαλιστές της Αριστεράς, ενταγμένοι στον πολιτικό αγώνα, από κοινού με την υποψήφια δήμαρχο, διεκδικούν τη συμμετοχή σε ένα δημοτικό συμβούλιο που θα υπερασπίζεται την κοινωνική πλειοψηφία του Αλίμου, μεταξύ τους η Μαργαρίτα Χατζημιχαήλ (λογίστρια στον ιδιωτικό τομέα) και η Πόλυ Σύριγγα (συνδικαλίστρια δασκάλα στο Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλίμου).