Συνέντευξη με τον Θανάση Κούρκουλα, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με την Ανοιχτή Πόλη

Εχουμε λιγότερο από έναν μήνα μέχρι την πρώτη Κυριακή των τριπλών εκλογών. Ποιο είναι το διακύβευμα;

Οι τριπλές εκλογές θα αποτυπώσουν με τη μεγαλύτερη ευκρίνεια τον πολιτικό και κοινωνικό συσχετισμό μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Ό,τι και να λένε Σαμαράς και Βενιζέλος περί των «πετυχημένων και ακομμάτιστων» δημάρχων και περιφερειαρχών τους, όσα «σακίδια πλάτης» και μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου κι αν επιστρατεύονται, αυτές οι εκλογές έχουν για τον κόσμο δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Τα διλήμματα είναι απλά: Ναι ή όχι σε λιτότητα, χρέη και μνημόνια; Ναι ή όχι στους κυβερνητικούς σχηματισμούς του νεοφιλελευθερισμού; Πόσο θα συμμετέχουν και τι θα ψηφίσουν οι λαϊκές τάξεις ύστερα από 4 χρόνια διαρκών αγώνων; Γι’ αυτό η κρισιμότητα των εκλογών του Μαΐου στην περίπτωση του ελληνικού πειράματος είναι τεραστίων διαστάσεων. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τα κινήματα αντίστασης διεθνώς.

Ποια είναι όμως η σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών παράλληλα με την κάλπη των ευρωεκλογών;

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αποτελούν εφαρμογή επί του κοινωνικού εδάφους της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους τραπεζίτες και τα λαϊκά στρώματα, ανάμεσα στον Σαμαρά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τοπική αυτοδιοίκηση για πάρα πολλούς ανθρώπους δεν κρίνεται κυρίως ή μόνο με κριτήρια καλής ή κακής διαχείρισης των τοπικών θεμάτων και των κουτσουρεμένων κονδυλίων, αλλά ως σημαντικός πυλώνας ανατροπής ή αποδοχής των περικοπών και της λιτότητας τόσο στην κεντρική πολιτική όσο και στην καθημερινή ζωή. Αυτό είναι και το στοίχημα της Αριστεράς στους δήμους και στις περιφέρειες. Να πολιτικοποιήσει τις τοπικές εκλογές, να εκφράσει και να γενικεύσει τα κινήματα αντίστασης στην πόλη, να ενεργοποιήσει τον κόσμο σε τοπικό επίπεδο παλεύοντας για τη συνολική ανατροπή της μιζέριας. Από τον ηλεκτροφωτισμό και την επιβίωση των κοινωνικών ιατρείων και των δημοτικών παιδικών σταθμών μέχρι την υπεράσπιση κοινωνικών αγαθών όπως το νερό, τα σχολεία και τα νοσοκομεία μας, ο αγώνας είναι ενιαίος και αδιαίρετος. Ή εμείς ή αυτοί!

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο της Ανοιχτής Πόλης για τον Δήμο της Αθήνας, όπου συμμετέχεις ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Τι θέλει να αποτυπώσει;

Η λίστα της Ανοιχτής Πόλης είναι εξαιρετική ομάδα. Σε μεγάλο βαθμό στις υποψηφιότητες τον τόνο δίνουν αγωνιστές των κινημάτων αντίστασης, εργαζόμενοι και απολυμένοι, συνδικαλιστές, ενεργοί πολίτες στην υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και των δημόσιων αγαθών, μετανάστες και ακτιβιστές του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος, των LGBT κινημάτων, μέλη δικτύων αλληλεγγύης και αντίστασης στις γειτονιές, άνθρωποι της μαχητικής δημοσιογραφίας και του πολιτισμού που αντιστέκεται στην εμπορευματοποίηση. Μέτρησα πάνω από 70 τέτοιες υποψηφιότητες ανάμεσα στους 98 του ψηφοδελτίου μας. Μπορούμε να πούμε με περηφάνια πως το ψηφοδέλτιό μας είναι απολύτως μάχιμο και καθόλου «εκλογικίστικο» ή «τεχνοκρατικό». Αυτή είναι και συνταγή εκλογικής επιτυχίας, γιατί ο κόσμος που πάλεψε και συνεχίζει να αγωνίζεται για την επιβίωσή του με όρους αξιοπρέπειας έχει μπουχτίσει από πολιτικάντηδες και τεχνοκράτες παλαιάς κοπής. Και έχει απόλυτο δίκιο.

Και ο συμβολισμός της δικής σου συμμετοχής;

Έχει τον χαρακτήρα της συμβολής σημαντικών τμημάτων του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος όλου του προηγούμενου διαστήματος, του κοινού αγώνα ντόπιων και μεταναστών απέναντι στα μνημόνια, το ρατσισμό και το φασισμό. Την έκφραση των αιτημάτων και των αγώνων αυτών από την Αριστερά. Το αντιφασιστικό κίνημα στην Αθήνα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόκρουση της εισβολής των ταγμάτων της Χρυσής Αυγής σε μια σειρά περιοχών, ενώ μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ακόμα και σε γειτονιές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η συνδυασμένη δράση των κινημάτων αντίστασης και της Αριστεράς έχει περιορίσει τον τσαμπουκά τους. Οι εκλογές του Μαΐου θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια. Το μήνυμα που μεταφέρουμε στον κόσμο είναι: «Ούτε μία ψήφο στη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής – Όχι στον εμφύλιο των φτωχών». Οι επόμενες εκλογές αποτελούν σημαντική μάχη κατά του φασισμού και του «μπαλτακισμού», όχι μόνο κατά των μνημονίων. Μια εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει κερδισμένο έδαφος για την περιθωριοποίηση των νεοναζί σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Αποδυνάμωση της ακροδεξιάς ατζέντας συνολικά για το σύστημα και το πολιτικό προσωπικό του. Ανάσα για κάθε μετανάστη και δημοκρατικό άνθρωπο. Πρωτοβουλίες όπως το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» έχουν ανοίξει δρόμους συνύπαρξης και κοινής δράσης ντόπιων και μεταναστών εδώ και 10 χρόνια. Αυτή η εμπειρία έχει αξία να μεταφέρεται σε τοπικό επίπεδο και να εκφράζεται μέσα στις γραμμές της Αριστεράς.