Στις 21 Μαΐου, οι δυο και μοναδικοί γιατροί της Ψυχιατρικής Κλινικής (από τους πέντε τουλάχιστον που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της) του Μαματσείου Νοσοκομείου στην Κοζάνη, της μοναδικής Ψυχιατρικής Κλινικής δηλαδή στη Δυτική Μακεδονία, προχώρησαν σε μια κίνηση διαμαρτυρίας, μετά τη λήξη της θητείας της μοναδικής επικουρικής γιατρού, και αρνήθηκαν να δεχτούν νέα περιστατικά για νοσηλεία.

Άμεσα επενέβη η εισαγγελική αρχή με αποτέλεσμα τη σύλληψή τους (!) και την ποινική τους δίωξη.

Τέτοιες ενέργειες μετακυλίουν τις ευθύνες της Πολιτείας στους μόνους που δεν ευθύνονται, δηλαδή στους εργαζόμενους. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έφυγαν κι άφησαν συντρίμμια στο ΕΣΥ και η «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» αν ήθελε μπορούσε  να αναζητήσει τους δολοφόνους της Δημόσιας Υγείας. Είναι εξοργιστικό να διαπομπεύονται οι άνθρωποι, χάρη στο φιλότιμο των οποίων κρατούνται εδώ και χρόνια όρθια τα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι γνωστά τα προβλήματα υποστελέχωσης και λειτουργίας «στο κόκκινο» των περισσότερων κλινικών στα νοσοκομεία  Πτολεμαΐδας και Κοζάνης, με αποτέλεσμα μάλιστα πολλές φορές τη μετακίνηση ασθενών από τη μια πόλη στην άλλη.  Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είχε άλλωστε ανοίξει εδώ και χρόνια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις η συζήτηση για συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων.

Αν κάποια κέντρα εξουσίας έχουν συμφέρον να καλλιεργηθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός» και ο κανιβαλισμός μεταξύ των κατώτερων στρωμάτων της κοινωνίας , η κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ οφείλει την πιο βαθιά της αλληλεγγύη στους εργαζόμενους που έδωσαν –και συνεχίζουν να δίνουν- μια μεγάλη μάχη ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές εξόντωσης του ΕΣΥ προς όφελος του ιδιωτικού «επιχειρείν» στην Υγεία. Και η καλύτερη κυβερνητική αλληλεγγύη είναι η στήριξη των κοινωνικών δομών, η αύξηση των πόρων που διατίθενται στην Υγεία, οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Να σημειωθεί ότι έστω κι έτσι, με τη διαμαρτυρία τους και τη σύλληψή τους,  οι δυο γιατροί είχαν ένα προσωρινό αποτέλεσμα, καθώς η 3η Υγειονομική Περιφέρεια έδωσε λύση με τη μετακίνηση γιατρών από τη Θεσσαλονίκη, για λίγες, άγνωστο για πόσες, μέρες.

Όμως δεν μπορεί να είναι αυτή η απάντηση από την κυβερνώσα Αριστερά.

Η απάντηση είναι οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να σώσουμε τα νοσοκομεία και να καλυφθούν επαρκώς οι ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες, καθώς ο κόσμος στρέφεται μαζικά τον καιρό της κρίσης στις δομές της Δημόσιας Υγείας.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας έβγαλε έγκαιρα ανακοίνωση συμπαράστασης στους δυο ψυχιάτρους.

Από την πλευρά της Αριστεράς, και του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα, πρέπει αφενός να υπάρξει η αμέριστη συμπαράσταση στους υγειονομικούς του ΕΣΥ που δίνουν καθημερινά έναν ηρωικό αγώνα. Αφετέρου η πίεση προς την κυβέρνηση για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία και  την επίσπευση της υλοποίησης των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για τις 4.500 προσλήψεις. Επείγει!

*μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης

Ετικέτες