Υποχωρεί η Ελληνικός Χρυσός από την αρχική της πρόθεση να παίξει το ρόλο του κατηγόρου στη δίκη των 21 ατόμων που κατηγορούνται για τον εμπρησμό του εργοταξίου στις Σκουριές, το Φεβρουάριο του 2013.

Ενώ το 2013 η εταιρεία είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη, στη σύντομη διαδικασία της Πέμπτης 9 Ιουνίου όπου η υπόθεση εκφωνήθηκε για να αναβληθεί αμέσως λόγω αποχής των δικηγόρων, ως πολιτική αγωγή παρουσιάστηκε ένας συνεργαζόμενος με αυτήν εργολάβος. Τυπικά λοιπόν, η συμμετοχή της εταιρείας στη διαδικασία θα περιορίζεται στα στελέχη και τους υπαλλήλους της που θα καταθέσουν ως μάρτυρες και στους δικηγόρους που θα παρέχει στους πολιτικώς ενάγοντες.

Στην πραγματικότητα η Ελληνικός Χρυσός εμπλέκεται άμεσα σε αυτή τη δίκη διότι είχε ουσιαστικό ρόλο στη σκευωρία που πλέχτηκε με στόχο να φύγουν από τη μέση οι αντίπαλοι της «επένδυσης». Διαβάστε τι καταγγέλλει επισήμως, με δελτίο τύπου, δικηγόρος που είχε αναλάβει την υπόθεση δύο εκ των κατηγορουμένων κατοίκων (πηγή: vasilinos):

«Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που υπάγονται οι Σκουριές, την ημέρα των επεισοδίων στις 17-2-2013 συντάχθηκε έκθεση αυτοψίας μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα από αστυνομικό (που πήγε μάλιστα με πολιτικά ρούχα!) και υπεγράφη από υπάλληλο της εταιρείας, και εντός της έκθεσης αυτοψίας έβαλαν αντικείμενα ενοχοποιητικά, ως δήθεν ευρεθέντα στον χώρο του εργοταξίου την ημέρα του εμπρησμού, ενώ απεδείχθη ότι τα αντικείμενα αυτά βρέθηκαν ένα μήνα πριν την ημέρα του εμπρησμού και μάλιστα σε άλλη τοποθεσία, εκτός του χώρου του εργοταξίου.»

Να το επαναλάβουμε: την νύχτα του εμπρησμού, δεν πήγε αμέσως το Τμήμα Εγκληματικών Ερευνών της Ασφάλειας για να αποκλείσει το χώρο και να συλλέξει τα όποια αντικείμενα υπήρχαν εκεί, με την ενδεδειγμένη νόμιμη διαδικασία. Τα «πειστήρια», τα αντικείμενα δηλαδή που χρησιμοποιήθηκαν για να ενοχοποιήσουν τους συναγωνιστές μας, τα παρέδωσαν στην αστυνομία οι υπάλληλοι της εταιρείας, απεδείχθη δε ότι είχαν περισυλλεγεί σε άλλο χρόνο και από άλλο σημείο, μακριά από το εργοτάξιο!

Εξ’αιτίας αυτών των πλαστών «ενοχοποιητικών αντικειμένων», τέσσερις άνθρωποι μπήκαν στη φυλακή για έξι και τέσσερις μήνες. 

Ο ίδιος δικηγόρος έχει καταθέσει μήνυση «κατά παντός υπευθύνου ανακριτικού οργάνου και αστυνομικού μάρτυρος κατηγορίας και κατά παντός υπευθύνου ηθικού αυτουργού ή συναυτουργού, για διερεύνηση και απόδοση ποινικών ευθυνών και ακύρωση της προανακριτικής διαδικασίας και εξαίρεση των επίορκων αστυνομικών μαρτύρων» ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημ/κων Πολυγύρου, με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στη μήνυση αυτή καταγγέλλονται με αποδείξεις ως επίορκοι και ψευδομάρτυρες οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που διενήργησαν την προανάκριση και είναι οι κύριοι μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση των 21 που κατηγορούνται για τον εμπρησμό στις Σκουριές (πηγή: vasilinos).

Στους αγωνιστές που μετά την αναβολή θα δικαστούν τελικά στις 13 Μαρτίου 2017 έχουν αποδοθεί βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες, με πλέον εξοργιστική αυτήν της «εγκληματικής οργάνωσης» (άρθρο 187 Π.Κ.). Επειδή, κατά το άρθρο 187, η εγκληματική οργάνωση πρέπει να έχει “διαρκή δράση”, η δικογραφία συνδέει με περίεργο τρόπο όλες τις διαδηλώσεις κατά της εξόρυξης και άλλα επεισόδια που έχουν γίνει στην περιοχή και στα οποία οι κάτοικοι αντιμετώπισαν αστυνομική καταστολή (π.χ. την Τσικνοπέμπτη με την εισβολή των ΜΑΤ στην Ιερισσό). Για τα περιστατικά αυτά υπάρχουν σε εξέλιξη άλλες δικογραφίες, σε πολλές από τις οποίες οι κάτοικοι έχουν ήδη αθωωθεί, αλλά στο σκεπτικό της δικογραφίας για τον εμπρησμό του εργοταξίου χρησιμοποιούνται για να στοιχειοθετηθεί πως ο,τι γινόταν στην περιοχή γίνονταν στα πλαίσια λειτουργίας και δράσης μιας εγκληματικής οργάνωσης. Είναι φανερό πως πρόκειται για μια φρονηματική δίκη, αφού όλοι όσοι αντιστέκονται στην εξόρυξη και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις αντιμετωπίζονται εκ προοιμίου από τις δυνάμεις ασφαλείας ως «εγκληματική οργάνωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία θεωρεί δεδομένο πως όλες οι δραστηριότητες της εταιρείας στις οποίες αντιδρούσαν οι κάτοικοι ήταν απολύτως νόμιμες, ενώ αυτό δεν αληθεύει σήμερα και δεν αλήθευε ούτε το 2013. Οι εγκαταστάσεις του εργοταξίου των Σκουριών που κάηκαν εκείνη τη νύχτα ήταν παράνομες, σύμφωνα με την 1538/5.12.2012 «ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» της Πολεοδομίας και την με αρ. πρωτ. 1018/3/3256-β/27.10.2012 μήνυση του Α.Τ. Αρναίας κατά της Ελληνικός Χρυσός για παράνομες κατασκευές. Επίσης, με την 788/2012 απόφαση του Mονομελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκιδικής είχε ασκηθεί ποινική δίωξη στους νόμιμους εκπροσώπους της Ελληνικός Χρυσός, για το κλείσιμο δημόσιων δασικών δρόμων με συρματοπλέγματα και μπάρες.

Υπενθυμίζουμε ότι το πλήθος των παραβιάσεων των δικαιωμάτων μαρτύρων και υπόπτων στη διάρκεια των ερευνών για τον εμπρησμό οδήγησαν σε καταγγελίες των δικηγόρων για «συνταγματική εκτροπή» και για «νομικό Γκουαντάναμο». Οι ακραίες πρακτικές των Αστυνομικών Αρχών (νυχτερινές έφοδοι στα σπίτια, εισβολή ΜΑΤ στην Ιερισσό, απαγωγές κατοίκων, παράνομη λήψη DNA ακόμα και με τη βία κλπ) και η κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκάλεσαν την παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας που ζήτησε «έγκαιρη, αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα της συμπεριφοράς της αστυνομίας απέναντι στους κατοίκους πόλης που αντιτίθεται στην εξόρυξη χρυσού».

Και για την περίπτωση που κάποιος απορεί για τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξαν τα αστυνομικά όργανα στην καταστολή των κινητοποιήσεων κατά της εταιρείας και στην κατασκευή ενόχων με χαλκευμένα στοιχεία, μία απάντηση βρίσκεται σίγουρα στη δήλωση του τότε Πρωθυπουργού Σαμαρά «η επένδυση θα γίνει, με κάθε κόστος». Άλλη μία εξήγηση μας δίνει η ίδια η Ελληνικός Χρυσός στο περιοδικό της «Μεταλλευτικά Νέα», που είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της (τεύχος 7, σελ. 10):

«Στο πνεύμα της ανταποδοτικότητος (!) παρέχει (η εταιρεία) στα Σώματα Ασφαλείας οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη σε κάθε επίπεδο»

Να το επαναλάβουμε και αυτό γιατί είναι σοβαρό: η αστυνομία παίρνει «χορηγίες» από την Ελληνικός Χρυσός. Στη διαμάχη που υπάρχει στη Χαλκιδική ανάμεσα στην εταιρεία που καταστρέφει και στους ανθρώπους που αγωνίζονται, η αστυνομία δεν είναι ο ουδέτερος διάμεσος, δεν είναι το αμερόληπτο όργανο του κράτους, είναι ένας οργανισμός που χρηματοδοτείται από τη μία πλευρά και αναπόφευκτα αλληθωρίζει.

Στη Χαλκιδική η αστυνομία, με την «οικονομική υποστήριξη» της Ελληνικός Χρυσός, έχει πολλαπλό ρόλο: προστατεύει τις παρανομίες της εταιρείας, καταστέλλει με βάρβαρο τρόπο τις διαδηλώσεις, μπουκάρει με δακρυγόνα στα χωριά, διενεργεί τις προανακρίσεις και ανακρίσεις, συντάσσει τα κατηγορητήρια. Τέλος, οι αστυνομικοί υπάλληλοι της χορηγούμενης αστυνομίας είναι οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας στις δίκες των κατοίκων που αντιδρούν στα έργα της εταιρείας-χορηγού. Και όπως με στοιχεία καταγγέλλεται, στην υπόθεση των Σκουριών, ήδη από την προανάκριση, οι μάρτυρες αυτοί έχουν καταθέσει ενόρκως ψεύδη.

Τώρα η Ελληνικός Χρυσός διακριτικά αποσύρεται από τη θέση της πολιτικής αγωγής και προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά: “ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ & ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ANTIGOLD ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ” γράφουν τα ιστολόγια ...της ίδιας της εταιρείας. Η αλήθεια είναι οτι σε αυτή τη δίκη που θα πάρει μεγάλη δημοσιότητα, με την τοπική κοινωνία στο εδώλιο, η Ελληνικός Χρυσός προσπαθεί να αποφύγει την ανάδειξη της “ειδικής” της σχέσης με τα σώματα ασφαλείας που θα βρίσκονται στη θέση των μαρτύρων κατηγορίας. Γιατί τότε θα καταρρεύσει όλο το σχέδιο ενοχοποίησης των συναγωνιστών μας.

*Μέλος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων & της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Ετικέτες