Το αστικό πολιτικό προσωπικό και οι κοινοβουλευτικοί ρήτορες και αρχηγοί είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων και ασυγχώρητα αστοιχείωτοι για τα διεθνή και εσωτερικά γεγονότα και δρώμενα.

Ήταν μια πάρα πολύ κακή συνεδρίαση στη Βουλή των Ελλήνων αυτή για την πανδημία που προκλήθηκε έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Γενικά, στο ελληνικό πολιτικό προσωπικό βρίσκει πλήρη εφαρμογή και νόημα, η παροιμία «ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι». Ή αλλιώς, μεγάλοι στα μικρά, μικροί στα μεγάλα, όπως έλεγαν κάποτε για τον ηθοποιό, Δημήτρη Χορν οι σοβαροί θεατρικοί κριτικοί και συγγραφείς.

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα για να το χειριστούν έστω κοινοβουλευτικά, ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας, η Γεννηματά και ο Κουτσούμπας, ο Βελόπουλος και ο Βαρουφάκης για να παραμείνουμε και εμείς σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ολοφάνερα τους ξεπερνούν, αυτούς, τους βουλευτές τους, τους συνεργάτες τους, όλους όσοι εμπλέκονται με τη θεσμική λειτουργία και τη δημόσια παρουσία του κοινοβουλίου, τα δεινά που έχουν ρημάξει τη χώρα για να θυμηθώ μια ωραία φράση από τον Σαίξπηρ.

Το ελλαδικό πολιτικό προσωπικό παραμένει λίγο, αμόρφωτο, κομπραδόρικο, ρουσφετολάγνο, τοπικιστικό και αυτάρεσκο. Η Ελλάδα ζει έναν διπλό εφιάλτη – εκείνον της πανδημίας και αυτών που κρατούν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους. Ο Μητσοτάκης είναι μόνο ένας από τους φελλούς που παλεύουν να πωματίσουν το ηφαίστειο, και στην πανδημία και στην οικονομία και στην κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός ήταν απλώς τρομοκρατημένος. Φαινόταν πως τα έχει κάνει πάνω του και μόνο στο λοκντάουν ποντάρει την όποια επιτυχία στην επιβράδυνση του υγειονομικού χάους που έχει ανοίξει μπροστά στα μάτια όλων πλην του ιδίου. Όλες οι ελπίδες του, πέφτουν στο εμβόλιο και σε ένα «ακορντεόν» μεταξύ ανοσίας της αγέλης και λοκντάουν – και εμφανίζει αυτό το απίθανο και καταστροφικό εκκρεμές ως… επιστημονική (!) αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υποσχέθηκε 2.000.000 τεστ που ΘΑ έρθουν και δεν έχουν ακόμη έλθει και επομένως πια τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί καθώς ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να προχωρήσει η χώρα σε μαζική εξέταση στον μαθητικό πληθυσμό ή σε οποιαδήποτε άλλη ανάλογη περίσταση!

Με άλλα λόγια, η Ελλάς επί ημερών Μητσοτάκη και μπροστά στη ραγδαία εξάπλωση του ιού ΔΕΝ διαθέτει τεστ. Τι καταλάβατε από αυτό; Σκοπιμότητα, προχειρότητα ή αναλγησία;

Ούτε τεστ δεν διαθέτει πια η Ελλάδα! Απίστευτη ομολογία από το βήμα της Βουλής, αλλά ελάχιστοι την αντιλήφθηκαν.

Τα τεστ ΘΑ έρθουν – όπως ΘΑ έρθει και το εμβόλιο (πάνω σε έναν ροζ μονόκερω, με τον Κούλη καβαλάρη). Κάποια στιγμή παραδέχτηκε ότι υπήρξε και κυβερνητικός εφησυχασμός (!) αλλά κατά τα άλλα υποσχέθηκε ομαλά, καταναλωτικά και οικογενειακά, Χριστούγεννα – μάλλον κάπου έχει κανονίσει διακοπές ο φελλός μαζί με τη Μαρέβα. Το γελοίο του ανδρός όπως και το «πήγε το σκ…τό στην κάλτσα» ήταν οφθαλμοφανή.

Ο Αλέξης Τσίπρας διέθετε ελλιπή ή αποσπασματικά στοιχεία – στην Ισπανία και την Ιταλία οι αυξήσεις 5,3 δις και 3 δις ευρώ, αντίστοιχα που επικαλέστηκε αφορούσαν το σύνολο του κοινωνικού προϋπολογισμού και ειδικά στην παιδεία και όχι στην υγεία. Βέβαια, και για παράδειγμα, στην Καμπανία και όσο ο καιρός το επέτρεπε, αναγκάστηκαν να βγάλουν θρανία και στις παραλίες για να πετύχουν την αραίωση του μαθητικού πληθυσμού στις τάξεις (δεν έχουν Κεραμέως με τηλεκπαίδευση εκεί). Οπότε και τα λεφτά αυτά δεν έφτασαν καν για ζήτω στην εποχή που διανύουμε.

Η πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής στο πρόσωπο της καθηγήτριας, Αθηνάς Λινού ήταν πιασάρικη αλλά και πολιτικάντικα κουτοπόνηρη – αν αποτύχει ένας τεχνοκράτης και επιστήμονας υπουργός, τότε το πολιτικό προσωπικό «που ακούει τους επιστήμονες» θα έχει αυτοαθωωθεί – οι επιστήμονες θα τα έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους, όχι οι πολιτικοί.

Αυτή η αντίληψη δεν διαφέρει από εκείνη που πρεσβεύει η «επιστημονική» αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ποντάρει πότε στην ανοσία της αγέλης και πότε στο λοκντάουν, απλά ο Τσίπρας είναι πιο γάτα για να ξέρει σε ποιον «αυτοφωράκια» θα χρεώσει τις μακάβριες εξελίξεις. Γιατί έτσι θα έκανε και ο Ανδρέας – σήκω φύγε, έγραψες Ιστορία!  Τσίπρας κατά τα άλλα, λόγια λάδι και από τηγανίτα, τίποτα.

Η Γεννηματά δεν είχε να πει πολλά, καινούρια και καίρια. Δεν το ΄χει και γενικά, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας. Ήταν εμφανές και κατανοητό το προσωπικό σοκ της οικογενειακής εμπειρίας να ζει κανείς με τον κορωνοϊό και τις συνέπειες του, στο σώμα, την ψυχολογία, την ανατροπή της καθημερινότητας και τον κίνδυνο που επιφυλάσσει αυτή η εμπειρία. Το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να δρέπει πια τις δάφνες και τις πικροδάφνες από την προ 38ετίας ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τον Γιώργο Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ. Αυτά είναι water under the bridge που λένε και οι Αμερικανοί.

Στο Κόμμα πρέπει να αποφασίσουν αν είναι δόκιμοι δημοσιογράφοι στον «Ριζοσπάστη» ή πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί άνδρες και γυναίκες. Καλή η καταγραφή της πραγματικότητας και κυρίως η αναδρομή στη διάλυση της δημόσιας υγείας επί μνημονιακών κυβερνήσεων και σωστή η αναφορά στο κίνημα των υγειονομικών που έσωσε κάτι περισσότερο από πολλά στο ΕΣΥ. Αλλά, δεν αρκούν αυτά σε μία κοινοβουλευτική συζήτηση που χρειάζεται γνώση και εμπειρία και μελέτη για το τι μέλλει γενέσθαι μέσα, αλλά κυρίως έξω από το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία σε μία κατεξοχήν νόσο κοινότητας και μεγάλης και ραγδαίας διασποράς.

Ο Βελόπουλος έδρασε ως το ψεκασμένο δεκανίκι της κυβέρνησης που πρέπει να «ευαισθητοποιηθεί» για συγκεκριμένες ομάδες και ομαδούλες «αγανακτισμένων πολιτών και ψηφοφόρων» της Δεξιάς, της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας που δεν αντέχουν άλλο λοκντάουν (ή και μέτρα που τους «περιορίζουν» στις αυθαιρεσίες τους, ανεξαρτήτως εποχής). Και ο Μητσοτάκης τον βοήθησε να φανεί ως ο «άνθρωπος που τα λέει (και μπορεί να κάνει και το ρουσφέτι)» για μία – μία από αυτές τις κατηγορίες – από τους καταστηματάρχες έως τους κυνηγούς.

Ο Βαρουφάκης ομίλησε ως τοπικιστής βουλευτής Θεσσαλονίκης – και το είπε ξεκάθαρα. Σίγουρα, στη Θεσσαλονίκη εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην Ελλάδα, αλλά δεν υπολείπονται η Αθήνα, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες για να θυμηθούμε άλλες πόλεις και περιοχές με τριψήφιο αριθμό φορέων και ασθενών και πάρα πολλά θύματα.

Εξάλλου, το λοκντάουν αφορά όλη την Ελλάδα, αλλά μάλλον ο Γιάνης δεν το έχει καταλάβει. Ζήτησε επίταξη ιδιωτικού τομέα υγείας ΜΟΝΟ στη Θεσσαλονίκη! Απίστευτος και όμως αληθινός. Προφανώς πάνω από τα Τέμπη κολλάει, κάτω από τα Τέμπη δεν κολλάει. Στον Λευκό τον Πύργο, κολλάει, στην Ακρόπολη, έχει πέσει τσιμέντο. Κάτι τέτοιο, τέλος πάντων. Ανίκητος ηττημένος ο ιός – και ο Γιάνης που ενίοτε μπερδεύει τα λόγια του.

Κάτι πήγε να ψελλίσει για την τηλεκπαίδευση, μπερδεύτηκε στα τεχνικά και τα ψηφιακά, δεν το ΄χει, οικονομολόγος λέει ότι είναι και αυτή είναι και η καθηγητική του ιδιότητα. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται και όσοι τον ξέρουν. Σημαντικό έλλειμμα προετοιμασίας και ακαταλαβίστικα κενά στη διεθνή εμπειρία της πανδημίας από τον, υποτίθεται, πιο «διεθνή» παίκτη του ελληνικού κοινοβουλίου – τον έφαγαν οι τοπικιστικές αναφορές παλαιοκομματικού βουλευτή μεταξύ Τούμπας και Χαριλάου.

Πέρασαν κάμποσα λεπτά μέχρι να ξεκαθαρίσουν ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και ομιλητές πόσα είναι τα κρεβάτια ΜΕΘ που έχει δωρίσει η Βουλή στο «Σωτηρία» (50) πόσα λειτουργούν και πόσα έχουν υποδεχθεί ασθενείς. Δεν συμφωνήσανε, στους Νεοδημοκράτες έφταιγε ο Πολάκης, αλλά ο Τσίπρας είχε επικαλεστεί τον Νικήτα Κακλαμάνη – άλλα λέει η θειά μου, άλλα ακούν τα αυτιά μου. Μύλος. Τελικά δεν μάθαμε πόσα είναι τα κρεβάτια ΜΕΘ στο «Σωτηρία» ούτε πόσα λειτουργούν ούτε φυσικά πόσα έχουν σήμερα ασθενείς. Περιμένουν στο τηλέφωνο τον (γαλάζιο) διοικητή του νοσοκομείου. Σωθήκανε.

Εφιάλτης, λοιπόν, η συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία. Εφιάλτης στον δρόμο με τον ιό και τα μνήματα. Μικροί στα μεγάλα, μεγάλοι στα μικρά. Για ρουσφέτια, φοβεροί, για της πανδημίας τα αίτια, ακατάλληλοι. Πλήρης άγνοια ή εντελώς αποσπασματική και κάλπικη εικόνα της διεθνούς εμπειρίας – και σε ό,τι αφορά τα εμβόλια ή τα τεστ.

Κατά τα άλλα, «Μένουμε Ευρώπη», αλλά στον χάρτη δεν ξέρουμε πού πέφτει το Μπέργκαμο. Θα το μάθουμε με τον σκληρό, δυστυχώς, τρόπο.

Ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει ξεμείνει (και) από τεστ.

Αυτό κρατήστε – γιατί οι πολιτικοί που τον άκουγαν στη Βουλή, χωμένοι στις προκάτ τοποθετήσεις τους, δεν το κατάλαβαν.

Η Ελλάδα ξέμεινε από τεστ για τον κορωνοϊό την πιο κρίσιμη και σκοτεινή ώρα  – είτε μοριακά είτε rapid, που ΘΑ φέρει ο φελλός Κούλης μαζί με το εμβόλιο – καβαλάρης στον ροζ μονόκερω.

Απίστευτη ομολογία – μια χώρα καλείται να δώσει τον πόλεμο ενάντια στον ιό, χωρίς ΜΕΘ, χωρίς νοσοκομεία, χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα, χωρίς επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς αναπνευστήρες (κάποιοι σαπίζουν σε κιβώτια, ισχυρίστηκε η Γεννηματά), τώρα και χωρίς τεστ.

Και αυτός ο τύπος, παραμένει πρωθυπουργός! Αλλά, οι άλλοι και κυρίως ο Τσίπρας αρνούνται να τον ρίξουν, προφανώς αντιλαμβανόμενοι τη δική τους μηδαμινότητα μπροστά στα δεινά που ρημάζουν τη χώρα.

Και ο ιός είναι μόνο ένα και το τελευταίο χρονικά από αυτά.

Ετικέτες