Ο ιός Εμπολα συνεχίζει να σκοτώνει στις φτωχές χώρες της Δυτ. Αφρικής. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε στο τέλος Οκτώβρη 4951 δηλωμένους θανάτους σε 13.567 κρούσματα και συνεχίζει να κάνει απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια στην «πολιτισμένη» Δύση, αφού και η ίδια η ΠΟΥ έχει πέσει θύμα των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων με αποτέλεσμα μειωμένο προσωπικό (κατά 35%) και χρηματοδότηση (κατά 1 δισ. δολάρια) και άρα μειωμένες δυνατότητες να βοηθήσει.

Όλοι πια γνωρίζουν τις άθλιες συνθήκες των συστημάτων υγείας των φτωχών χωρών της Αφρικής (που τις φτώχυναν οι Δυτικοί αποικιοκράτες), που στην ουσία έχουν καταρρεύσει. Επίσης όλοι/ες οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που έχουν τρέξει εθελοντικά να βοηθήσουν (και έχουν ήδη αρκετά θύματα) έχουν εξηγήσει πώς μπορούν να σταματήσουν ο ιός και οι θάνατοι. Με ελάχιστα μέτρα προστασίας και υγιεινής για τους ανθρώπους, με νοσοκομεία και ειδικούς θαλάμους για τους νοσούντες, με προσωπικό και μέσα για να βοηθήσει, όπως γάντια και βελόνες μιας χρήσης, σαπούνι και νερό για να πλένουν οι άνθρωποι τα χέρια τους!

Βασικά με ένα σύστημα υγείας που να αντιστοιχεί στις ανάγκες των ανθρώπων εκεί που –για να μην ξεχνάμε– θρηνούν κάθε χρόνο πολύ περισσότερες χιλιάδες θύματα και από άλλες ασθένειες οι οποίες στη Δύση έχουν εξαφανιστεί, όπως η μαλάρια (ελονοσία).

Αντιμετώπιση της Δύσης

Και ποια είναι η αντιμετώπιση από τις φαρμακοβιομηχανίες; Ο ιός Εμπολα είναι γνωστός από το 1976. Αλλά τότε τα θύματά του ήταν ελάχιστα και ΠΑΝΤΑ στην Αφρική. Έτσι, δεν «συνέφερε» να ασχοληθούν οι ιδιωτικές φαρμακοβιομηχανίες για να φτιάξουν ένα εμβόλιο που θα είχε τόσο λίγη πελατεία.

Η τελευταία επίθεση του Εμπολα ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2013 στη Γουινέα.

Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν –μεταξύ τους και εκατοντάδες νοσηλευτές/τριες– και εμείς ακούμε ό,τι ρατσιστική τρέλα μπορεί κανείς να φανταστεί.

Απαγόρευση εισόδου στη χώρα πολιτών των χωρών της Δ. Αφρικής συζητούσαν στις ΗΠΑ, πράγμα που έκανε πράξη η συντηρητική κυβέρνηση Αμποτ στην Αυστραλία από τις 28 Οκτώβρη. Ενόψει των εκλογών που γίνονται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι απαιτούν ξανά να απαγορευτεί η πρόσβαση Αφρικανών στις ΗΠΑ και να κλείσουν τα σύνορα με το Μεξικό.

Κινδυνολογίες ότι οι τζιχαντιστές-καμικάζι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τον Εμπολα για να μολύνουν τη Δύση ακούγονται ακόμα και από υποτιθέμενα «σοβαρά» παγκόσμια ΜΜΕ (όπως το CNN), ενώ το χρησιμοποίησε ακόμα και η κυβέρνηση της Ισπανίας (προφανώς τρελαμένη από την άνοδο του Podemos!)

Η Αριστερά

Η Αριστερά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς πρέπει να απαντήσει σε αυτά τα φαινόμενα, όπου οι ακραίες πολιτικές του καπιταλισμού προσπαθούν να μετατρέψουν τα θύματα σε θύτες, «επικίνδυνους» για τη ζωή μας.

Να απαιτήσουμε να σταλεί από όλες τις χώρες της Δύσης βοήθεια στις αφρικανικές χώρες, ώστε να υπάρξει ένα σύστημα υγείας για τους φτωχούς/ες. Να απαιτήσουμε ανοιχτά σύνορα και περίθαλψη όλων των ανθρώπων που η ανάγκη και οι πόλεμοι φέρνουν στα σύνορά μας.