Η ομιλία της Γιάννας Γαϊτάνη, βουλευτού Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, που γράφτηκε για το νομοσχέδιο της ΝΕΡΙΤ, αλλά δεν εκφωνήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής λόγω κανονισμού και παρέλευσης του χρόνου.

Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

38 μέρες από τη διακοπή του σήματος της ΕΡΤ η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στην ολομέλεια ένα νομοσχέδιο που δεν μας λέει ούτε πως θα λειτουργήσει η δημόσια υπηρεσία,  ούτε με πόσους εργαζόμενους, ούτε τίποτα. Παρά μόνο ότι αυτοί που θα διοικούν θα διορίζονται απευθείας από την κυβέρνηση, εξασφαλίζουμε λοιπόν ότι θα είναι «δικά μας παιδιά» και για όλα τα υπόλοιπα θα δούμε. Και όταν λέω τα «δικά μας παιδιά» εννοώ πολλούς γιατί δικά μας παιδιά δεν είναι μόνο αυτοί που έχουνε κομματική ταυτότητα, αλλά και όλοι αυτοί που έχουν τις δικές μας ιδέες και εν προκειμένω τις ιδέες της αγοράς. Διότι περί αυτού πρόκειται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Το λουκέτο στην ΕΡΤ έγινε κύρια για τρεις λόγους:
α) γιατί σας ενδιέφεραν τα οικονομικά οφέλη, η κινητή και ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ, τα δικαιώματα να γίνουν βορά των ιδιωτών
β)για να γίνουν βορά και οι εργαζόμενοι, καθώς άνεργοι πλέον θα πρέπει να αποδεχτούν την πλήρη εργασιακή εξαθλίωση, τα μπλοκάκια, την ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, την πληρωμή όταν και όποτε αποφασίζει ο εργοδότης, εάν και εφόσον βρουν δουλειά
γ)γιατί η ανεξαρτησία της πληροφόρησης, ακόμα και αυτή που δεν είχατε καταφέρει να απαγορεύσετε σε εργαζόμενους και ακροατές, και η συμβολή στη μόρφωση και στον πολιτισμό – χαρακτηριστικό ΜΟΝΟ της δημόσιας ΕΡΤ –  κάνουν τον κόσμο να σκέφτεται και ως εκ τούτου έπρεπε να παταχθούν...

Όλα αυτά, με παρανομίες η μια μετά την άλλη, κάνοντας κουρελόχαρτο το Σύνταγμα κατηγορόντας ως άχρηστους, βολεμένους, τεμπέληδες 2.700 εργαζόμενους και χρεώνοντας με το κλείσιμο δεκάδες εκατομμύρια στους συμπολίτες μας.

Όλες αυτές τις μέρες που συζητιέται αυτό το νομοσχέδιο μας κατηγορείτε ότι δεν έχουμε προτάσεις και ότι είμαστε επιθετικοί, εκδικητικοί και διάφορα άλλα. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Εσείς, κύριοι της συγκυβέρνησης, επιτίθεστε στην κοινωνία των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και εκδικείστε  ότι έχει απομείνει από δημοκρατικές κατακτήσεις. Εσείς απολύετε, εσείς καταργείτε το εργατικό δίκαιο και τα δημοκρατικά δικαιώματα, εσείς καλλιεργείτε τη διαίρεση και την ανθρωποφαγία ανάμεσα στους φτωχούς, αυτή την κοινωνία θέλετε. Πριν σας πούμε τις δικές μας προτάσεις ας δούμε λίγο τις δικές σας, μόνο αυτές που επιβάλλατε την εβδομάδα που τρέχει.Προχθές ψηφίσατε την απόλυση 12.500 χιλιάδων ανθρώπων, που θα φέρουν άλλους τόσους τουλάχιστον απολυμένους στον ιδιωτικό τομέα γιατί απλώς η ύφεση θα βαθύνει.  Επίσης προχθές, στη Θεσσαλονίκη η αστυνομία επιχείρησε να προσαγάγει δύο φορές διεμφυλικά άτομα, συνεχίζοντας το ρατσιστικό πογκρόμ που έχει εξαπολύθει εδώ και ένα μήνα. Την ίδια ώρα συλλάβατε δύο δικηγόρους, γνωστούς για την κινηματική τους δράση και ένας εξ αυτών καθηγητής πανεπιστημίου του ΑΠΘ, με την κατηγορία της σωματεμπορίας ανηλίκου επειδή υπερασπίστηκαν μια Σομαλή μετανάστρια.  Και χθες απαγορεύσατε για άλλη μια φορά «τις συναθροίσεις» εκκενώνοντας την Αθήνα και φέρνοντας μας στο μυαλό εικόνες από άλλες εποχές. Βιάζετε τη δημοκρατία και έχετε το θράσος να μας λέτε ότι εμείς φέραμε τους ναζί της Χρυσής Αυγής στο προσκήνιο.

Όμως, κύριοι της κυβέρνησης, ολόκληρα κομμάτια της κοινωνίας δεν σας ακολουθούν. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ  εκπέμπουν πρόγραμμα που δεν αποφασίζεται από τους καλοπληρωμένους συμβούλους σας και από τις εντολές του Μαξίμου, πρόγραμμα που δεν υποκλίνεται σε κομματικές υποδείξεις. Εδώ και 38 μέρες υπάρχει δημοσιογραφική δεοντολογία. Δεν υπάρχουν λίστες με ανεπιθύμητους, ακόμα και ο πρωθυπουργός που αποφάσισε τον θάνατο της ΕΡΤ προβάλλεται από τις δημόσιες συχνότητες. Επιτέλους, δώθηκε φωνή σε όλους τους απλούς πολίτες που αντιστέκονται στην απόλυση τους, όπως οι εργαζόμενοι της αρτοβιομηχανίας Κατσέλη, σε αυτούς που υπερασπίζονται το δάσος τους και μιλάμε βεβαίως για τους κατοίκους της Χαλκιδικής, σε αυτούς που διεκδικούν το δικαίωμα στη διαφορετικότητα όπως ομοφυλόφιλοι, μετανάστες και άλλοι. Και όλο αυτό ήταν και είναι συλλογική απόφαση των εργαζομένων της ΕΡΤ. Όπως συλλογική απόφαση είναι και η υπεράσπιση της περιουσίας της ΕΡΤ, που φυλάγουν ως κόρη οφθαλμού, περιουσία που πληρώσαμε εμείς από τους φόρους μας και πάτε να την υφαρπάξετε. Στην ΕΡΤ-3 οι εργαζόμενοι σκουπίζουν το δρόμο και τον ανοίγουν μετά τις συγκεντρώσεις των αλληλέγγυων, έχοντας αίσθηση ευθύνης προς τον κόσμο που τους υπερασπίζεται. Μακάρι να επιδείκνυε και η κυβέρνηση το ίδιο αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο και όχι προς τους δανειστές και τους καναλάρχες φίλους της.

Αν αυτό δείχνει ότι η ΕΡΤ είναι τσιφλίκι κάποιων, πως εξηγείτε ότι οι κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων ξεκινούν ή καταλήγουν στην ΕΡΤ, πως εξηγείτε το 1,700,000 πολιτών που παρακολουθούν το πρόγραμμα της ΕΡΤ;  Δεν το εξηγείτε και το συκοφαντείτε γιατί είναι ακριβώς αυτό που φοβάστε, οι εργαζόμενοι να παίρνουν στα χέρια τους την υπηρεσία τους, το εργοστάσιο τους και να το λειτουργούν συλλογικά χωρίς διευθυντές και αφεντικά , μόνο με κριτήριο την εξυπηρέτηση της κοινωνίας η οποία και τους αγκαλιάζει. Φοβάστε όταν οι άνθρωποι συναδελφώνονται και αγωνίζονται ο ένας για τον άλλο, γιατί αποδομούν έτσι τις αξίες σας, τις αξίες του ατομισμού, του ανταγωνισμού, της αδιαφορίας, της απομόνωσης, τις αξίες πάνω στις οποίες η αγορά θριαμβεύει και τα κέρδη κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο σας είναι περίφημο, σας είμαστε ευγνώμονες! Τέτοιο νομοσχέδιο μας έρχεται μια φορά στα 100 χρόνια και γι αυτό θα το υπερψηφίσουμε με το μαύρο, το μαύρο του σήματος της ΕΡΤ, το μαύρο των ψυχών των απολυμένων εργαζομένων της, το μαύρο των ιδεών και των πρακτικών σας, το χρώμα με το οποίο θα σας γράψει η ιστορία.

Ετικέτες