Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια πραγματοποίησαν με καθολική συμμετοχή τις κινητοποιήσεις τους που περιλάμβαναν 1 4ωρη στάση και 2 (δύο) 48ωρες απεργίες.

Έτσι, διαβάσαμε στο ένθετο  "Ανάπτυξη" (ειρωνεία κι' αυτή) του "Βήματος" (23-2-14)  πως "Απεργούν επειδή τους κόβουν τα Μπόνους". Αναρωτιόμαστε λοιπόν, αν μετά από τόσα χρόνια ανθρωποφαγίας υπάρχουν ακόμη τόσο αφελείς αναγνώστες. Βέβαια πριν από την αναφορά στα "μπόνους" των εργαζομένων υπάρχει η απαραίτητη εισαγωγή για "την δύσκολη χρονιά της επιχείρησης" και άλλα δραματικά που τεκμηριώνονται με δυσνόητους οικονομικούς όρους. Η τακτική γνωστή από τις προηγούμενες φορές. Τι προκαλεί περισσότερο τον άνεργο και τον χαμηλόμισθο από το να βγάλεις στην φόρα επιλεκτικά -ή ακόμη και ψευδή- στοιχεία μισθοδοσίας;  Κρίμα και είχαμε το "Βήμα" για αντικειμενική εφημερίδα (όπως λέμε ο Κασιδιάρης νηπιαγωγός).

Η αλήθεια είναι όμως πως η εταιρεία ζητά τον ευτελισμό της σύμβασης που με τόσο κόπο κατέκτησαν οι εργαζόμενοι. Αν το καταφέρει θα έχει σαν αποτέλεσμα μια μείωση στο εισόδημα τους της τάξης του 25-30%, την ίδια στιγμή που ήδη εργάζονται σε εξαντλητικά ωράρια και ρυθμούς και με μια φορολογία από άλλο πλανήτη. Τι απαντάνε στο παραπάνω οι "άκαρδοι" εργαζόμενοι (όσοι απέμειναν, αφού με το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησαν πλέον των 300); Αρνούνται να συμμετέχουν στην χασούρα, όπως δεν συμμετείχαν στις κερδοφορίες δεκαετιών. Τα ΕΛΠΕ φτάσανε ψηλά με τον ιδρώτα των εργαζομένων και είναι τουλάχιστον άδικο να ισοπεδώσουν -γιατί για ισοπέδωση πρόκειται και όχι για συμμετοχή- την σύμβασή τους. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα οικονομικά αποτελέσματα "μαγειρεύονται" κατά το πως θέλει μια διοίκηση.

Το Σωματείο είναι πιο ενωμένο από ποτέ και ο κόσμος του θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια και την δουλειά του. Το σχέδιο της εταιρείας να διασπάσει το σημερινό εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς προτείνοντας σύμβαση ντροπής δεν θα περάσει όπως δεν πέρασε και στις προηγούμενες συμβάσεις.  Οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ να γίνουν λοιπόν παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο της εργασίας και να συνεχίσουν να τον εμπνέουν ώστε να γίνει ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ.

* Ο Στέφανος Γιαννουλίδης είναι εργαζόμενος στα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης

Ετικέτες