Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η καταπάτηση των δικαιωμάτων και η εξόντωση των πληθυσμών συνιστούν την κύρια αιτία του ξεριζωμού, της προσφυγιάς και της πλήρους εκμετάλλευσης της κατάστασής τους από τα ιμπεριαλιστικά-καπιταλιστικά κέντρα της Ε.Ε.-ΝΑΤΟ.

Το τίμημα είναι βαρύ για τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες με χιλιάδες νεκρούς στα ερείπια των πόλεων και των χωριών τους και στις θάλασσες των ελληνικών νησιών.

Ταυτόχρονα ένα λαϊκό μαζικό κίνημα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού έχει ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην εξαθλίωση κυρίως Σύρων-Αφγανών, στο κλείσιμο των συνόρων, στις ακροδεξιές κυβερνήσεις των χωρών που, ενώ ήταν και είναι οι κύριοι υπαίτιοι της καταστροφής και εκμετάλλευσής τους, τώρα ασφαλίζουν με φράχτες και τείχη τον πλούτο τους  στις εθνικές θυρίδες-γκέτο αδιαφορίας για τη μοίρα των ξεριζωμένων. Η καταγγελία της διεθνούς ιμπεριαλιστικής μαφίας Η.Π.Α-ΝΑΤΟ-Ρωσίας-Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς και η κρατική πολιτική στο προσφυγικό και ο ρόλος της ως συνεργού στο έγκλημα αυτό, θεωρώ, πως πρέπει να αποτελέσει βασική αιχμή στη δράση και στην προς τα έξω επικοινωνία της ομάδας των αλληλέγγυων της Μαλακάσας.

Ο νόμος που ψηφίστηκε χθες στη βουλή δημιουργεί περισσότερο τις συνθήκες εγκλεισμού και απομόνωσης, χειραγωγεί την ελεύθερη βούληση, περιστέλλει τα δικαιώματα των προσφύγων και αποσείει τις ευθύνες από τις ένοχες πολιτικές της Κυβέρνησης. Η αφαίμαξη κάθε σταγόνας ελπίδας για ζωή και ο περιορισμός τους με στενή αστυνόμευση σε Κέντρα-Στρατόπεδα δημιουργεί νέους σύγχρονους τόπους εξορίας για κοινωνικά απόβλητα.

Τα Α.Κ.Φ.Π πρέπει πάση θυσία να αγωνιστούμε να ανοίξουν και για τους αλληλέγγυους αλλά και για τους πρόσφυγες. Η πρόσβαση σ’ αυτά πρέπει να είναι ελεύθερη και η μετακίνηση των προσφύγων απρόσκοπτη, χωρίς την απειλή ελέγχων και διώξεων. Η εκάστοτε αυθαιρεσία είτε της στρατιωτικής διοίκησης του στρατοπέδου Μαλακάσας είτε του ΓΕΕΘΑ-Υπ. Άμυνας είτε της Αστυνομίας πρέπει να καταγγέλλεται άμεσα και να κοινοποιείται ως είδηση σε όλα τα δίκτυα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με τα οποία πρέπει να είμαστε σε επαφή.

Τα παιδιά των προσφύγων πρέπει να εγγραφούν το Σεπτέμβριο στα ελληνικά σχολεία και να τύχουν της εκπαίδευσης των συνομιλήκων Ελληνόπαιδων, ενώ παράλληλα να διδάσκονται και τη μητρική τους γλώσσα. Η δημιουργία δομών εκπαίδευσης στο Α.Κ.Φ.Π. Μαλακάσας πρέπει να διεκδικήσουμε να απευθύνεται στα παιδιά μόνο προσωρινά, έτσι ώστε με τη νέα σχολ. χρονιά να ενταχθούν στο ελλ. εκπ. Σύστημα. Η δημιουργία σχολείου στο Α.Κ.Φ.Π. πρέπει να απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες παρέχοντας εκπαίδευση στην ελληνική, αγγλική  ή σε όποια άλλη γλώσσα επιθυμούν, καθώς και μητρικής γλώσσας για τα παιδιά (απογεύματα). Η δημιουργία σχολείου στη Μαλακάσα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει εργαλείο παγίωσης της άθλιας κατάστασης στο Κέντρο με τους σκηνίτες και να εμποδίσει ή καθυστερήσει την επιδίωξη όλων των προσφύγων για άμεσο άνοιγμα των συνόρων και την ελεύθερη μετακίνησή τους στις χώρες που επιθυμούν.

Η προοπτική μακροχρόνιας παραμονής των προσφύγων στο Α.Κ.Φ.Π. Μαλακάσας φαίνεται να δημιουργεί στο άμεσο μέλλον τις συνθήκες ειδικής οικονομικής ζώνης, (γιατί όσα χρήματα τους απέμειναν θα τελειώσουν) με πάμφθηνα εργατικά χέρια, εργάτες-δούλους δηλαδή, (θυμόμαστε τι έγινε με τους Αλβανούς-Πακιστανούς-Ινδούς και Μανωλάδες), γιατί Μαλακάσα και Ριτσώνα βρίσκονται στο κέντρο της βιομηχανικής-αγροτικής ζώνης Οινοφύτων-Σχηματαρίου-Αγίου Στεφάνου-Χαλκίδας. Οι βιομήχανοι μπορεί να τρίβουν τα χέρια τους γιατί νέα βέλη εκμετάλλευσης και καταπίεσης προς τους εργάτες και τα δικαιώματά τους προστίθενται στη φαρέτρα τους. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποτραπεί και ο ρόλος των αλληλέγγυων πρέπει να είναι σ’ αυτό καταλυτικός.

Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο συγκεκριμένο χώρο είναι από άθλια έως απαράδεκτη. Άνθρωποι και σκουπίδια είναι ένα και το αυτό. Πρέπει να καταγγείλουμε τη δομή και τη λειτουργία της και να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες (κατασκηνώσεις ΠΕΧΩΔΕ, μοναστήρια, που είναι 5-6 στην περιοχή ή ξενοδοχεία στον Ωρωπό κλπ.) Πρέπει να ασκούμε καθημερινό έλεγχο στο φαγητό και στον τρόπο διανομής του (οι 2 ταυτόχρονες διανομές πρέπει να γίνουν 4 για να μην στήνεται τόσος κόσμος στην ουρά). Πρέπει να απαιτήσουμε άμεσα την επιστροφή όλων των τροφίμων-προσφορών όλων των αλληλέγγυων στο κτίριο 2 για να μοιράζονται από τους Αφγανούς πρόσφυγες.

Η δομή υγείας πρέπει να αναβαθμιστεί με προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό. Η εθελοντική προσφορά αλληλέγγυων δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από κανέναν (τυχόν παρόμοια φαινόμενα, όπως η απαγόρευση της εθελοντικής προσφοράς εργασίας της Γερμανίδας μαίας στις 35 εγκύους του Κέντρου πριν λίγες μέρες, πρέπει να καταγγέλλονται την ίδια στιγμή) αλλά να ενθαρρύνεται ώστε να ασκείται έμμεσα και κάποιος έλεγχος  για τον τρόπο λειτουργίας της και αντιμετώπισης των περιστατικών (ελλείψεις φαρμάκων, ιατρικού υλικού κλπ.). Πρέπει να μας γνωστοποιήσουν το υπεύθυνο πρόσωπο ή φορέα για την οργάνωση του Κέντρου, τις δομές υγιεινής, τις δομές διαμονής, της σίτισης, της διαχείρισης των υλικών τροφοδοσίας.

Πρέπει να ζητήσουμε επίσκεψη από το ΚΕΕΛΠΝΟ για επιθεώρηση στους χώρους υγιεινής, και να καλέσουμε όλους τους παραπάνω για συζήτηση και ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης. Αυτό το απρόσωπο σύστημα ανευθυνοϋπεύθυνων στρατιωτικών, αστυνομικών, υπουργείων, περιφέρειας, δήμων, αρμοδίων εντός του στρατοπέδου δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει, εκτός από την καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής, να αρχίσουν να αναζητούνται και ευθύνες με ονοματεπώνυμο.

Θα πρέπει να ζητήσουμε να καθαριστεί και να ελεγχθεί ο υπόλοιπος χώρος του στρατοπέδου, ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες, για όσο διάστημα παραμείνουν εκεί, να αναπνεύσουν, να καλλιεργήσουν τη γη, να κάνουν δραστηριότητες ,να αποκτήσουν πρόσβαση σε χώρους εκτός φυλακής.

Η δωρεά σε είδος όλων των αλληλέγγυων μπορεί να απαλύνει τον πόνο αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Η φιλανθρωπία αφορά τη Βαρδινογιάννηδες και Ρουβάδες. Ο βομβαρδισμένος, ο ξεκληρισμένος, ο διωγμένος, ο εξαπατημένος, δεν επαιτεί. Διεκδικεί αυτό που του ανήκει και του το πήραν. Οι νέες ΜΚΟ του Μπόμπολα και του Συλλόγου Ελπίδα δεν πρέπει επιτρέψουμε να διαχειριστούν τη νέα εξαθλίωση. Ο νόμος για το προσφυγικό που ψηφίστηκε στη Βουλή πρέπει να πέσει από τη λαϊκή οργή. Οι αλληλέγγυοι πρέπει να είναι παρόντες σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης για να την αποτρέψουν. Πρέπει να συμβάλλουν στην κινητοποίηση της κοινωνίας έστω και αφυπνίζοντας τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά της. Πρέπει να ενημερώνουν, να προσφέρουν, να καταγγέλλουν, να επαγρυπνούν.

Είναι απαραίτητο σύντομα να γίνει γενική συνέλευση όλων των αλληλέγγυων για να αποφασίσουν το επόμενο βήμα. Αργοπορίες, κωλυσιεργίες στη διαδικασία δίνουν φυσικό και πολιτικό χρόνο σ’ όσους θεωρούν ότι η πλήρης χειραγώγηση του κοπαδιού μέσω του εγκλεισμού- ιδρυματισμού είναι υπόθεση λίγων εβδομάδων.

Οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα όχι μόνο των προσφύγων, αλλά όλων των καταπιεσμένων είναι το γενικότερο ζητούμενο, τη στιγμή μάλιστα που η τρομολαγνεία ισχυροποιεί τη διαδικασία περιστολής των ατομικών ελευθεριών και η κοινή γνώμη αποσβολωμένη, ανήμπορη να αντιδράσει, παρακολουθεί είτε σιωπηλά είτε επικροτώντας τις χώρες να θωρακίζονται με τείχη, τις πόλεις να αστυνομοκρατούνται, τις κοινωνίες να εκφασίζονται. Με αιχμή και το προσφυγικό πρέπει να γεννηθεί ένα κίνημα αποφασισμένης κοινωνικής διεκδίκησης που να μπορεί να απαντήσει στο ζητούμενο αυτό.

*αλληλέγγυος στους πρόσφυγες της Μαλακάσας



 

Ετικέτες