ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Η καταστροφή σε μία νύχτα του ΕΟΠΥΥ παράλληλα με την συστηματική υποβάθμιση του ΕΣΥ δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο τις συνέπειες του οποίου, αν επιτευχθεί, θα βιώσουμε το άμεσο προσεχές διάστημα και θα είναι δραματικές.

Στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας ζουν 210.815 κάτοικοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα να επισκέπτονται κάποιον από τους ομολογουμένως λίγους 167 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, που είτε υπηρετούν στις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, είτε είναι συμβεβλημένοι και παρέχουν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους από τα ιατρεία τους.

Με την απόφαση του Υπουργείο Υγείας, που έσπευσε να υλοποιήσει άμεσα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντός, για άμεσο κλείσιμο των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ (μέχρι να αποφασιστεί αν κάποιες από αυτές είναι αναγκαίο να ξαναλειτουργήσουν), οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες επιδεινώνονται δραματικά. Πέρα από την αντικοινωνική και αντεργατική πρακτική της διαθεσιμότητα των 8.500 υγειονομικών που υπηρετούν στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, η μεταρρύθμιση του Υπουργείου Υγείας δημιουργεί μία υγειονομική κατάσταση για τον πληθυσμό, η οποία κρέμεται πραγματικά από μία κλωστή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Εύβοια από τους 167 γιατρούς που παρείχαν τις υπηρεσίες τους θα μείνουν ενεργοί μόλις οι 76 συμβεβλημένοι. Αν αναλογιστούμε μάλιστα τα σημαντικά κενά που υπήρχαν σε διάφορες ειδικότητες και τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στο ΕΣΥ, γίνεται αντιληπτό ότι θα βιώσουμε μία κατάσταση, όπου ο κάθε συμβεβλημένος θα καλείται να εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Στον πίνακα που ακολουθεί γίνεται μία αναλυτική καταγραφή των γιατρών ανά ειδικότητα, με χαρακτηριστική την παρουσία πολλών κενών ειδικοτήτων στη λίστα των συμβεβλημένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Εύβοια, μετά το κλείσιμο των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει συμβεβλημένος γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος, ρευματολόγος και ΩΡΛ.

Εντυπωσιακά ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός στην Εύβοια θα υπάρχει:

ένας συμβεβλημένος παιδίατρος ανά 15.137 παιδιά,
ένας γυναικολόγος ανά 17782 γυναίκες,
ένας καρδιολόγος ανά  12.400 κατοίκους,
ένας δερματολόγος και ένας οφθαλμίατρος για το σύνολο του πληθυσμού και
ένας γενικός ιατρός (η πιο βασική ειδικότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας) ανά 21.081 κατοίκους. 

Σε καμία περίπτωση αυτή η εξέλιξη δεν νοείται ως εξορθολογισμός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση στην Υγεία με θετικό κοινωνικό πρόσημο, όταν αυτή βασίζεται στη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, της συστηματικής κατεδάφισης της δημόσιας περίθαλψης και της μετακύλισης μεγάλου μέρους του κόστους στον πολίτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών, των γιατρών και όλων των εργαζόμενων του ΕΟΠΥΥ να μείνουν ανοικτά τα πολυιατρεία για να παρέχουν υπηρεσίες σε όποιον έχει ανάγκη. Ειδικά στην περιοχή μας, που έχει χτυπηθεί με σφοδρότητα από την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και τη δημοσιονομική προσαρμογή,  όποιος πιστεύει ότι οι λιγοστοί συμβεβλημένοι γιατροί και το υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο ΕΣΥ μπορούν να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού είναι, είτε υποκριτής, είτε άσχετος και σε κάθε περίπτωση επικίνδυνος.

Είναι  απαράδεκτο  άνθρωποι  που  χρόνια τώρα  πληρώνουν  για  να  έχουν  πλήρη  ιατροφαρμακευτική  ασφάλιση όταν  την  χρειάζονται  με αξιοπρέπεια  η  υποταγμένη 

κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)  να  τους  συμπεριφέρεται  με τον  χείριστο  τρόπο.

....όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση είναι καθήκον.

Ετικέτες