Να σώσουμε τη Δημόσια Υγεία - Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου

Προκλητικός εμφανίστηκε ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη συγκέντρωση που είχε οργανώσει η ΠΟΕΔΗΝ για να μην απολυθούν οι καθαρίστριες και άλλοι εργαζόμενοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου(ΣΟΧ). Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν στις δουλειές τους μέχρι τις 30 Ιουνίου και έδωσε «πατρικές συμβουλές» στους εργαζόμενους που θα απολυθούν οριστικά, να κάνουν «τις καλύτερες επιλογές για τη ζωή τους γιατί κάποτε η δουλειά στο νοσοκομείο θα τελειώσει» και «αν θέλουν να παραμείνουν θα φροντίσει ο ίδιος να προσληφθούν από τους εργολάβους».

Αντί να ανατάξουν την τραγική εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ και τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού με τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία προχωράνε τάχιστα πλέον σε ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Γεωργιάδη ο ασθενής στα απογευματινά ιατρεία θα πληρώνει απευθείας από την τσέπη του το 30% του τιμολογίου της επέμβασης που ορίζει ο τιμοκατάλογος των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ)  και το υπόλοιπο 70%  θα τα καλύπτει ο ΕΟΠΠΥ δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων (οι οποίες παρεμπιπτόντως ποτέ δεν εισπράττονται από τα νοσοκομεία).

Έτσι για μια μεσαία σε βαρύτητα επέμβαση ο ασθενής θα εκβιάζεται να πληρώνει 1500 ευρώ για να κάνει πιο γρήγορα το χειρουργείο του. 

Ακόμα χειρότερα λόγω των κλειστών χειρουργικών αιθουσών λόγω ελλείψεων κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού η ιδιωτική απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων θα γίνει σε βάρος της πρωινής δωρεάν λειτουργίας.

Ο ίδιος ο Γεωργιάδης δεν διστάζει να δηλώνει ότι με αυτό τον τρόπο  γίνεται νόμιμο το φακελάκι γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για αυξήσεις στους μισθούς αλλά την ίδια ώρα δίνουν τεράστια ποσά για πολεμικές δαπάνες όπως η συμφωνία 8,6 δις για τα F-35 με ένα μέρος από τα οποία θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των υγειονομικών για διπαλασιασμό των δαπανών για την υγεία-για διπλασιασμό του μόνιμου προσωπικού-για διπλασιασμό των μισθών.

Όσο για τις ελάχιστες 1200 προσλήψεις που είχε υποσχεθεί άμεσα ο Χρυσοχοίδης ο Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα γίνουν σε ...τρεις δόσεις ως το τέλος του χρόνου δηλαδή θα τις πετσοκόψουν ακόμα κι αυτές.

Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί! Οι αγωνιστικές δυνάμεις στα νοσοκομεία θα πρέπει άμεσα να πάρουν πρωτοβουλίες για να πιέσουν ομοσπονδίες και  σωματεία στην υγεία, μέσα από ένα γύρο γενικών συνελεύσεων, να αποφασίσουν ένα πρόγραμμα απεργιακής κλιμάκωσης κηρύσσοντας νέα απεργία στις 28 Φλεβάρη μαζί με το ΕΚΑ και συντονισμού με το φοιτητικό κίνημα και τις αγροτικές κινητοποιήσεις. 

*Γιατρός

**Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες