Μέσα στο κατάμεστο Μέγαρο Λόγου και τέχνης ιδρύθηκε η "Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση Πάτρας: Ανθρώπινη Πόλη".

Πολύς κόσμος της ευρύτερης αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας για την πρώτη συνέλευση που θα οδηγούσε στη δημιουργία μιας αυτοδιοικητικής δημοτικής παράταξης της ριζοσπαστικής αριστεράς. 

Στη συζήτηση που προέκυψε διατυπώθηκε η ανάγκη απόρριψης της "διαχειριστικής λογικής" που είχαν ως τώρα οι δημοτικές αρχές, η σαφής σύγκρουση με την μνημονιακή πολιτική που καταστρέφει εκτός από τη ζωή των από κάτω, τους πόρους των δήμων καθώς και το σχέδιο "Καλλικράτης", αλλά και η κίνηση προς μιας κατεύθυνση ανατροπής της παρούσας κυβέρνησης που εκφράζει την πολιτική αυτή. Υπήρξε επίσης και κριτική για την στήριξη της σημερινής δημοτικής αρχής από ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. 

Τονίστηκαν επίσης οι περιορισμοί που θα υπάρχουν σε μια ενδεχόμενη νίκη της παράταξης και για αυτό επισημάνθηκε η ανάγκη της ουσιαστικής σύνδεσης του εγχειρήματος και η ενθάρρυνση των κινημάτων που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία. 

Για αυτούς τους λόγους, η πρώτη συνέλευση στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης κατέληξε στη δημιουργία μιας "κίνησης" και όχι απλά μιας παράταξης. Ένδειξη του δημοκρατικού της χαρακτήρα είναι η δημιουργία θεματικών ομάδων εργασίας στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί.

Παρόλα αυτά, το μεγάλο στοίχημα για την επονομαζόμενη πλέον Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση: Ανθρώπινη Πόλη είναι ακριβώς ο τρόπος έμπνευσης και οργάνωσης της νεολαίας, των ανέργων και των εργαζομένων που αυτή τη στιγμή πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, για την ανατροπή της κυβέρνησης. Ούτως ή άλλως τα όρια της αυτοδιοίκησης είναι πολύ "στενά" και ακόμη και σε περίπτωση που καταφέρει να διεκδικήσει την δημοτική αρχή ο κίνδυνος για μια "νέα παράταξη Δημαρά", αν η κίνηση δεν φροντίσει ξεκάθαρα να συνδεθεί με την κεντρική υπόθεση της ανατροπής, με την ενθάρρυνση των τοπικών αγώνων και την δημιουργία και οργάνωση δομών όπως οι Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης, μεγάλος...

Ετικέτες